Trykk på annonsene:

 2016

Så er plutselig sommeren her. Og Jaktradioen tar en velfortjent rast i bakken. Jeg har ikke meldt meg på noe villreinjakt i år - har liksom ikke fått noe uttelling for ukene i fjellet de siste åra - og kan godt stå over en sesong. Røldal var ikke mitt eldorado. På revefjaktfronten har jeg hatt stor suksess - 18 rev siden 15 juli 2015, er en ettertrykkelig knusing av egen personlig rekord på 4 rødrev i løpet av en hel sesong fra før. I skrivende stund har uttaket av 6 potensielle problemrev i Jordalen i Bergen resultert i null tap av lam på innmarksbeite hos grunneieren der. Mens de 12 jeg skjøt i området ved Stend jordbruksskole, på skytebanen til Fana Skyttarlag, der ble viperedene enten plyndret av kråker/skjærer/ravn - eller så var det reven som tok eggene før kyllingene kom ut. Da jeg avsluttet sesongen der, var det fortsatt to par - minst - igjen inne på eller like ved skytebanen, men de var smarte og forsiktige - og lot seg ikke lokke ut til åtet mitt. Nå får vi se hva som blir politikken til det nye styret i laget - vil de bistå revejegerne en ny sesong? Eller vil de la rødrevene formere seg uhemmet inn i fremtiden? Det avgåtte styret så det som en fornuftig oppgave å redusere skadevirkningene den ufrivillige revefarmen hadde på naturen og kulturlandskapet rundt banen. 12 skutte rev, sier noe om hvor mye rev det var i området. Det blir spennende til høsten å se hva som vil komme ut av vbollene rundt skytebanen. Ønsker alle jaktradiolyttere en riktig god sommer - håper så mange som mulig får besøkt sine skytebaner flittig i tiden som kommer. Det er bare gjennom trening man blir habile og stabile skyttere. Høld kruttet tørt og løpet varmt! Og på gjenhør i august en gang!

***

Det har virkelig tatt av med revejakta! Luksusen er å ha mange åter å jakte på - ulempen er bare de store avstandene. Når det er sagt, det nyeste åtet i Jordal er veldig lovende. Riktig m,ange rever streifer i området og to åter med 50 m mellomrom er blitt populære poster på revenes nattlige vandringer. Grunneier har mistet flere lam - og er fortvilt - men glad over at jeg etter tre netter har fått to rever En rødrev og en svart rødrev. Flotte dyr og visstnok også utsikt til skuddpremie, om ryktene er riktige. Sitter i et fraflyttet hus, der det også har vært mår innom - så jeg har spent opp to mårfeller i huset også... En liten elv bak huset, bidrar med et fint lydtapet, mens bondens saueflokk gir lukt- og lyd-teppe, som bidrar til at jeg virkelig blir borte i mørket! Jeg er i alle fall veldig fornøyd - har aldri felt mer enn 3 - 4 rev ila en sesong. Når jeg nå har slått denne rekorden med mer enn 3-gangen, da kan jeg ikke være annet enn fornøyd.

Takk, Diana! Du er fantastisk!

***

For en start! Diana har mer enn smilt vennlig til denne jegeren i det siste!

Med unntak av villreinjakta, så har nærmest alt gått denne jegerens vei! Rådyrbukk i Ølensvåg (Sveiobondens opplegg) hjortekalv i Naustdal, flott jakt med jr., som og var med på resultatløs villreinjakt i Røldal - igjen - men hva gjør vel egentlig det? Nada! Nothing! Vi har hatt noen flotte turer og har mat nok i frysen.

Så var det revejakta! Siden 15. juli i 2015 og fram til dette øyeblikk, har denne jegeren felt 11 rever! Alle skutt innenfor en radius på 50 m - trolig mindre, hvis man vil kontrollmåle. Den ene - den første jeg oppdaget - hadde vært i en slåmaskin og fått framføttene kuttet av. Denne ble skutt 80 m i luftlinje fra det som ble etablert som et åtested etter hvert. Der ble alle de 10 andre skutt.

Jeg har sittet mange netter og ventet på flere rever - og de er der. Store hannrever, som ikke vil inn i spotlightet - i alle fall ikke foreløpig... De lusker rundt - selv nå i parringstida holder de stand i skogen mellom bjerkestammene rett fram fra gluggen, i det høye gresset eller i granskogen inn til høyre. Jeg koser meg med kattugla, som hekker like ved og varsler når en katt eller en rev nermer seg - kattene kommer fram til åtet, men revene blir liggende og vente - eller de tar den lange turen bak bua mi og kommer gjerne fram rett framfor føttene mine. Jeg ser dem ikke, men hører det rasler i grusen. For en revesnute er det nært nok.

Jeg blir trolig avslørt og Mikkel trekker seg inn i skyggenes verden igjen... Det er farlig nok der ute, tenker den nok. Men snart kommer vipefamiliene tilbake. I 2014 fikk de et par unger på vingene - i fjor tviler jeg på at det gikk så bra - da var det et tett nettverk av rever, røyskatter, mår og huskatter i tillegg til kråker, ravner, skjærer og lausbikkjer som gjorde ungenes oppvekstvilkår til et liv i et ganske så finmasket nett av predatorer og farer.

Vel, vel - 11 rever mindre denne våren - det må da bety noe? Kattene og rovfuglene får vi ikke gjort noe med - enn så lenge - men vi er mange som legger oss i selen nå de siste ukene fram mot fredning. Kanskje noen kattefeller og omplassering er tingen for kattenes del? Vi samarbeider med bonden, men vet det vanskelig å redde langbeinte dununger på vill fart fra skjærebladene - men vi tror ham på at han gjør sitt beste.

I natt skal jeg ut igjen - siste natt jeg skjøt noe, var siste natta i januar. Ei fin tispe. Tror det er minst to produserende og revirhevdende par i området - det er de som er de forsiktige dyra og som holder avstand. Kanskje de gjør en feil en natt? Tar en ekstra sjangse og blottstiller seg? De har gjort det før. Plutselig står en diger hannrev rett framfor meg! Men før jeg får tatt etter kolben, er reven borte. Den hørte trolig at jeg trakk pusten, rettet meg i stolen eller ante at noe skjedde bak det blendende lyset...

Jeg klager ikke. Det er fantastisk å få sitte der og ha muligheten til å ta en rev. De er mange og de er veldig tilpassingsdyktige - og noen av dem: veldig erfarne! Takk, Diana - for hvert øyeblikk der ute. For hver bevegelse i skyggene! For hvert lille kvistknekk, for hver rasling og hvert bjeff! For alle lydene de pelskledde lager der ute i mørket... Elsker det! og nyter det!

God jakt til alle kolleger der ute!

2015

Endelig høst! Ventetiden er over og pappskivene kan endelig byttes ut med fjær og pels. Har selv hatt en ganske positiv start på sesongen, med 4 felte rev og 3 mink i fellene siden 15. juli! Og det er ikke hverdagskost for denne jegeren. Gjett om jeg har hatt det morsomt!

I skrivende stund forberedes villreinjakta og kanskje skal jeg stappe noen helmantlede Jaktmatch i lommen og ta Tikkaen med på grågåsjakt i natt? Som sagt: Ventetiden er over - det ser ut til at stadig flere blir oppmerksom på skadene som predatorene påfører naturen vår. Rovfuglene er fortsatt "Untuchable" - men rev og mår, kråker, ravner, skjærer og mink - pluss en lang rekke flere, kan vi som jegere, faktisk gjøre noe med. Rundt om i landet hører vi om stadig flere som tar opp arven etter Ivar Rimul & Co i Stjørdal. Der begynte de med organisert åtejakt på rev for  noen år siden - og nå har prosjektet vokst seg langt ut over kommunegrensene i Stjørdal og omfatter nå heler Værnesregionen (se mer på jaktiværnesregionen.no) - og uttaket av predatorer er proposjonalt med gledelig tilvekst i skogen av nyttevilt som orrfugl og rype - kanskje også harer!

Jaktradioen starter også snart opp igjen - mener vi har siktet oss inn på 27. august med første sending - så går det slag i slag med reportasjer fra villreinjakta og hjortejakta, som starter 1. september. Vi høres på Radio Sotra eller direkte på pc-en din - bare hook deg på streamertjenesten som passer deg - og følg sendingene direkte! Jeg vet ikke om jeg skal organisere konkurranser igjen - det ble så mye å følge med på og selv om premiene er fine og gratis, så er portoen forbasket dyr! Vi får se - kanskje det dukker opp en rik onkel som forbarmer seg over jaktradioens noe haltende økonomi...

Diana har sett med blide øyne på denne jegeren så langt i år - håper dere andre også får mange fine opplevelser i skogen, på sjøen, på fjellet eller der du jakter - skitt jakt! Og på gjenhør!

Vårsesongen 2015 er slutt! Med program 214 godt bevart på harddisken, kan redaksjonen nå ta sommerferie og hutre seg mot høsten og en ny jaktsesong. Forhåpentligvis vil sommertemperaturene melde seg og gi 2015 et noe mildere preg enn hva som har vært tilfelle hittil. Noen mater rev og kråker - og andre predatorer gjennom hele sommeren - for å få en "flying start" på revejakta, natt til 15. juli.

Andre er ikke like glad for denne kunstige måten å fø opp predatorer på. Jeg mener at jeg redder flere fuglereir ved å hjelpe Mikkel Rev å finne mat - men jeg ser selvsagt at det kan bidra til å redde dyr som ellers ville slitt med å finne føde (nok). Jeg er i alle fall klar!

Villrein og hjort, elg og rådyr, ryper og orrfugl - får muligens et godt år i år - og åpne for forsiktig høsting til høsten. Men det er en usedvanlig streng vinter som danner bakteppe - så det er all grunn til å dempe forventningene. Det som i alle fall er sikkert, er at forholdene vil variere fra landsdel til landsdel - og til høsten gi næring til nye opplevelser, utfordringer og gode historier fra vår mangslugne, norske natur!

Takk for følget så langt - håper dere er med til høsten igjen! Til dess: Ha en fin sommer - kle dere godt og hold kruttet tørt!

Med vennlige jegerhilsener

Hans-Gunnar

Katteskit dreper Olavs lam!

Sauebonden Olav Thorsheim (56) haropplevd at 45 av lammene han ventet på døde inne i sauen før de ble født. Mange var svarte og illeluktende, som dette lammet - andre var gått i oppløsning og kom ut som en håndfull knokler og slim. I slike tilfeller var det ikke bare lammet som døde - 3 av de voksne sauene er så langt også døde.

  • Det er helt forferdelig, sukker han og vet at det fortsatt er flere sauer som ikke har født - ulykken kan altså bli større.
  • På ultralydundersøkelsen ble det funnet 145 foster. 145 kimer til nye saueliv han skulle våke over og sørge for ble sunne og friske nok til å bli sendt til fjells senere.

Katteskiten inneholder Toxoplasmose og det er denne som går til angrep på de ufødte lammene. Straks de er født er de også utenfor fare.

- Vel, vi har jo rev og ørn - ja, endatil kråker og ravner som tar lam, men det blir jo aldri slike tapstall som dette, legger han til!

Olav henter gress fra flere gårder og lagrer dette i siloballer eller i siloen i driftsbygningen. Silosaften dreper masse bakterier, men klarer ikke å ta giftstoffene i katteskiten - det er nesten så ille at han må lete etter vitsen med å holde på med det han holder på med.

Hele intervjuet med Olav Thorsheim kan du høre i sendingen som gikk 16. april.

****

Sannelig har 2015 nesten rista vinteren av seg, fått opp tempen såpass at de første hoggormbittene er registrert hos dyrelegene rundt om - og revejakta er snart slutt! Tida flyr fort - og ekstra fort i godt selskap! Jaktradioen humper av sted og jeg slår blikket beskjemmet ned når noen peker på at jaktradioen er blitt et studioprogram - mer enn et reportasjemagasin. Det er riktig at det har blitt færre reportasjer - rett og slett fordi reportasjer eller intervjuer fra revejakt er så godt som umulig. Dette er åtejakt - i alle fall for det aller meste - og hijakt har jeg vært så lite på, at det ekskluderer seg selv. Men, ei jaktform der alt handler om å lage så lite lyd oglukt som mulig - der blir det lite lyd - og radio er jo bare lyd. Derfor har vi flytta dysf

dig mer av virksomheten innendørs. Vi trives med det - og beklager ingenting! Om ikke lenge er det slutt på revejakta også - og da har vi bare minken, mårhunden og villsvina igjen. Før høsten igjen gør det mulig å jakte. Et tips her er jo å bruke skytebanene og bli kjent med egne våpen. Det er bare gjennom mengdeskyting at man blir flink og lærer seg detaljene om hva som skjer etter at du har trukket av. Avstander og kulebaner, siktelinjer og anslag, treffpunkt og virkning... Det er et hav av kunnskap i og rundt selve skuddet. Og masse å lære - selv for durkdrevne postjegere. Vi blir egentlig aldri utlærte - det er bare å skyte - masse. Selv har jeg 2000 subsoniske 10/22-skudd bak meg før jeg går på skytebanenh. Jeg er så heldig å ha min egen "underjordiske" skytebane bak huset og den brukes flittig! Nå har jeg også blitt medlem av et skytterlag og gleder meg til å få neste tilskudd i garderoben min, en 300 Blk. Et våpen med veldig spennende egenskaper. Mer om det siden.

Selv om vi er jegere, er vi også offer - for utstyrsgalskapen. Som ivrig hjemmelader ser jeg stadig behov for nye duppeditter og digser, som vil gjøre livet enklere og jakta sikrere og bedre. Avstandsmåler, kruttvekt, mikrometer og: kronograf! Det siste er mitt neste ønske. Hvor fort går kula ut av våpenet? Og hva er hastigheten ved blinken på 100 meter? Og på 50? Eller 25? Selvsagt finnes det tabeller fra fabrikantene - mden hva skjer når du kapper et løp eller endrer ladningen? Nå skal jeg gå videre og lage ladestiger og egne tabeller - og helt sikkert gjøre saker andre har gjort før meg - men jeg gjør dette med mine egne våpen! Og det bringer oss liksom litt nærmere hverandre.

Jeg hskal fortelle og legge ut her med bilder og videoer - etter hvert som dingsene mine finner veien "hjem". Litt forsinket benytter jeg også anledningen til å takke for at dere følger Jaktradioen.no - og ønsker dere alle et utbytterikt 2015. For egen del ble fjorårssesongen ikke noe å rope hurra for. Villreinjakta endte i null, hjortejakta like så, det ble skutt en mår og tatt en i felle + 5 unger - i alt 7 mår - men dette står på ingen måte i noe rimelig forhold til innsatsen. Det blir for mange netter borte fra egen seng - og det er i det siste også blitt et ork å sette seg ut på en støvete løe eller i et silostinkende fjøs - for å stirre ut på reveøyne, som ikke vil komme nær nok til... :) å joda, jeg holder nok ut, men jeg er blitt 66 og da gjør jeg som heg vil... Og det er jo å jakte! I alle fall litt til! Ha en fin sommer - og gi gjerne tips til redaksjonen - som fortsatt er meg - om det er noe dere vil ha mer eller mindre av! Vi høres!

2014

Så er det snart slutt på 2014! Jaktradioen starter 2015 med sitt program nr 200! Det er morsomt - for da vi kastet inn forslaget om jaktradioen i sin tid, til redaksjonen i Radio Sotra, var det ikke for annet enn å  se om det var liv laga. Og for å gi undetegnede litt hjelp mot radioabstinensene...

Rent jaktmessig har ikke 2014 gitt annet enn flotte jaktopplevelser i form av spennende turer og masse utfordringer. Hverken villrein, hjort eller rev har så langt falt for mine kuler i år - så her er det så avgjort et forbedringspotensiale.

Oppslutningen om Jaktradioen.no er også et spennende og uforutsigbart kapittel. Våre trofaste 200 kinesiske lyttere er redusert til 20 - mens de viktigste - de norske - stiger jamnt og trutt. Og det gleder. Økonomien i radioen tillater ikke omfattende annonsering, men det er likevel meningen i 2015 å gjøre noen tiltak for å øke kjennskapen til landets minste jaktredaksjon.

Nå stunder det mot jul og nyttår. Jaktradioen er på lufta i løpet av de første ukene av 2015 - jeg skynder meg langsomt og skal ha ut noen feller og piffet opp noen åteplasser, med et eneste mål for øyet: Å starte nyåret med noe i "skreppa"!

2014 har utvidet bekjentskapskretsen med mange nye, spennende jegere og fangstfolk. Både kvinner og menn. Som alle har bidratt med sine tanker rundt virksomheten og ikke minst delt gleden ved å notere seg for et fall eller noe i fella. Selv om jeg nødig vil trekke fram noen spesielt i denne sammenheng, er det vanskelig å komme utenom Tor Erik, som er en sprudlende, utholdende, ung familiefar, som har lyktes med å felle 25 rever denne sesongen i skrivende stund. Dette står det respekt av! Forbilledlig og noe å strekke seg etter for noen og enhver! Måtte han og alle andre jegere ha masse hell og glede av innsatsen også i det nye året!

Med dette ønsker jeg alle en riktig god jul og et fortreffelig nytt jaktår i 2015!

Hilsen Hans-Gunnar.

-

Både fellejakten etter mår og åtejakten etter rev og grevling er i ferd med å ebbe ut. Noen ganske få har hatt en god mårjaktsesong, mens de fleste har hatt et dårlig, elendig eller middels år. Trolig vil prisene på mårskinn øke litt, men det nytter liksom så lite når de store fangstene uteblir. Fraværet av snø og kulde får skylda - sammen med mye lett tilgjengelig mat i form av mus og andre smågnagere. Dette KAN være godt nytt for småviltet nå til våren. For holder tilgangen på mat seg gjennom hele hekkesesongen, vil dette kunne redde kyllinger, hareunger, rådyrkalver og lam fra rodyrkjeften.

Nå er det snart bare beverjakten og jakten etter kystsel igjen - i tillegg til å skyte pappelg på skytebanene rundt om. Vi må jo holde ferdighetene med børsa ved like! Mange tror at de er nødt til å foreta all slik skyting på skytebane - sånn er det selvsagt ikke. Hvis du gjør avtale med en grunneiersom har et egnet sted der du kan skyte inn våpenet ditt, så kan du rigge deg til med skiver og blinker på steder som passer deg bedre enn skytebanen, der du må stå i kø for å få skutt.

Jegernes Interesseorganisasjon, jegernes.no (JI) - er en nykommer, som kaprer nye medlemmer hver uke. De er ikke blitt store, men de vokser - trolig raskere enn NJFF, som sliter med å holde vekta stabil - det går litt nedover med jakt- og fiskekjempen. Her på Jaktradikoen har vi foreslått for JI å få gjort noe med kravet til merking av feller. Slik forskriftene er i dag, må fellene merkes med navn og adresse/telefonnummer på jegeren som eier fellene - for at de skal være lovlige. Dersom det hadde vært nok med et unikt jegernummer, hadde det ikke vært fullt så ubehagelig å merke fellene som fra tid til annen også blir besøkt av jaktmotstandere. I sendingen 13. mars (sending nr 178!) melder informasjonsansvarlige i JI, Roy Yven, at forslaget er oversendt departementet/direktoratet for politisk behandling der. Spennende!

Dessuten treffer vi to kvinnelige revejegere - hvorav en som samler revepelser til ny kåpe!

**

Pelsjegerlivet krever sine kvinner og menn! Men det vi her i redaksjonen gjerne kaller "Lindåsprosjektet" - som er et samarbeid mellom Sau- og geitealslaget i Lindås/Nordhordland og initiativtakerne til predatorjakten i kommunen - sørger stadig vekk for å holde trykket mot den store rødrevbestanden oppe. Sauebøndene i kommunen kan notere seg for det første året på lenge - uten et eneste lammetap til rødreven! Men, som sagt, det krever litt ekstra - de lange nettene i gluggen - iskald og på hugget - krever mye. Så også for denne jegeren, som har levd i den villfarelse at denne siden ble oppdatert etter hvert som sendingene ble lagt inn! Det måtte en vitebegjærlig lytter til for å få rettet på dette - jeg beklager, men har da lært at Firefox funker der mitt vanlige ikon for internettoppkobling kommer til kort. Irriterende og avslørende hva datakunnskapen angår mellom ørene på denne jaktradioredaktøren!

Men vi er altså omsider i gang - og oppdateringene bør komme litt kjappere enn hva som til nå har vært tilfelle! En ny stemme har også tilflytt redaksjonen fra Trøndelag, fotojournalisten Lena Knutli, vil gjerne prøve noe nytt - og det har hun til fulle demonstrert at hun mestrer! Vi blir med henne på safari etter kongeørn sammen med safariarrangøren Svein Wik. Vi venter spent på mer derfra!

Hva den svenske forvaltningsmodellen for rovdyr og kongeørn vil ha å si for problemer vi i Norge måtte ha med de store predatorene, gjenstår å se, men de drastiske bestandsreduksjonene og bestandsmålene (de vil i Sverige bare ha 150 hekkende kongeørnpar - mot våre nesten 2000!) som helt sikkert vil redusere grensekryssinger av både ulv og kongeørner. Leseferdighetene blant rovdyr er begrenset, så vandrende unge kongeørner vil leve farlig i fremtiden - dersom de vurderer å slå seg ned i et ledig revir i Sverige. Den som lever får se!

Dermed vet jeg at vi endelig er i ruye - takk for at du følger jaktradioen.no - sesongen er i gang!

2013

Det ble da elgkjøtt i frysern i år også! Vi er med elglaget til Per Nybakken - han leder et laktlag sprunget ut av miljøet blant bergenske storviltjegere. Kanskje er dette siste gangen - for nå har laget hatt flaks en gang - kanskje det blir flere år i Atrå? Flaksen var det imidlertid ingenting å si på første dagen: En okse (10-tagger) og en liten kalv falt de første to dagene. Så var det slutt! Ikke et eneste dyr vi hadde lov til å skyte, dukket opp i trådkorsene. Det ble med det! Men altså: Alle fikk kjøtt og ingen var misfornøyd - egentlig! Nå knytter det seg stor spenning til om vi får terrenget enda en periode - eller om vi må ut på det åpne markedet nok en gang. Spennende! Mer om dette hører du i program nr 164, som også tar opp tråden fra forrige program, der Norsk Hjortesenter på Svanøy inviterte nye, unge storviltjegere til gratis hjortejakt! Nå er trekningen foretatt og Johan Trygve Solheim (JTS) forteller at interessen var stor, selv om det ikke ble like mange søkere som forrige gang. Nå venter en gratis jakthelg i et av landets mest veorganiserte vald på fire unge jegere i løpet av de neste to ukene. JTS ble også spurt om gode oppskrifter på hjortepølse - og han kom med overraskende gode tips! Litt slakteteknikk og hygiene, ble det også plass til - og vi benyttet anledningen til åhamre inn temperaturen: 16 grader celsius! Den må alle hjorteviltjegere lære seg! Nemlig! En rask jakttur på Storrinden med Frode Johansson, Adrian Bramham og Fetteren Erik, samt Pål Mugaas Jensen, som bor i selve terrenget vi jaktet i - uten å ane noe om hvor mye vilt det faktisk er her!

 

*

 

Mobilen min holder på å sprekke av alle bildene fra flotte fall i hjorteliene rundt om! Og jeg skulle så gjerne ha supplert med et bilde eller to av egne dyr på vei mot en høvelig flåplass - men nei. Her tørker vi jervenduker og strikkeluer, hansker og sokker, støvler og klær fra siste økt i ei vasstrukken li i Sunnfjord. Neste gang, sier jeg til meg selv, neste gang, er det din tur, HG, for det er mange dyr der ute - det er bare å finne dem, være der når de passerer eller aktivt følge spora. Men til nå har jeg måttet glede meg over andres lykke og dyktighet - og det varmer selvsagt det også. Men jeg har ryddet plass i fryseren og jeg ønsker meg et dyr på hengeren snart. Neste gang? Nå blir det dessuten snart elgjakt på meg... og da!

Gled dere, folkens!

Bredt jegersmil i sendingen 19. september!

 

Jan-Ivar Jørgensen har vært på villreinjakt på Hardangervidda for første gang i sitt unge jegerliv. Resultatet ble en drøss med gnagsår, såre føtter og vondt over alt - og ikke minst: En diger bukk, ei flott simle og en kalv! Hør om den fantastiske jakta, der Jan-Ivar og faren var på jakt sammen - men bare ungfolen fikk bingo! Det beste av alt er kanskje at han skjønner at han har hatt mer hell enn de fleste - og fått med seg et minne for livet!

Sendingen 12. september 2013 utgår grunnet sykdom!

Det er med stor beklagelse vi må kaste inn hånkle og innse at det ikke lar seg gjøre å stable på beina et fullverdig program i morgen - men: Vi kommer sterkt tilbake neste torsdag! Garantert!

Del opplevelsene dine!

Jaktradioen.no er både glad og takknemlig overfor lyttere som gjerne vil dele opplevelsene sine med oss andre. Dette kan du gjøre på flere måter, du kan ringe 93208811 eller sende en mail til post@jaktradioen.no så tar vi kontakt med deg og får høre din historie!

Eller du kan gjøre som Asbjørn, la oss få ta del i bildene fra de fine opplevelsene i naturen. Her er bildene hans:

KanadagjessTidlig sommermorgenMariskoVår største døgnflue.Grågåsfamilie på asfaltenDen flottte rådyrbukken!Praktfull elgokse i matfatet.Elgoksen posererElgkuaTil å ha på veggen!Bever på isen for å spise

 

 

Så er'e på 'an igjæn..!!!

Jepp! Jaktradioen rister en blanding av vissent løv og gammel solfaktor av seg og stiller opp til inspeksjon med nypussa våpen og mange friske planer! Trolig vil vi stifte nærmere bekjentskap med flere av de ferske jegerne i kongeriket - særlig de vi har hatt gleden av å bli kjent med her i Bergens nabolag, men også nye jegere andre steder i landet, som enten vil dele jaktopplevelser eller jaktgleder med oss.

I skrivende stund er jeg smertelig klar over at sesongens første sending slett ikke er lagt ut til avspilling, slik jeg gjerne skulle ha ønsket at den var - datakrøll er noe vi er blitt ganske vant til, så det finnes helt sikkert en løsning, men jeg skulle mer enn gjerne hatt en teknisk løsning på publiseringen, som ikke medførte så mye tidsspill og så mye ergrelse som dagens løsning gjør. Luta lei, er bare forbokstavene...

Høsten 2013 er i gang! Velkommen med på laget - det blir garantert mye action og helt sikkert mye vi aldri hadde drømt om ville skje - som kommer på lufta!

Program 159 ble sendt torsdag 5. september - og vi prøver å holde samme mønster som vi har holdt de siste åra: Jaktradioen.no går på lufta hver torsdag kl 19.03 - med noen få unntak da vi sender fra 12.00 til 14.00. Før gjorde vi dette fordi radiostasjonen vi sender fra, Radio Sotra, skulle dekke kommunestyremøter disse kveldene - men nå har kommunen endret møteplanen sin - så nå sender vi om formiddagen rett og slett fordi det av og til passer oss best å sende da! Nemlig!

God jakt alle sammen! Og takk for at du lytter til jaktradioen.no!

GOD SOMMER!

Vi nærmer oss sesongens siste sending! Og hele sandinga er viet ett emne: Hjemmelading!

Det er sesong for hjemmelading og innskyting av nye kombinasjoner med kuler, krutt, løpslengder og lyddempere. Kombinasjonene er nærmest utallige - men de fleste jegere har sine favoritter. Skuddene som sitter hull i hull på skytebana - og som går best i hans eller hennes våpen. Hva er egentlig forskjellen på fabrikkammunisjon og hjemmalaga skudd? Hans Petter Jørgensen er min gjest denne dagen - og vil øse av sin kunnskap i to samfulle timer. Har du spørsmål om kuler, kalibre, krutt og variabler - kom med dem til post@jaktradioen.no så prøver vi å finne svar i sendinga på torsdag!

Har du opplevd farlige situasjoner i forbindelse med hjemmelading, så vil vi gjerne ha deg med i programmet, kanskje vi kan avverge at andre gjør samme feil! Send en kort orientering til jaktradioen, så tar vi kontakt. Legg ved telefonnummeret du treffes på!

Ørna går fri! Men Mikkel må passe seg!

Store deler av alle som betyr noe i forbindelse med jakt og forvaltning av norske viltlevende hønsefugler, var samlet til seminar i Hell 29. og 30. mai i år. Kortversjonen av hva man kom fram til er at rødreven er en faktor som vi kan jakte på for å bedre oppvekstvilkåra for nye rypegenerasjoner. De som peker på ørn og andre rovfugler, som beviselig tar for seg av ryper og skogshøns - hvem glemmer vel kongeørna som drepte to tiurer på en leik, filmet og presentert i Ut i naturen på NRK - og tror at det er mulig å tenke seg reguleringer av disse bestandene, må bare tenke på noe annet. Rovfuglene våre er fredet. Punktum! Men det er mye rev - et forsiktig anslag fra NINA tilsier at det ferdes 200 000 rødrev blant oss. Og Iver Rimul fra nettstedet Jaktistjordal.no har vist at det går an å få til effektiv revebekjempelse med enkle midler og uten bruk av skuddpremie. Nå har nabokommunene også fattet interesse for prosjektet hans og resten av jegernorge ligger heller ikke på latsida: i Hordaland er det gjennomført et prøveprosjekt med samarbeid mellom BJFF og Sau- og Geitealslaget i Lindås og Meland, om organisert revejakt. Flere sauebønder i dette området har mistet mange lam til reven - og nå står faktisk valget mellom å få gjort noe med reveplagen eller å legge ned! På to måneder ble det i et lite område rundt Hundvin, skutt 12 rever (da tar jeg med de som ble skutt på et åte ved Åse, et åte som ble brukt når det var opptatt på åtene i Hundvin) - og til nå i år er ikke et eneste lam tatt av rev i Lindås! Dette er bra! På Hell - hm, heter det på eller i Hell? OK - vi bruker på Hell - så får vi bruke i Hell ved andre og mindre festlige anledninger - på Hell ble altså reven utpekt som målskive nr 1 for å kunne oppnå vekst i hønsefuglbestanden, sammen med målretta jakt på kråkefugler, mår og grevling. Alt henger sammen med alt, ikke minst i naturen, og insekter og smågnagere, hjortedyr og rovfugler, klima og nedbør - alt er med å regulere og legge tilrette forholdene for nye generasjoner med ryper, orrfugl, skogshøns og fuglejegere. Bestandene har gått opp og ned i alle tider - nå er de så absolutt nede. La oss alle håpe at det fra nå av bare går en vei: opp. Så får vi heller dele med 500 hekkende kongeørnpar - og alle de unge ørnene som ennå ikke har stiftet familie. Det dsamme gjelder hønsehakene og vandrefalkene - bare forsyn dere! Vi kan fortsatt med en viss grad av sannhet si: Det er bare å forsyne seg - det er mere der det kommer fra! Men, da er det jo å håpe at dette er sant. Og at vi nå ikke ser rovfuglene spise opp det siste "såkornet" fordi vi selv ikke var i stand til å forvalte rovfuglbestanden med samme faste hånd som vi forvalter jerven, ulven, gaupa, bjørnen, minken, måren, reven - you name them! Og i fravær av en forvaltningsp+lan for våre krumnebbete, bevingete kolleger i naturen - jeg bare må: You can go to Hell!

Lær riktig utvomming, flåing og partering!

Villmarksmessa på Herdla i dagene 15. - 16. juni, kommer til å gi alle jegere som finner veien dit en enestående mulighet til å lære riktig håndtering av nyfelt hjortevilt. Et av de mest spektakulære innslagene på messa blir når en nyskutt hjort flyes inn til messeområdet med helikopter. Her venter Johan Trygve Solheim fra Norsk Hjortesenter øpå Svanøy, med en skarpslipt kniv (ja, han bruker bare en kniv - hvis alt går etter oppskriften) og en enestående erfaring i hvordan man unngår å ødelegge dette flotte råstoffet, på slakteplassen. Så følger en trinn for trinn gjennomgang av alle kjøttstykkene på dyret - og hvordan man best skal kunne ta seg av kjøttet. Her er det mye å hente for alle og nyttige tips, finesser og aha-opplevelser for resten!

Er du glad i viltkjøtt, en hjortejeger eller kulinariske retter av vilt - så la ikke denne anledningen til å utvide dine kunnskaper på dette området - gå fra deg! Du vil garantert angre - hvis du ikke er der! Jaktradioen og NJFF er på plass! Kommer du?

Flåtten blir det nye våpenet mot villarådyr!

Folk som er lei av at rådyra spiser opp tulipaner og andre planter i villahagene, har lenge fortvilt - rett og slett fordi dyra raserer hagene og det er lite hageeierne kan stille opp med. Men nå kommer et knallgodt argument, nær sagt drivende på ei fjøl: Frykten for flått - og de mange sykdommene denne parasitten bringer med seg. Frykten blir ikke minst holdt i live av tabloidavisa Sagbladet, som bruker krigstyper hver gang avisa skal omtale blodsugeren.

I Jaktradioen.no torsdag 25. april 2013, kommer vi til å fokusere ekstra mye på nettopp flått - Vidar Holthe, som har lang fartstid innen viltforvaltning i skogene våre, har notert seg frykten for flåttbårne sykdommer.

Forskeren, Bjørnar Ytrehus, har studert flåtten lenge og svarer på spørsmål om det er mulig å medisinere rådyr og hjort mot flått - for å bryte flåttens næringskjede - og det svarer han at er mulig. Men da kan man ikke spise kjøtt fra disse dyra etterpå!

Videre treffer vi Johan Trygve Solheim fra Norsk Hjortesenter på Svanøy, som kan glede hjortejegere med løfter om en fantastisk hjortesesong til høsten!

De som savner sendte programmer i oversikten over sendte programmer, skal få disse utlagt i løpet av kommende helg - undertegnede har vært opptatt med kurs, revejakt og møter - men nå roer det hele seg ned igjen! Og Jaktradioens sider skal bli oppdaterte igjen.

God påske!

Jaktradioen tar en velfortjent rast med blek vårsol i bakkene der ute. Hoggormen er visstnok observert flere steder, men i mitt terreng har jeg ikkse sett den enda - men den er der - og "Hoggormlotteriet 2013" går sin gang! Redaksjonen fatter ikke hvorfor det ikke er større rift om loddene! 999 vinnerlodd og 1 lodd uten gevinst - det MÅ jo være topp! De som skaffer seg et lodd med gevinst, kan hente hoggorm på Storrinden og omplassere disse til egent terreng. Tror det er lov med reptilomplassering nå... Uansett, vi har flere ormer enn vi trenger og vet at hoggormen er fredet, så da vil vi bøte på det vi opplever som trangboddhet med denne formen for omplassering. Internt har vi også diskutert om hoggorm skal vinnes per stykk eller per meter. Rause som vi er, falt vi for løsningen med metervis utdeling! Da hele lotteriet er basert på selvplukk, mener vi det er riktig å plukke så nær en meter med hoggorm per vinnerlodd! Men, det har altså ikke vært noen rift - foreløpig. Kanskje sola må varme litt mer først?

NJFF/Hordaland har fått ny - og ung - leder: Bjarte Erstad! Den tidligere kassereren i laget har byttet stol og sitter nå ved enden av bordet med lederklubba og utsikten til resten av styret. Du møter ham i siste sending før påske - der temaet eller kretser rundt villreinen og hva dette flotte dyret betyr for norske storviltjegere. Med oss er også villreinforsker Olav Strand, som både gir oss fakta om villreinstammene - og filosoferer over hva villreinen faktisk har betydd for vår kultur. Linjene trekkes helt tilbake til da vi bodde i huler og etterlot oss flotte hulemalerier av blant annet villrein og mamutter!

Med i siste program før påske er også leder av Røldal Fjellstyre, Ellen Drangevåg, som diskuterer de ulike forslagene om hva som kan og bør gjøres for at flokkene med villrein skal kunne besøke jegerfolket på vestsida av Hardangervidda. Fredningskorridorer og soner uten jakt er noe av det mest drastiske..

Mårfangst på "Direkten" på temakvelden

Programmet 14. mars har plukket med seg inntrykk fra møtet om hjorteforvaltning i Øystese. Vebjørn Veiberg la fram noen ubehagelige sannheter om alt fra "pygmehjort" til grådig dumskap i jegerrekkene, som over tid er med på å redusere et flott jaktvilt til undermåls skadedyr - som ikke har de kvaliteter vi som jegere bør etterstrebe å ha i fryseboksen.

Tore Storhaug er ekspert på hjortejakt med bandhund, mens Tommy Grindheim deler opplevelsen han fikk etter å ha kjøpt seg en Syningfelle og et viltkamera. Et kamera av den typen som sender bilder direkte til mobilen. Da han satt på temamøte i "Ulvehiet" i Os, begynte plutselig bildene å tikke inn... Han hadde stilt opp kameraet ved fella - og sammen med resten av deltakerne på temakvelden om nettopp fellefangst, kunne de se en mår komme nærmere og nærmere godsakene i fella....

Erik Røysland i Åseral gir oss et gløtt inn i dagliglivet i jaktbygda - med innslag av gaupejakt, rådyrbestand, hjort, elg, bever og ryper...

Hull i sendeskjema

To s-er har rystet Jaktradioens sendeskjema denne våren: sykdom og skole! Redaksjonen i Radio Sotra har en kunnskapskonkurranse blant skoleelevene ute på "Strilelandet" - og denne går på tirsdager. Vanligvis er disse konkurransene ferdig til kl 19.03 da Jaktradioen breder ut sine vinger i eteren, men slik er det altså ikke i kveld. Og som om det ikke var nok, har redaksjonen i Jaktradioen vært hjemsøkt av sykdom, som nå er et tilbakelagt intermesso - mden det har altså medført et høl i sendeskjemaet vårt! Og det beklager vi! Tenke seg til - midt i innspurten av predatorjakta, revejakta, mårjakta.... det kunne rett og slett ikke ha passet dårligere med et avbrekk, enn dette! Nå må vi i fellesskap brette opp ermene og tørke tårene, pusse våpnene, egne fellene og rette ryggene! I fellesskap skal vi komme oss gjennom dette også - for det er mye å se fram til der framme: Jaktradioens eget Hoggormlotteri! Vi gleder oss over at myndighetene nå ser ut til å la folk få lov til å ha boaslanger og anakondaer, pyton og kameloner som kjæledyr... De om det - vi har i vår lille redaksjon sett etter muligheter for å få begrenset hoggormbestanden i vårt turterreng - og funnet løsningen: Jaktradioens hoggormlotteri! Det er et gratislotteri med gevinst på nesten alle lodd! Av 1000 lodd er det bare ett det ikke er gevinst på - og dette har vi gjort for spenningens skyld! Når noen får dette "taperloddet" - vil vi selvsagt gjøre ekstra stas på taperen og kanskje se om vi kan finne en trøstepremie til han eller henne som får dette loddet også. Alle de andre har vunnet en hoggorm! Og for at vi ikke skal ha for mye arbeid med dette, baserer vi premieringen på selvplukkprinsippet! Først vinner du en hoggorm og så kan du gå ut i et nærmere angitt terreng og plukke deg en hoggorm! Vi gratulerer! Dette er ganske genialt! For flere Jaktradioen har vært i kontakt med er redd for å ferdes i turterrenget sitt, når været blir varmt nok til at ormene kommer fram. Hunder og barn er mest utsatt, men hoggormene plyndrer mange funglereder også - og det slipper vi når folk kan ha dem i kosten hjemme hos seg selv - som kjæledyr!

Lanseringen av Hoggormlotteriet skjer i neste sending, som er den 14. mars!

Ny sesong - og vi nærmer oss 150 program!


Så er vi da endelig i gang! Og jaktradioen er blitt btilgjengelig både med net og no! Hurra! Dessuten er mårfellene like tomme og revebåsen like så. Jeg føler like vel ikke at jeg misslykkes fullstendig, for jeg har sett spor like ved fellene og vet om andre pelsjegere som er i samme situasjon som meg: de får heller ikke noe. Dermed sitter vi igjen med det viktigste: mange flotte turer i skogen - med et entusiastisk og evig optimistisk hjerte hamrende innenfor jakkeforet.
2013 er vewntet å bli et år da politikerne vil sette en ny våpelov og nye forskrifter ut i livet - noe som trolig vil medføre at vi som jegere vil få nye retningslinjer å forholde oss til. Kanskje blir det forbudt å kjøpe, selge, bruke, eie halvautomatiske våpen? I så fall: kan vi selge våre ulovlige våpen til jegere i land der slike våpen er lovlige? Eller kan de byttes inn i et manuelt våpen i nærmeste våpenbutikk?
Flere politikere har oppdaget at blyforbudet ikke er så fornuftig som det i utgangspunktet kunne se ut til: Med mindre bly i naturen, blir naturen bedre og reinere! ble det påstått. Men poenget er vel at blyet kommer fra naturen og forekommer i flere former, der den vi bruker i hagla er den minst skadelige - og den best egnete til jakt. Det er valgår, så både dette og helligdagsfredninga kan havne på programmet - det blir uansett et spennende år.
Jaktradioens samarbeid med Radio Sotra går inn i sitt 5. år - om ikke lenge kommer vi til å bikke program nr. 150 - noe som må feires! I anledning dette jubileet, minner redaksjonen i Jaktradioen.no /net om at det går an å gi Radio Sotra et hyggelig klaps på skulderen ved å oppgi Radio Sotra som mottaker av "grasrotandelen" neste gang du er hos tippekommisjonæren din! Det koster deg ingenting, mens 5 % av det du måtte spille for vil tilfalle strileradioen i stedet for Staten. Tenk på det, i alle fall!
Takk for at du følger jaktradioen - antallet faste lyttere/brukere er stabilt - og har vært litt synkende, så jeg må ta noen grep for å komme opp på det samme nivået som for 1 år siden. Noen flere reiser og flere timer ute på jakt er kanskje rette medisinen? Vi hadde lenge følge av 200 kinesere - de har mistet interessen og er p.t. tilbake på ca 20 - eller like mange som vi har i Sverige. Statistikkverktøyet er morsomt - og gir altså både grunnlag for overraskelser - og grunn til bekymring og øket innsats.
Nå er vi som sagt i gang! Lykke til, folkens! Og godt, nytt jaktår i 2013!
HGS

2012

God jul!

Og et godt jaktår i 2013!

ENDRE FLOEN med noen av de mer enn 30 mårene han og kameraten sendte av gårde til Oslo Skinnauksjoner i fjor. Han er en mester med mårfeller - og i årets siste program deler han rundhåndet av sin kunnskap med alle som lytter til jaktradioen.no(!) - tidligere: jaktradioen.net.


Gled dere til sendinga 20.12.2012 kl 19.03!

PLUTSELIG er det ikke noe igjen av 2012! Joda, visst ligger det kjøtt i fryseren, men året er snart slutt - og Lillejuleaften er det helt slutt for de av oss som bare jakter hjort. Men fortvil ikke mine venner! Mårjegerne har ennå mange måneder igjen med spennende runder i terrenget for å røkte feller. I siste program denne sesongen, har jeg med meg denne karen inn i mitt jaktterreng. Vi går fra felle til felle og jeg lar Endre Floen (som nærmer seg 70 mår i sitt område i løpet av de tre siste åra!) kommentere oppsettet - og komme med tips til forbedringer!

For å si det forsiktig: Jeg fikk ikke bare ros! Det vanket både kjeft og stryk - i tillegg til noen verbale skulderklaps. Han øser av sin kunnskap og har mye å lære bort!

Hjortejakt fra Naustdal blir det også plass til. Anført av de to jaktkompisene Odd Arne og Henning, blir undertegnede og Frode ført høyt til fjells og satt på post - og beskjeden som jeg er, nevner jeg her ikke hvem det var som fette bukken...

Takk for følget så langt!

Jaktradioen.net går nå over til å hete Jaktradioen.no - som kanskje blir enklere for noen å huske og bruke. Vi treffes igjen på nyåret - og da er det full fart i felleskogen igjen. Fellerekka mi er inspisert og oppjustert - så min optimistiske tradisjon tro, venter jeg meg noe veldig snart! Lykke til alle sammen - og vær forsiktig i 2013!

*******

Sendinga da mye gikk galt!

Det er ingen grunn til å henge med geipen etter forrige sending! Det ble en bom! Ikke verre - og ingen ble skadet, andre enn min egen stolthet der og da! Småtterier, som selvsagt ikke skal skje, men som skjer lell. Nå er vi på sporet av både mår og rev - og jeg kjenner på meg at det snart vil skje noe - og det bør jo helst skje før jul. Nå er minkfellene på plass nede ved sjøen og med så mange minkspor i snøen, er det duket for snarlig fangst... I mårskogen er det fortsatt status qou - null og nix å rapportere, men jeg er uhellbredelig optimist: Og strekker halsen forventningsfult når jeg nærmer meg fellene. At jeg synker litt sammen for hvert resultatløse tokt, får stå sin prøve - det er flere der ute som heller ikke har fått dyr i fellene sine. Det som irriterer nå, er at viltkameraet mitt svikter. Trolig er det kommet vann inn i elektronikken og derfor fyller det bare minnekortet med videoer - uten at det er noen dyr eller andre faktorer som kan forklare hvorfor det utløses. Fjernkontrollen, som skal programmere kameraet, virker heller ikke - så jeg får sende tilbake til leverandøren. Irriterende. Ellers nærmer jo jula seg - og da må alle feller ned - også musefellene under benken på hytta! Om man skal følge loven. For de som vil følge med på noe spennende, der det virkelig skjer noe- så anbefaler vi med dette: jaktistjordal.no - en flott portal med masse action! Og skulle du mange et julegavetips, så kjøp "Håndbok for en pelsjeger" av John Sivert Opdahl! Jeg har kjøpt den - og vil aldri angre! For ei bok og for en forfatter! Lykke til!

Huff! 29. november gikk det meste galt! Sendingen ble bare på 1 time - og selv det var en bragd! Det begynte med at programmet før Jaktradioen manglet en tekniker. Slikt skjer, men redaktør og programleder, Rolf, trodde at alt var i orden. Noen misforståelser og og uheldige omstendigheter førte til veldig vanskelige sendeforhold og overskridelse av sendetiden med mer enn en halvtime. I studio sitter jeg klar til å ta over ballen med et velfylt sendeskjema. Så skjer det som ikke skal skje - programmet starter nesten tre kvarter for seint - og jeg oppdager at en opptaker ikke er startet - noen raske (litt FOR raske) tastetrykk seinere har jeg klart å slette min egen kjøreplan, alle redigerte intervjuer og all musikken. Og ikke nok med det: jeg hadde slettet alle koblinger til miksepulten (trodde jeg) - dermed ble det stille. Leeenge. Så kommer Rolf og vi kommer på banen - og får startet et innslag - men det jeg da glemmer, er at det ALLTID er 10 sekunders forsinkelse mellom det som skjer i studio og det som kommer ut på lufta. De som hørte programmet direktesendt, fikk da med seg at undertegnede utbrøt: Hvor i h****** ble det av han??? OK - det kokte i studio - og den ene timen er tross alt blitt godt mottatt - vi er nå oppe i 215 kinesere - og skal utvide til to timer igjen 6. desember. Det programmet skal spilles inn på forhånd, fordi det kolliderer med et lenge planlagt julebord. Nå har dere fått forklaringen på hva som skjedde den 29. november. Beklager! Nye feil kommer!

Jakter du mår eller rev? Kråke eller ravn?

Sett av formiddagen, fredag 23. november 2012, til noe matnyttig: http://www.njff.no/portal/page/portal/hordaland/nyhet?element_id=188858050&displaypage=TRUE

Vi_poserer_for_den_ivrige_forografen.jpg

Vakrere enn dette, blir det ikke! Asbjørn Åshaug har sendt disse flotte bildene til Jaktradioen.net - og filosoferer samtidig over hvor de er under jakta og hvem som eventuelt kan forske på elgenes trekkruter og strategier for å spre genene sine... Morsomme tanker der, Asbjørn! Og stor takk for flotte - og dramatiske bilder! Hør om de tre elgene som kom ramlende ned fra et stup og slo seg i hjel under jakta i fjor, på sendingen 8.11.2012!

__tte_okser_i_soloppgang.jpg

Åtte okser i soloppgangen! Er det rart om en elgjeger klyper seg i armen og lurer på hvor de er under jakta???

tre_store_og_en_pen.jpg

Her har Asbjørn knipset tre store og en pen - fantastisk!

Tre_elger_slo_seg_ihjel._Storfjorden_2011.jpg

Her ligger tre elger, innerst i Storfjorden, under fjellhammeren der de en etter en gikk utfor stupet og slo seg i hjel mens datteren til Asbjørn fulgte dramaet i kikkerten! Hør den fantastiske historien i sendingen 8.11.12. Alle fotos: Asbjørn Åshaug - han har alle rettigheter og bildene kan bare brukesetter avtale med ham.

Castor Fiber!

I god tid før siste jaktdag for bever, som er 1. mai i Åseral kommune i Vestagder, slo Linda Stensland og Hans-Gunnar Skarstein leir i Åseral. På samme sted som HGS hadde teltet sitt på for to år siden - på en odde som stikker ut i elva like nedenfor brua som fører inn til sentrum i Åseral. Der butikken, kafeen og rådhuset ligger.

I program nummer 125, sendt 3. mai får du være med på dette:

Med Erik Røysland og Sondre Thorsland som kunnskapsrike og ivrige guider mellom utvalgte beverhytter, måtte jo jakta gi uttelling. Hundene Alfa og Axi fikk for første gang apportere bever, mens ordfører Oddmund Ljosland, var med på sitte første "beverfall" via telefonen! Han er selvsagt stolt av kommunen som ikke har kø av folk som ikke får barnehageplass, her er vann i bassenget og solid økonomi i kraftkommunens kasse! Og han er stolt av at han har ivrige jegere blant innbyggerne, som har overskudd og iver nok til å arrangere slik jakt som det jaktradiooen.net fikk være med på.

Vi møter også Geir, hundeeieren som mistet turvennen sin, Embla, i skogen ved Flesland flyplass i vinter. Uten et spor ble hunden borte og et gedigent leteapparat ble satt i sving. Uten resultat. Først 7 uker senere ble hunden funnet - og sendt til obduksjon. Nå foreligger obduksjonsrapporten - og det er denne som danner utgangspunkt for praten med Geir.

Norsk griseflaks i svensk landskap

(Tekst: Hans-Gunnar Skarstein/foto: Hans-Gunnar Skarstein/Terje Wangsholm)

 http://bjf.no/norsk-griseflaks-i-svensk-landskap/ 

Den svenske villsvinstammen vokser ikke lenger like fort som før, har vi fått vite! Noen knallharde vintre, flere flinke (svenske?) jegere og en tøff jaktpolitikk får dele æren for nedgangen. Da Bergens Jæger- og Fiskerforening (BJF)nylig hadde med seg 6 unge jegere til de skånske skoger, for å la dem få sjansen til å oppleve storviltjakt før den norske jaktsesongen åpner til høsten, viste fellingsstatistikken at bergenserne nedla 9 dowhjort og ett villsvin – en purke på 59 kilo – øvre grense var 60 kilo - med 6 foster i magen. 7 svin i ett skudd, med andre ord. Slikt monner også når man har som mål å korrigere på bestanden!

Våpen- og jegertest

Skåne tar imot oss med klar, blå himmel, mengder med harer, rådyr og fasaner på de endeløse jordene, fikk en av deltakerne til å bryte ut:

-          Jeg har sett flere harer og rådyr på turen fra jernbanestasjonen og hit, enn jeg har sett i hele mitt liv! Vi var kommet til Paradiset – og her skulle vi få jakte i to dager!

 Reglene var greie: Villsvin over 60 kilo er det ikke lov å skyte – utover det var de unge gjestejegerne velkommen til å skyte dowhjortkalver, ungdyr og spissbukker av begge kjønn. Også fullvoksne hinder, dersom de ikke hadde kalv. Men et villsvin på 60 kilo – hvor lett eller vanskelig kan et slikt anslag bli?

Via hjemmesidene sine har BJF invitert ferske jegere til storviltjakt i Sverige, for her er det jakt fram til 1. mars på villsvin og dowhjort – med de begrensninger som er angitt over. Tilbudet ble fulltegnet på null komma null. Og plutselig en formiddag sto en forventningsfull og tungt armert forsamling – for det meste unge bergensere + en trønder – på tunet foran gjestehuset til Robert Schmidt i Pugerup i Skåne. De klødde i fingrene etter å få jakte.

Men først måtte de på skytebanen for å vise at våpnene traff der de pekte.

-          Vi vil helst ikke drive ettersøk etter skadeskutte villsvin, forklarer Daniel Malmqwist, den obligatoriske skyteprøven med.

-          Dessuten er det betryggende for alle å vite at våpen eller siktemidler ikke har fått seg et støt eller slag, som medfører avvik som igjen kunne medført skadeskyting, legger han smilende til under skinnlua ute blant høyballene på den provisoriske, men svært funksjonelle skytebanen. Stort sett gikk dette bra, men en viss trønder med lånevåpen (fars gamle mauser) slet med å få til den ideelle samlingen og endte opp med 7 prøveskudd, før han og vertskapet var fornøyde.  Dette hadde ikke vært noen sak om det ikke var for at den samme trønder ved en forglemmelse bare hadde fått med seg 9 skudd fra Nidaros til Skåne. Dermed gikk han ut i morgenmørket neste dag med kun to skudd i lomma.

Hva er lov?

For de fleste er villsvin noe nytt – et dyr ingen har sett, langt mindre vurdert vekta på. De er kompakte og runde som folkevogner og kan komme fort! Og de kan bli veldig store – selv om dyr på mer enn 150 kilo hører sjeldenhetene til. Men akkurat vekt, skulle vise seg å være viktig! Første aften, etter at middagen var fortært, kom Poul-Erik Jensen med lysbilder og prosjektør for å gi ungdommene et lynkurs i hva de kan – og viktigst: Hva de IKKE kan skyte de neste dagene. Systematisk og med pedagogisk grundighet ble vi presentert for store villsvin og små villsvin, store dowhjort og små dowhjort – om og om igjen til bildet var tindrende klart: Skyter du et lite villsvin, så er det greit – skyter du et villsvin som veier 60 kilo eller mer, må du ut med en bot på et par hundre kroner pr kilo! I tillegg ville jakta være over for deg. Dowhjortene var enklere: skyt fortrinnsvis kalver, spissbukker, ungdyr og koller uten kalver. Sov godt! Vi sees i morgen tidlig!

Hårete mål

Ungdommene fra BJF spente fra 16 til 25 år – noen med konfirmasjonspengene materialisert i nydelige våpen hentet rett ut fra våpenbutikken og bare brukt på bane, til de med litt mer erfaring og masse jaktiver. Etter en kort natts søvn, sto Eirik, Adrian, Jan-Ivar, Øystein og Jan Kristian på en parkeringsplass i utkanten av en skog tilhørende Sveaskog, Sveriges største grunneier, og fikk seg tildelt ”faddere” fra det svenske Jägarforbundet eller vertskapet, Poul-Erik Jensen, som med sitt selskap Agrojakt, står som teknisk arrangør av jakten.

To og to forsvinner de inn i skogen eller inn i biler og kjører til anviste tårn, der de skal møte sin første dag i Skåne – og få oppleve sin første jakt på svensk storvilt.

Det var kaldt og morgenen kom langsomt. Det taslet i tørt vårløv av lettbeinte harer, som på spretne føtter lekte seg over skogbunnen. Det bjeffet i kåte rever og snadret fra utallige nebb som hver på sitt vis hilste den nye dagen velkommen. Flokker med sangsvaner krysset fra jorde til jorde, flokker med kornkråker, kaier og kråker blandet seg inn – i stille øyeblikk hørtes hakkespetter og fasaner. Bergenserne fikk et uforglemmelig møte med det yrende livet i en svensk skog – ikke stort større enn et par fotballbaner. Og med ett smalt det i skogen og et svensk villsvin hadde møtt ei trønderkule for første og siste gang.

-          Vi så et villsvin som var for stort, forklarer Jan Kristian etterpå i slakteriet til Daniel Malmqwist, eller bare Danne, som den fast ansatte jegeren kalles blant venner.

-          Så kom ei stor purke med datteren og passerte oss. Vi snek oss etter og da kom de på vei tilbake, trolig for å legge seg der de hadde ligget da vi forstyrret dem. Så smalt det! Et perfekt skudd!

-          Purka viste seg så vidt å smyge seg under 60-kilosgrensen. Den veide 59 kilo! Og den viste seg også å være drektig, så til sammen falt det 7 griser i dette ene skuddet. Ikke til å undres over at bestanden minker da…  I Jan Kristians lommer var ammunisjonsbeholdningen halvert: han hadde bare 1 skudd igjen – og heldigvis hadde vertskapet venner i bransjen, som sørget for at 20 nye Oryx var på vei til gjestehuset ved ”Hjertesjøen” til Robert og Minna.

Dyr over alt

Fem av de seks ungdommene hadde sett dyr. Både harer, fasaner, villsvin og dowhjorter, flokker og enkeltdyr, men skuddsjansene var få og det ble med det ene villsvinet på dette første jaktpasset i vårt yrende naboland. Men det skulle bli mer!

I Dannes velutstyrte slakteri, ble villsvinet veid, vommet ut og hengt til kjøling. ”Frakken” fikk være på så lenge.

Så kom første skumringsjakt. Langt undertøy, kamo av alle slag og ny lavmælt samling på parkeringsplassen i skogkanten. Faddere og kjentmenn ble fordelt og rotert, spente jegere fordelte seg på jakttårna i skogene rundt. Så smalt det igjen og igjen – og da mørket hadde senket seg og visket ut konturer og kontraster, var det på ny samling i Dannes slakteri. Rommet med de hvite flisene ble fylt med beundrende mumling og lukta av nyåpnet vilt. Unge never bakset med viltkropper som fortsatt var varme, mens kyndige veiledere loset sylkvasse knivblad gjennom trygge snitt og gode slakterutiner. Eirik hadde gledet seg vilt til denne turen og var sammen med kompisen Adrian de første som meldte seg på Sverigeturen. Han hadde deltatt i hjortejakt i Rødlien i Os, utenfor Bergen, men ikke med våpen. Nå lå våpenet han hadde kjøpt for konfirmasjonspengene sine trygt forvart i 4-hjulstrekkeren utenfor, mens han gjorde opp status etter sin første skuddsjanse i Skåne: 2 kalver!

”Arken”

Hva er det som gjør nabolandet vårt så til de grader ulikt Norge når det gjelder vilt? Svaret er sikkert sammensatt og man behøver vel ikke være akademiker for å se at norske regler og lover kan fortone seg firkanta og bakstreverske, når man ser på målsettinger og virkninger.

Villsvinene er blitt både en pest og en plage for bønder og bilister, mens jegerne jubler. Det samme gjør de grunneierne som klarer å omsette villsvina og de flotte jaktopplevelsene i klingende mynt. Medaljens bakside er trafikkulykkene der villsvin er involvert – disse koster de svenske forsikringsselskapene store summer hvert år – i tillegg kommer alle de menneskelige lidelsene i kjølvannet av trafikkulykkene. Både dowhjort og villsvin forvaltes av grunneiere, uten at overordnete organ fastsetter hvor mange dyr som skal felles i hvert område eller hos hver grunneier. Friheten til selv å kunne bestemme en demografien - kjønns- og alderssammensetningen i bestandene - gjør at grunneierne selv kan bestemme seg for å ha en bestand med høy ungeproduksjon eller med få og store dyr – med tanke på betalingssterke troféjegere. Utsetting av rapphøns, ender og fasaner, sammen med organisert predatorjakt på rev, mår, ilder og kråker – sikrer både naturlig tilvekst og hjelpetiltak som gagner jegerinteressene – og til syvende og sist: også grunneierne.

Når man setter seg i et svensk jakttårn, blir man slått av flere ting enn den store vilttettheten. På små områder klarer man å tilfredsstille jegernes ønsker og behov samtidig som man deler skogene med turgåere, sopplukkere, ryttere og mosjonister. Uten at det blir konflikter av dette!

Og det kryr av dyr og fugler – nabolandet vårt fortoner seg som en diger ”Noas Ark”, som ligger fortøyd langs vår felles Riksgrense.

I det svenske høyfjellet er det vanlig med baglimits – et maksimumstall for hvor mange fugler hver jeger kan skyte hver dag – dessuten er det store områder der det ikke jaktes i, for å unngå at et område jaktes helt tomt. Dette er regler det dessverre syndes mot – og verst er tilfellene i media, der norske jegere har vært involvert. I store områder er det lov med helikoptertransport i Sverige, der vi i Norge sverger til traktorsleper, kløvhester og snøscootere – alle med uutslettelige sår i terrenget som resultat. Kan regelverket for motorisert ferdsel i utmark gjøres smidigere? Man fristes til å stille spørsmålet, mens man sitter i et svensk jakttårn – noen timer fra Svinesund – og føler seg hensatt i et eldorado der det snadrer og piper, grynter og brøler, flakser, hopper og spretter rundt en spent jeger, fra morgen til kveld. Hva er forklaringen?

Jegerforbundet

I Sverige har de flere organisasjoner som tar seg av sportsfiskernes ulike ønsker og krav – i tillegg er det et stort og mektig Naturvårdsverk, som samarbeider tett med Jegerforbundet. Dessuten er forvaltningen av villsvin og dowhjort delegert til den enkelte grunneier eller grunneiersammenslutning, noe som gir god kontroll over bestandene.

Poul-Erik Jensen er ansatt i Sveaskog, den største grunneieren i Sverige og en del av vertskapet for jakten vår i Sverige. Han forklarer her noe av det som ligger til grunn for at vilttettheten er så mye høyere i Sverige enn i Norge – og han kommer også med noen vennlige råd til norske viltforvaltere. Særlig retter han kritikk mot den korte jaktsesongen vi praktiserer:

När det gäller avskjutningen av vildsvin finns det ingen myndighet som bestämmer om hur många som ska skjutas. I området som ni var och jagade i har vi täta kontakter mellan jordbruk, ägande och jakt. Det sker mellan 6-8 egendomar där vi har en tät dialog om vad som kan skjutas. Antalsmässigt har den målsättning vi pratat om uppnåtts ca 70 – 80 vildsvin på drygt 1000 ha. Nu har stammen i området gått tillbaka något och det är det vi önskat där har varit för många. Hård avskjutning och två stränga vintrar har tagit på stammen.

När det gäller dovhjorten är det på samma sätt det jaktliga uttaget avgörs av jakträttsinnehavaren.

Problemet med det jaktliga uttaget är att ju mindre mark ofta desto större uttag.

Kronvilt och älg är reglerat genom licensförfarande genom ett antal tilldelade djur pr 100 eller 1000 ha.

Enligt min syn på det norska jaktsystemet är det gammalmodigt i vissa stycke. Rymliga jakttider ger större frihet åt jägarna men också större ansvar. Sen måste ju tiderna anpassas till det jaktliga uttaget som kanske är större i Norge eftersom jakten är så fixerad till hur mycket man kan stoppa i grytan. Jakten har så många andra dimensioner. Kunskapen är stor om jakt och vilt och naturen i jägarkåren det är något som de styrande borde ta till vara på bättre.

 

Rangordningen för jaktfrågor i Sverige ser ut så här.

 

Lagändringar och övergripande politiska beslut bestäms av Sveriges Riksdag

Jordbruks och Miljödepartementet departementet verkställer en del av besluten och lägger den politiska inriktning som frågan ska ha beroende på var den politiska maten ligger.

Myndigheten är Naturvårdsverket (NV) som är det direkt verkställande organet.

NV  har nära kontakt med de båda Jägarorganisationerna, Sportfiskarna, Kennelklubben, Yrkesjägareföreningen, Lantbrukarnas Riksförbund, Skogsägarna och ytterligare flera org. När de  ska hantera ett ärende som kräver belysning.

 

När det gäller den totala inställningen måste det till politisk lobbying för att få tillstånd de ändringar som krävs. De politiska partiernas jaktliga inställning måste upp i ljuset. Presentations artiklar i jaktpressen är en väg att gå.  Ställa politikerna mot väggen  och avkräva ställningstagande är en annan. Sedan är samarbete mellan flera intresseorganisationer med  nätverk för att få frågorna på bordet brukar var nyttiga.

Frågan är hur stor kraft har väljarna att få politikerna att förstå att man kan mista makten om de jaktliga frågorna nonchaleras i allt för stor omfattning och framför allt att man vill ha förändringar som är bättre för den norska jakten och jägarna. I Sverige är jägarkåren en samlad grupp väljare på dryga 300 000 människor.

Vel talt!

 

I skrivende stund har vel de fleste fått skåret ned sine vilt – pakket og veid, beundret og gledet seg til måltider med venner og familie – der historiene fra de skånske skogene både vil gi og få næring – til lenge etter at den siste dråpen saus er tørket opp med den siste potetbiten.  Vi har gjennomført et eksperiment – og høstet mye mer enn kjøtt fra Skåne. Forhåpentligvis – og trolig – har vi lagt grunnlaget for et fruktbart samarbeid og en spennende utveksling av unge jegere – sankere – som fører videre flere 1000 år gamle tradisjoner som har stått sentralt i våre kulturer på begge sider av grensen. Suksessen var ikke en selvfølge, men den ble til under veis – og de unge har rapportert tilbake en begeistring og glede over å ha vært med, som grenser til det ubeskrivelige. Og det er forståelig – i alle fall for de som opplevde de sitrende sekundene i sitt liv, der de får sitt første storvilt i trådkorset og i løpet av et øyeblikk gjøre alt riktig og nedlegge – ikke bare et vilt – men meisle inn i sine unge sinn et minne for livet.

Vel blåst, BJF!

 

 

Fortsatt ingen mårer i fellene i det vi nærmer oss midten av februar. Og dette er  noe som går igjen hos flere mårjegere - så jeg behøver ikke å føle at jeg er den eneste uten hell i fellejakta for tiden. Med den tilstundende turen til Sverige rett rundt hjørnet, er det ikke fritt for at vi 9 som skal til Skåne, teller dager til avreise mer enn døgn uten fangst i fella. Skal ikke mase mer om dette - bnare sende en varm takk til vertskapet vårt, som presiserer at det er et felles løft for flere parter, når vi blir møtt like nord for Lund i slutten av denne måneden.

Her er noen lenker til arrangørene vi har å takke for at dette lar seg gjøre:

http://www.myra.nu/soderasen.html

 

http://www.nationalpark-soderasen.lst.se/index2.html

 

http://www.horby.se/Turist/aktiviteter/fulltoftanaturcentrum/Sidor/Default.aspx

 

http://www.naturvardsverket.se/en/Start/Friluftsliv/Skyddade-omraden/Nationalparker/Stenshuvud/

 

http://www.agrojakt.se

Vi har allrede merket en ganske stor pågang fra norske jegere som gjerne vil være med på denne turen. Det er nok ikke lenger plass, men blir det en suksess, lover jeg at vi skal vurdere å utvikle dette samarbeidet til noe mer - det kommer vi uansett tilbake til etter at vi er kommet tilbake og har evaluert inntrykk og resultat.

 Vi kommer til å måtte avlyse en sanding i februar, rett og slett fordi undertegnede da er på jakt - men dette blir jo en stor anledning for oss til å samle masse inntrykk og reportasjestoff vi kan tilby utover våren. Nå må vi se hva vi kan fylle program nr 118 med... Snakkes!

 

 

Januar har passert, uten at måren har gått i fella. Men jeg fikk fanget en mår i det den bråsnudde og stakk av. Spørsmålet som melder seg, er selvsagt hva som skremte den? Var det kameraet? Eller var det menneskelukt av fella (som var på andre siden av trestammen, da den snudde) - eller var det så utgjort at måren var på vei mot fella akkurat i det jeg gjorde min entre på andre siden av myra??? Det får vi nok aldri svar på - bare et nytt lite hint om at måren er der - og lever i beste velgående:)

 

Så er vi i gang med det nye året! Fyrrig start med en rundreise i Finnmark, Lousiana (USA) og Mallorca - mens resten har vært lokalt, mer eller mindre: Åseral, Fusa, Tingvoll - you name it! Noen vil sikkert bemerke at det tok lovlig lang tid å få lagt ut de to første programmene i år - det er riktig: jeg vil skylde på Dagmar, men må nok finne meg i at det er min private PC, som er flaskehalsen. Om og om igjen prøver jeg å få lagt nye programmer inn, bare for å oppleve at jeg forlengst er logget ut når jeg vil lagre det jeg har gjort. Slikt gjør meg eitrende forbannet. I alle fall litt irritert - og jeg kaster bort mye tid på dette.

Nå er vi imidlertid i gang - ingen mår har gått i fellene mine og ikke har kråkene gjort noe vesen av seg heller. Men i dag var jeg oppe og la inn nytt åte i fellene og i morgen skal jeg sette opp noen gjennomgangsfeller - for å få en av de gamle mårene som dominerer terrenget mitt. Og dette gjør jeg etter tips fra Jaktradioens gode fellefangstmester, Torkjell Mikkelsen. Så får vi se hvordan det går!

 

Fortsett å sende meg bilder og kommentarer til post@jaktradioen.net og dersom du vil at dette skal kunne vises offentlig, gir du meg en slik tillatelse samtidig! I håp om at det blir vinter snart, ønsker jeg dere alle et riktig godt nyttår - og en fortreffelig jaktsesong!

 

Første program i 2012 kommer torsdag 5. januar like etter kl. 19.00 og varer som vanlig til kl. 21.00. I løpet av denne tiden har jeg planer om å være på Finnmarksvidda, på Mallorca, i Louisiana USA, til Gjerdevik Gård i Fusa og til Bergen - eller rettere: studioet vårt hos Radio Sotra rett vest for Bergen. Det vil være en formidabel underdrivelse å hevde at vi ikke gleder oss i redaksjonen - for det gjør vi - og med Kjartan A. med på laget har vi forventninger om å langsomt men sikkert også å få tjent litt penger på dette prosjektet. Han er sunnmøring, så akkurat det prosjektet later til å være i trygge hender - og da kan resten av redaksjonen konsentrere seg om det morsomme: å lage radio!

Ny teknologi gjør det nå mulig for oss å jakte med mer enn våpen og feller - viltkameraene er kommet for fullt og byr på muligheter og utfordringer til spennende fotojakt og dokumentasjoner for hva som ferdes i "ditt" terreng - natt som dag uten at du behøver å sitte vakt for å trykke på utløserknappen selv. Vi er fortsatt sitrende og spente på hva vi vil få til på denne fronten - for det er ikke til å stikke under stol at vi ikke har fått det til å virke 100 % etter oppskriften - enda. Men vi pusler i vei! Og skal lykkes! Og skulle du være blant de heldige som fikk et slikt kamera til jul og sitter med førsteklasses opptak av noe du vil dele, så ikke nøl med å sende det til oss i http://jaktradioen.net/ post@jaktradioen.net - så har du straks et interessert publikum å dele opplevelsene med.

 

Takk for at du følger http://jaktradioen.net/ - og et riktig godt jaktår til alle lyttere og brukere!

Mvh Hans-Gunnar

 
HER ER MÅLENE PÅ TANER
 
 
 
Sauen spiste rypeeggene!
 
Det er mer mellom himmel og jord, enn andre steder, sies det. Og det er nok riktig. I jaktradioen 10.11.2011 møter vi blant andre Torgeir Berge fra Ski, som er mer enn gjennomsnittlig interessert i slanger og krypdyr, er også opptatt av fugler og alt som lever rundt hytta. En dag satt han og fulgte en elg gjennom kikkerten - den gikk der sammen med noen sauer og beitet. Plutselig ble Torgeir var en sau som nærmet seg et rypereir. Dett reiret kjente Torgeir godt til og kunne studere rypemora mens hun prøvde å lokke sauen bort fra reiret. Til ingen nytte!
I løpet av de kommende sekundene blir han vitne til noe han sent vil glemme: sauen gnafler i seg alle de 10 eggene i rypereiret! Smitt og smule går ned på høykant - "Bamsemumsen" spiste opp hele rypetilveksten i denne lia! Fra før vet vi at rådyr kan spise fugleegg for å få i seg nødvendige mineraler og proteiner - hvordan vil 2 millioner sauer sitt behov for tilsvarende tillegg til vegetardietten, slå ut i fuglebestanden?
Det vet vi selvsagt ikke - og er varsomme med å konkludere - men det er lov å ha mer enn en tanke i hodet samtidig: rypebestanden er under press, rev, ravn, kråke, røyskatt, grevling - pluss alle fjærkledde med krumt nebb - er mer enn nok. Alt kommer i tillegg tilkraftledninger, som jakter hele døgnet, hele året - hvis sauene også skal ta sin andel, da er det jammen ikke lett å være rype!
Asbjørn Åshaug er en trofast lytter til jaktradioen - han sitter i Hommelstø og lytter til sendigene mens de går direkte hver torsdag - og han er rask til å kommentere og å sende oss bilder fra sitt viltkamera. Bakgrunnen er at Jaktradioen holder på å få installert et viltkamera, som sender videosnutter til hjemmesider og mobiltelefoner straks noe skjer ved ei felle eller et åte. Fra mandag av, er systemet oppe og går - og vi har lekt med tanken om å sette kameraet ved ei felle og se om vi klarer å fange de avgjørende sekundene før en mår går i fella. Det er betenkeligheter med dette, men som en jaktradio ser vi det som en oppgave å formidle mest mulig om jakt og fangst - også "the final moment" - dersom det blir utfallet. Det er masse mår i skogen - og noen rev - derfor kan det være aktuelt å la kameraet drive tilsyn med fella i stadet for at vi besøker den to ganger daglig. Dette må da være lovlig???
Her er forresten bildene Asbjørn sendte oss fra sitt viltkamera:
Lytterbilder/Bever_kommer_p___land__blitsen_blinker.JPGLytterbilder/Beveren_stirrer_mot_det_som_blinket.JPGLytterbilder/Beveren_stuper_mot_vannet.JPGLytterbilder/Elgen_Hva_er_dette.JPGLytterbilder/Elgkua_er_n__rg__ende.JPGLytterbilder/Gode_venner_i_august__men_ikke_om_en_m__ned.JPGLytterbilder/Kan_dette_v__re_en_fuglekasse_for_fluesnapper.JPG
Flotte bilder - og artige kommentarer! Stor takk til Asbjørn! Snart kommer våre egne bilder her - forhåpentligvis i løpet av kort tid.
Mvh
HG

 

Elg!

Smnaoksene1.jpg

Vi låner et bilde Jaktradioen har fått fra en trofast lytter i Sømna og lar det stå som inspirasjon for alle som deler gleden over jakt og høsting av overskuddet fra bærekraftige bestander av vilt.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2367832680976&set=at.2315037401127.2121776.1405216041.100000649901683&type=1

Og her er den flotte gjengen jaktradioen delte utedo og måltider med under årets elgjakt i Tinn i Telemark.

Hva er det egentlig med elgen? Og elgjakta? Hva er det som får voksne og unge til å ofre det meste for å samles på et nedlagt småbruk, med utedo (som er trang og trekkfullt) vann fra bekken og sengeplass til bare halvparten - men et kamratskap som limer laget sammen til tross for snorking, prumping, trangboddhet, sure sokker og korte netter...?

Jaktradioen er med i Atrå i Tinn kommune i Telemark, der Bergens Jaæger- og Fiskerforening (BJFF) leier et elgvald på 7. året. Det er et terreng med masse dyr og mange muligheter, jaktlaget består av 12 - 13 mann, noen hunder og ei og anna jente/kvinne. Men mest er det menn - fra rundt 20 til nærmere 80 år - noen erfarne og andre ravcende "jomfruer". De bratte liene og sugende myrene kan trekke krftene ut av den sterkeste milsluker, men ingenting ser ut til å rokke ved jaktlagets ukuelige optimisme, ståpåvilje og utholdenhet.

Når så også jaktguden vil det slik at elgene går over ende i terrenget, da er lykkerusen til å ta og klemme på. Bli med på "Den store jakten" - torsdag 20. september kl. 19.03 - 21.00!

 

****

 

 

M__r_og_kr__ke__p_____te__9_.JPG

 

 

 

 

 

Endelig fikk vi den!

Måren har lekt katt og mus med meg siden viltkameraet ble satt ut. Selvsagt er det min egen feil at jeg ikke har satt meg godt nok inn i bruksanvisningen til at jeg kunne være sikker på hva som skjedde når jeg forlot slakteplassen, men sånn er det nå. Kråker på dagtid og mår om natta. Hva med reven som bjeffet på oss da vi kom 2. dagen? Vil den våge seg frampå??? Følg med!

 

*****

 

Hjortekjtt013.JPG

Hjortekjøtt -

 det beste fra naturen eller en potensiell kilde til blyforgigtning og smertefull død? Vi burde kanskje forbigå det hele i stillhet, men da Aftenposten kastet seg på mediastormen som to lærere ved Høgskolen i Hedemark har laget i vannglasset vårt, så måtte også vi få kommentere dette utspillet. Påstanden er at det ligger masse bly i kjøttet folk henter hjem fra skogen - og, dersom vi skal tro de to parhestene, er dette kimen til mye sykdom og tidlig død. De har ropt budskapet sitt før og Schrødingers Katt i NRK TV testet blodet til ei ung jente som har vært skjermet mot blyforgiftet viltkjøtt og en gammel elgjeger, som har konsumert store mengder elgkjøtt gjennom et langt liv. OG: Han MÅ ha fått i seg mer bly enn de fleste andre. At han var sunn og frisk kunne vi se - menblodprøven skulle jo da kunne avsløre hvor skadet han faktisk MÅTTE være. I følge de to høgskolelærerne.

De to blodprøvene viste en forsvinnende liten forskjell i blyverdi hos de to. Og resultatet ga ingen grunn til uro, ble det slått fast.

Dette burde være godt nok, men ikke for kumpanene på Høgskolen i Hedemark. De drømmer om å få forskningsmidler - de har ikke sagt dette rett ut, men det ligger så nærliggende å tro at det er noe annet enn folkehelsa, der er opptatte av at jeg tar sjansen på den påstanden - og det håper jeg de aldri får. Det er ikke villfarne lærere ved en norsk høgskole, som har laget seg en koklusjon de gjerne vil finne beviser for stemmer, som skal forske på hva som er sunt og ikke sunt i det norske husholdet. Dette har vi egnete instutisjoner til, bemannet med forskere som begynner i den andre enden: ser om det finnes tegn på lidelser hos folk som spiser mye vilt - og så forsker på å finne ut hva dette kan være. Nå håper jeg folk forstår at norsk vilt er noe av det sunneste man kan spise, det er noe av det reneste, magreste og mest smaksrike man kan ønske seg - la ikke to høgskolelærere få ødelegge gledene ved å spise norsk vilt - så ofte du bare vil! Kos deg og nyt viltsmaken av elg, hjort, rein og rådyr!

Vi er i 100 - uten juks!

Torsdag 22. september sender vi program nummer 100! Det er vi stolte av og gleder oss i samme slengen til å lage 100 program til! Hvis det lettrørte stemningsmennesket, redaktøren og slostrilen, Rolf Øvretveit, lar oss få fortsette. Vi roter og vi lukter mye. Våte hunder og sure sokker, det er ferskvareavdelingen i Jaktradioen.net. Våre gnagsår er like ekte som stillheten som hviler over en post der hjorten eller elgen aldri viser seg. Når vi mekker varmt vann for å lage kaffi, så er det ekte varer! Vi juger ikke på oss et måltid med rev eller tang og tare, mens vi i virkeligheten nyter fullpensjon på et hotell i Sverige. Juksemakere finnes selvsagt i alle leire - også blant oss som driver med jakt og fiskereportasjer - men til nå har vi ikke løyet om en eneste bomtur - eller om et eneste fall! Flere hundre timer med ekte varer - fordi viltet vi måtte være heldige og felle, er en bonus, som kommer i tillegg til opplevelser, møtet med vår mektige natur og våre surt fortjente gnagsår, ømme skuldre og kalde rumper!

Vi kommer til å lage masse av det - og vet vi blir trodd når vi neste gang melder at vi har skutt en rev, en hjort, en elg eller bare sett en ny dag bli født!

Takk for at du lytter på Jaktradioen.net - du gjør det sikkert fordi du deler en fascinasjon for jakta eller for naturen, for opplevelsene og for ferdighetene, erfaring hos gamlinger eksplosiv glede hos de unge, når de lykkes.

Måtte juksemakerne bli tilgitt av sponsorene og annonsørene, de som trodde på dem og så opp til dem. De er ikke mange - de fleste snakker sant når de skryter av fallet sitt - men det blir litt vanskeligere å bli trodd etter dette. Nå må all tvil ryddes av veien! Og vet du hva: Det er ålreit det! Helt OK! For vi har alltid snakket sant - rett og slett fordi det er det enkleste - i lengden.

Vi skal feire de første 100 programmene. Rolf Øvretveit , redaktøren i Radio Sotra og den kulturelle "Edderkoppen" ute på Strilelandet vest av Bergen, har sagt at vi skal få holde på litt til. selv om vi roter og lukter myr og granbar i redaksjonslokalene hans. Han har lovet å flagge og servere gjestene mine på denne bursdagen - der det eneste som er klart, er et innslag fra fjellet, som nesten blåste bort... og det er helt sant!

Takk for at du lytter på Jaktradioen.net!

Jeg fikk forresten 2 ryper der oppe

- og 3 skjærer i hagen her i dag!

Mvh Hans-Gunnar

 

Så e de´på án ijææn!

Og plutselig var også denne sommeren over! Bukkejakta markerer liksom et forsiktig varsel om en kommende høst - og nå er den her. Med østavind og reinsdyrjakt, fritt fram for skjære- og kråkejakt - i BJF er konkurransen for lengst i gang... De første sendingene tar med et lite tilbakeblikk på noe av det som har skjedd på jaktfronten denne sommeren: forberedelser til mårjakt og en spennende tur i Ryfylkeskjærgården - på jakt etter havets storvilt: haverten. Jaktradioen har jo vært i Skåne, helt sør i Sverige, ved flere anledninger, for å jakte både villsvin og dowhjort i selskap med blant andre Poul-Erik Jensen. Leder i det svenske Yrkesjegerforbundet og Sveaskogs mann i "vårt" jaktterreng i Skåne. (Du kan finne ut alt om ham her: http://www.agrojakt.se/)  og da han ga uttrykk for at seljakt var noe han gjerne kunne tenkt seg, da var Jaktradioen ikke vanbskelig å be. Det ble jakt og ikke minst et trivelig gjensyn med Ingvald Kristoffersen på Finnøy, som både er en ihuga jeger, fisker og dyrevenn, som har en "kompis" ute blant øyene, som spiser makrell rett fra hånden hans- En havert! Hvordan han skiller denne haverten fra de havertene han jakter på, får du svar på i dette programmet.

Etter 22. juli er det klart våpenlovene vil bli endret. Vi får komme tilbake til hva endringene vil ha å si for oss jegere, når de ulike utvalgene har fått utformet forslagene sine. I første omgang ser det ut til å brenne et blått lys for halvautomatiske våpen - men det kan komme mer - vi får bare vente.

Det er slutt på tida da reinsdyrjegere brukte røykbomber i fjellet for å styre reinsdyrflokkene, men det jakter fortsatt folk i den norske fjellheimen, som husker denne tida. Nå er det rekrutteringa til denne eksklusive og slitsomme storviltjakten, som gnager jegerne. Forgubbingsprosessen går fort - altfor fort - eneste lyspunktet er jentene som ser utfordringene i fjellheimen. Kanskje de kan være "magnetene" som skal til for å få ungdommen opp i fjellet?

Pels og huder er biprodukt av jakta - hvordan skal vi som jegere sørge for at huder, skinn og pels blir flotte, varige trofeer eller bruksgjenstander? I programmet 8. september er vi i Ølensvåg på Garbergs Garveri. Og vi får en grundig innføring i garveprosessen og omvisning på garveriet av direktør, Olav Garberg.

Dermed er vi i gang folkens! Skitt jakt!

NY REV MED DVERGBENDELORM SKUTT!

Denne gangen er det en rev fra Dalarna, ikke langt fra Borlänge, som har testet positivt for dvergbendelorm. Dette funnet er det nordligste til nå - omtrent på høyde med Kirkenær på den norske siden av grensa. Dette er dårlig nytt - både for svenskene og oss! Lenge virket det som om de smittede revene bare ble funnet nær Uddevalla. To rever ble skutt av samme jeger i samme område i Gøtaland 6 mil fra Norge. Da en rev ble funnet helt nede i Södermanland sør for Stockholm, 500 km unna de to første funnene, trodde man det dreide seg om tilfeldige utslipp - som om det var en trailersjåfør med en infisert hund i førerhuset... Nå har det svneske veterinærinstituttet konstatert at spredningen går i alle retninger - og vi i Norge bår vel også snart begynne å handle som om vi hadde den livsfarlige parasitten på norsk jord.

I Sverige pågår det en desperat kamp for å få redusert revebestanden, hijakt, jakt med lys fra bil, generell revejakt hele året på all ungrev... Ingenting skal være uprøvd i anstrengelsene for å stanse spredningen.

I vår neste sending, som ikke kommer før 9. juni, vil vi sette fokus på hva som skjer her i landet, nå når vi vet at dvergbendelormen er ute av kontroll hos naboen vår i øst.

 

 26. mai: Kornkråkejakt - på direkten!

Kornkr__ker/Robert_raagejeger.JPG

Robert Schmidt med to kornkråker (Corvus Frugeligus) og solid kink i nakken etter snart to uker med jakt på de nesten flyvedyktige ungene til den ettertraktede kråkefuglen - høyt oppe i bladverket som huser kolonien med mer enn 100 reder.

- Vi skyter nesten 100 unger, men det er for lite, mener den ivrige jegeren, som har sønnen Elmer på 4 år, med som effektiv apportør.

Kornkr__ker/Elmer_apport__r.JPG

Det skal mange slike til for å få nok til et skikkelig måltid, men med et godt jaktresultat, ser utsiktene til et veslsmakende måltid en gang ut på høsten, absolutt lysende ut!

Kornkr__ker/Unger_av_kornkr__ke_er_en_delikatesse.jpg

Men først må jobben gjøres!

Kornkr__ker/Elmer_er_med.jpg

Med gode hjelpere, er det ingenting som er tungt! Elmer går verdens beste skole: Høsting og sanking, tilbedredelse og nytelse - ingenting er så godt som selvskutt vilt, synes han!

Kornkr__ker/R__kebryst.jpg

Og det er dette det handler om! Ferdig rensede bryst av kornkråker - klare for fryseren og til smakfulle opplevelser en gang utpå høsten. Vi gleder oss allerede, Robert!

I dette programmet møter vi også Marianne Reusch, som til daglig jobber ved juridisk fakultet, UiO, der hun holder på med sin doktorgrad om allemannsretten - derunder også reglene for å tenne bål!

Leirbl1.JPG

Marianne Reusch kommer med mange gode råd til alle naturbrukere, og understreker at selv om regelverket kan se omfattende ut, er det fortsatt ikke slik at det viktigste man må ha med på tur, er en dyktig advokat!

Hjortekalver_Mongstad.jpg

Gamle, erfarne hjortekoller kommer tidlig i brunst og kan få kalver tidlig - i slutten av mai eller tidlig i juni - og det er disse kollene som har de største kalvene om høsten, forteller Erling Meisingseth.

Ellers svarer Erling Meisingseth på spørsmål om kalvingen til hjorten og rådyra og Erlend Moberg fra Os i Hordaland forteller om planene han har for den stadig voksende flokken av grågjess han har i kosten. Kanskje har han en overraskelse på lur 10. august i år!

12. mai 2011:

NORMA-bilen er på veien!

NORMA-bilen er på vei til Bergen - kommer til Jonahola i Åsane torsdag 19. mai - med trikk-skyting og det hele! GRATIS!!! Trick, heter det kanskje - men de det gjelder vet hva dette handler om. Og de trenger ikke få det inn med t-skje! Islendingen Karl Karlson, med islandske aner og datteren, Laura på 6 år med i studio, er ansvarlig for den kruttsterke doningen og showet i Åsane. Mye spenning og masse oppdatering på jaktmarkene i Åseral og "4 Wheel Dryve", der Erik Røysland spiller, framfører sin egen låt, "Heile Livet" for første gang på radio i dette prgrammet! Kan det bli bedre?

31. mars er kråkejakta slutt!

Kay og Raymond Skaar i Os i Hordaland, er på kråkejakt for nest siste gang 2011. Raymond leder predatorjaktkonkurransen knepent - kun med ei kråke! - og vil sette inn støtet med hjelp av en meget forsggjort hubro. Hver eneste fjær er limt på fuglen. Og den virker!

Og så kan kråkene endelig puste lettet ut - for denne gang! 31. mars er kråkejakta over og da kan kråkene drive med sine kråkegjerninger til det åpnes for ny jakt til høsten igjen. I dagens sending er vi med de to ivrige jegerne på årets siste kråkejaktturer. Hubroen er "stylet" med fjær fra røy - limt møysommelig på plasthubroen en for en... Nå gjenstår det bare å se om den virker!

Ellers i dagens sending skal det handle om dvergbendelormen i Sverige, der nok en rev har fått påvist parasitten. Vi hører med svenskene hva de synes om dette nye tilskuddet til artsmangfoldet - og hva dette vil ha å si for svenskenes forhold til bær- og sopphøsting.

Våpenregisteret svarer på spørsmål 24. mars!

Merk sendetida folkens: På grunn av kommunestyremøte ute på Sotra, må Jaktradioen flytte sendetidspunktet sitt til kl 12.00 denne dagen. Men det blir forhåpentligvis to spennende timer: Våpenkontoret hos Lensmannen i Odda - også kalt Våpenregisteret - har sagt seg villig til å svare på spørsmål fra jegere. Det er nemlig ikke til å stikke under stol, at jegere synes det er merkelig at de må presisere hva slags vil de vil skyte med et nytt våpen. Dette er nemlig et spørsmål de må svare på i søknaden til Politiet. Uroen melder seg hos lovlydige jegere, når de har oppgitt at våpenet - eksempelvis et 22 cal salonggevær, skal brukes til å skyte kråker og skjærer, med - hva om vedkommende er på fjellet og har fått et terreng med ryper...? Selv om våpenet er lov å bruke på rypejakt og vedkommende har sagt det skal brukes til kråkejakt - gjør han/hun noe kriminelt med å jakte rype med samme våpen? Hvorfor er dette spørsmålet der i det hele tatt? Og hva kan vi som jegere gjøre med våpnene våre - av tilpassinger og endringer? Hva er lov og hva er ikke lov? Kom gjerne med flere spørsmål til: post@jaktradioen.net i god tid før torsdag! Vi høres! HG

"Kråkedama" i Jaktradioen 10. mars!

Hun blir kalt "Kråkedama" på Jæren, fengselsbetjenten ved Åna fengsel, Bjørg Merete Reiestad fra Hå kommune.

- For 40 år siden fikk vi 1 krone for hvert par med kråkeføtter vi leverte inn til lensmannen, forteller hun og minnes tiden da det var langt mer glissent mellom kråkene enn det er på Jæren i dag. Nå er de første vipene kommet til Jæren - og i år skal Bjørg være med å sørge for at færrest mulig av vipenes egg og unger, blir kråkemat.

Ellers følger vi opp den alarmerende meldingen om dvergbendelorm i svensk rev, vi skal på gaupejakt og kanskje møte en ung ihuga predatorjeger, som har et helt spesielt forhold til jakta og den høyst uønskete ekstrabøren han bærer med seg: kreftdiagnosen som han har sloss mot og nå ser ut til å ha overvunnet. Det er dagsformen som avgjør om han kan være med eller ikke, for cellegiftkuren tærer på kreftene og kan forårsake kvalme. Men klarer han det, så vil han være med i dagens sending fra kl. 19.00!

Dvergbendelorm påvist i svensk rødrev!

Dvergbendelormen KAN drepe mennesker! Dette er faktisk en farlig parasitt, som ikke tidligere er påvist i Sverige eller i Norge. At den er funnet i en rødrev som ble skutt i Uddevalla like før jul, er urovekkende - og alarmerende. http://sva.se/sv/undersida/Nyheter-fran-SVA/Fynd-av-ravens-dvargbandmask-i-Sverige/

Dvergbendelorm er blitt registrert hos innvandrerbarn og behandlet med hell, blant annet på Haukeland Universitetssjukehus i Bergen. Men behandlingen er krevende og parasitten veldig smittsom. Derfor har veterinærmyndighetene, som et foreløpig tiltak, oppfordret norske jegere til å foreta en skikkelig ormekur på alle hunder etter opphold i Sveriges infiserte områder (vi får tro det gjelder fra mellomsverige og sørover) og særdeles varsom håndtering av skutte rever i tiden som kommer. Bruk av engangshansker i omgang med rev, bør vel bli en selvfølge.

Dvergbendelormen omtales i jkatradioen.net torsdag 24.02.2011 12.00 - 14.00! I tillegg til mye mer - blant annet intervju med en nybakt hjortejeger, som fikk sin første bukk19.02 i år! Det er nemllig mulig i Sverige!

Så e' de' på'an i jæn!

 Vi har kostet på oss en velfortjent lang jule- og nyttårsferie - og møter gamle og nye lyttere med et uthvilt legeme, sugen på nye jaktopplevelser å formidle videre. Ikke glem at også DU kan bidra med bilder og filmsnutter, lydopptak og kommentarer. Vi kan bare bli bedre - i alle fall velger vi å mene det selv.

Redaktør Rolf Øvretveit i Radio Sotra har ikke latt seg skremme av alt jaktpreiket, og har åpnet sitt studio for en ny sesong med jaktradioen på "selvkjør" borte i en krok. Det liker vi! Som oftes vil programmene fortsatt gå om kvelden (direkte) mellom kl. 19.00 og 21.00. Vi har altså gått ned fra 3 til 2 timer - og det tror vi er lurt.

En gang i blant kolliderer våre sendinger med overføringen av kommunestyret sine møter - og da blir vi flyttet til formiddagen, mellom kl. 12.00 og 14.00. Det er for eksempel tilfelle med neste sending, den 27. januar. Da finner du meg på pc-en din fra kl. 12.00 og to timer fremover.

Hva som kommer, vet jeg ikke, men vi er jo midt i fellesesongen, så det bør jo bli noe derfra... Eller kanskje vi skal på beverjakt? Eller en liten snartur til Sverige? Villsvin og dåhjort kan jaktes i noen områder fram til mars... Og jeg har en invitasjon stående... Uansett: Godt, nytt jaktår til dere alle! Send gjerne noen tips til redaksjonen - bruk post@jaktradioen.net - eller snakk direkte til oss på opptakeren. Du finner den et sted på menyen.

Takk for at du lytter og bruker jaktradioen - jeg tror dette blir en spennende sesong! Vennlig hilsen, Hans-Gunnar Skarstein!

JUL

Jula kom raskt i år, men ta det med ro! Det er ingen dramatikk!

Som frilanser hender det av og til - alt for sjeldent - at oppdragsmengden rett og slett gjør det vanskelig eller umulig å lage flere programmer. Når så en planlagt reportasjereise i selskap med Åkrafjorden Jakt, blir utsatt til neste år, så sto jeg plutselig uten mer råstoff til Jaktradioen.

Når det så dukker opp tidkrevende oppdrag, som jeg ikke kan si netakk til, ser jeg ingen annen mulighet enn å ta juleferie. Jeg takker for hyggelige henvendelser og gjentar at Jaktradioen lever videre, at jeg er oppegående, ved friskt mot og like optimistisk for 2011 som jeg har vært hele veien. Det blir stadig flere som stikker innom sidene våre - og som reagerer kjapt når sendingene ikke er der de skulle vært.

 

Hva som skal skje i det kommende året er det ingen som vet, men jeg tror det blir en utenlandstur eller to. Om ikke mer, så til Sverige for å hente hjem et villsvin eller to. I tillegg ligger jo Afrika og Alaska og lokker i det fjerne...

 

Det er lov å drømme, det gjør jeg stadig oftere, men jeg minnes stadig på det beklagelige faktum at jeg er alene om å trekke vogna. Dersom du har ideer, tid og ressurser til å bidra, så har jeg en opptaker ekstra og et lynkurs i hvordan du bruker den, på lager...

 

Neste program er det 80. i rekka, det bør vi feire - eller skal vi vente til vi runder 100???

 

Dermed gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig god jul og et feiende flott jaktår i 2011! Kom med tips og forslag til innhold i sendingene, slik kan de bare bli bedre! Snakkes på nyåret!

 

Med de aller beste hilsener

 

Hans-Gunnar

Møt ordføraren i "hjorteparadiset" Kvinnherad

OrdfrerSynnveSolbakken.jpgSynn__ve_Solbakken.JPG

Dette er ordføraren i Norges hjorterikeste kommune, Kvinnherad, med og uten kamuflasje. I dette programmet er ho med Jaktradioen på post i dei bratte liene i Omvikdalen. Om det blei hjort? Høyr sjølv!!

Ordførar Synnøve Solbakken i Kvinnherad kommune, har vore med Jaktradioen på hjortejakt. Ho har vore på hjortejakt før, men aldri der det smalt - og det satte Jaktradioen og grunneigaren vi jaktar hos, Hans Ølver Sandvik, oss føre å gjere noko med! Dagen starta med bukkebrøl og regntunge skyer. Men Synnøve Solbakken er ei sporty dame, så etter ein marsj opp den bratte lia, var vi eiit ein times tid på post. Korleis det gjekk? Lytt sjølv - det er spennande når losen (elghunden Bamse) kjem nærmare og nærmare...

28. oktober - program nr. 76.

 

Møt Morten Iversen fra Bergen Helikopter AS og Arnt Ivar Rivelsrud fra den nyåpnete delikatesseforretningen i Kjøttbasaren! Begge er redningsmenn for jegere, som enten har lykkes eller ikke lykkes med jakten sin...

Takk for gratulasjoner og hyggelige hilsener i anledning Jaktradioens program nummer 75! Det er hyggelig å få tilbakemeldinger og ekstra artig å få ros, skryt og verbale klaps på skulderen! Takk, takk!

Nå er det 25 program til vi når 100 sendte programmer - det er langt fram og det vil koste mye arbeid, så jeg er veldig spent på om jeg får det til. Vi MÅ ha annonsører - og arbeidet med dette er slikt jeg ikke er hverken flink til eller gleder meg til å gripe fatt i. Men det må gjøres og det står egentlig om livet til Jaktradioen. Det må penger inn, hvis ikke må jeg legge årene inn. Nok om det.

28. oktober har vi fått besøk av Ottar Liland, som er jaktleder i vald nummer 17 i Bergen - et digert område rundt Bergen lufthavn, Flesland - med hele 15 hjort på kvoten i år. Jaktlaget er også stort og tar på seg opplæringsjakt for bergensere og andre, som vil være med på spennende matauk i utkanten av Stor-Bergen. Sammen med seg i studio hadde han leder av NJFF/Hordaland, Jan Fredrik Monsen, og dermed ble det mye god jaktprat denne første timen. I andre time ble det åpnet for 3. kurs i fellefangst av mår og mink, med Torkjell Mikkelsen fra Fusa som kunnskapsrik foredragsholder. Nå er vi kommet til flåing og tilbedreding av skinnene. Her er det mange gode tips å få med seg om snitt og utstyr.

Jaktradioen har også vært på nyåpning av tradisjonsrike Kjøttbasaren i Bergen. Her holder 3. generasjon Rivelsrud fortsatt tradisjonene som leverandør av norsk vilt til bergenserne høyt i hevd. Og Ivar Arnt Rivelsrud gir et muntert bilde av rollen som viltleverandør til misslykkede jegere, så vel som til kresne gourmeter som gjerne vil ha norsk vilt på tallerkenen. Dersom du lurer på hvor lenge ei rype kan ligge i fryseboksen, får du svaret her. Gratulerer med gjenåpningen! Og lykke til fremover!

Hvem skal bære de tyngste børene ned fra fjellet eller ut av skogen? Hvor mange ganger har man ikke drømt om et helikopter, som sendt fra oven kommer og løfter dyret eller dyrene ut av terrenget og legger det pent på parkeringsplassen ved pickupen... Morten Iversen fra Bergen Helikopter AS orienterer pom priser, vektbegrensninger og regler for motorisert ferdsel i utmark.

Progam nr 75!

Det er tilløp til jubel og champagne i dagens sending! 75 programmer er i boks - og antall lyttere eller brukere bare øker! Det er bra!

Konrad er med oss i dette programmet også - som hyllningsdikt, skrevet av Gerd Karin Stølen, og som utgangspunkt for en grundig analyse av betydningen en gammel bukk har, som "lim" i hjortemiljøet. Johan Trygve Solheim ved Norsk Hjortesenter på Svanøy, deler noen av sine tanker om dette med oss.

Hjortejeger, bonde og Harding-ansatt, Håkon Lie, ser på savnet etter Konrad fra grunneierens og jegerens ståsted. Han er ikke fornøyd, og ser behovet for mer dialog mellom jaktvald og kommune, som en mulig løsning i framtida.

Pelsjegeren og fellefangstinstruktøren Torkjell Mikkelsen, deler flere tips med oss - om regler for fellebruk og hvor det er lurt å sette opp fellene.

I neste program skal vi lære å ta vare på skinnene! Vi gleder oss allerede!

Konrad er  død!

Hjoforvaltningen i Kvinnherad er under en hver kritikk, tordner grunneier og hjortejeger Kjell Åge Ekeland i programmet 14. oktober.

2009 bilder/Konrad_i_barnehagen.jpg

- Vi hadde samlet inn penger som skulle redde livet til den folkekjære "kjendisen". De lot forskerne fra Bioforsk få henge en GPS sender på Konrad, nærmest for å sikre ham gjennom jakta. Nå bruker Bioforsk og Kvinnherad kommune et dårlig batteri som unnskyldning for å få den store, gamle bukken skutt. - Vi hr samlet inn flere tusen til bedøvelse av Konrad, så kommer noen - andatil anonymt - og skyter det viktigste dyret i Hatlestrand! Vi er skuffet og forbanna! sier Kjell Åge Ekland i dagens sending.

Bli med BJFF til Vågå på elgjakt!

Per_Stensland_med_elg_nr_1_i_V__g___Raymond_Skaar_og_Christoffer_Ljosheim_assisterer__3_.JPG

Per stensland, Raymond Skaar og Christoffer Ljosheim ved jaktas første elgfall. En okse, som etter litt om og men ble godkjent som halvtannetåring. Det underlige "geviret" ga grunntil funderinger, men etter samråd med grunneier og eksperter utenfra, ble vi enige om at denne kunne gå som halvtannetåring. Jakta er i gang - og det store spørsmåler er: Får vi Storoksen???

ELGFALL I VÅGÅ

Hvem som felte denne??? Lytt på sendingen 30. september og finn ut!

Jaktradioen får være med når 10 jegere fra BJFF jakter elg i Longmorki på statsallmenningen i Vågå.

 

Elgjakt er en herlig blanding av spenning, glede, slit og skuffelser. Denne oksen tok det fire mann nesten 1 times slit å få ned til bilveien og ut av terrenget.

16. september:

Bli med på storviltjakt på Island!

Linda Stensland er kommet tilbake etter en forblåst, men spennende og utbytterik jakttur til Island. Med seg i bagasjen hadde hun en opptaker fra Jaktradioen.net Hør hennes egne opptak fra den eksotiske reinsdyrjakta!

Ordfører Terje Mjåtveit i Hå kommune på Jæren, har endelig fått skuddpremien på kråker gjennom i formannskapet sitt! Som første kommune i regionen tar de nå grep for å få redusert kråkebestanden, blant annet for å bedre livsvilkårene for vipene.

Vidar Holte, fra Norsk Skogeierforbund, ser tilbake på Hjorteseminaret i Florø, som Norsk Hjortesenter arrangerte for litt siden. Vi går inn på jakta og på etikken og tradisjoner rundt selve fallet. Blodige kvister, "halal-slakting" og ulike måter å vise respekt - eller mangel på respekt - for døden, er slikt vi er innom i dette intervjuet. Og: Hvem skjøt bjørnen som eide kloa han går med rundt halsen?

Erik Astad på Finnøy er fortsatt under etterforskning fra Politiet, etter anmaldelsen fra NOA, for å ville sette opp en sølvpokal til 10.000 kroner + et salonggevær, komplett med lyddemper og kikkertsikte til den som skyter flest kråker og til den beste unge kråkejegeren. Han liker det ikke, men frykter heller ikke de ripene denne anmeldelsen måtte gi ham i lakken, smiler han.

Ekle kryp fra Sverige!

Hjorteseminaret i Florø er akkurat over og Jaktradioen vil bringe noen inntrykk fra dette viktige møtet for alle som er opptatt av hjort og hjortevilt. Fra veternærinstituttet kom forskeren Knut Madslien og fortalte siste nytt om forskningen på flått, hjernemark og hjortelusfluer. Den siste krysset grensa fra Sverige tilbake på 1980-tallet en gang - og har siden bare spredt seg og spredt seg... Hjernemarken blir det også mer av - i tråd med at det blir satdig mer hjort. Nå går hjernemarken også løs på husdyra... Da blir det kanskje gjort noe sor å bli kvitt den? Hva med flåtten? Hvor mange mennesker MÅ bli syke, før man setter inn tiltak for å behandle den norske naturen... Og: Er det mulig? Hør sendingen 9. september - DAGEN FØR DAGEN...

Følg utviklingen av flått og hjortelusflue på www.flattogflue.no her kan du også se hva du kan bidra med som observant jeger.

Bruk engangshansker nå du sjekker disse bildene. Det er tryggest!

Hjortelusflua_Veterin__rinstituttet_BYtrehus.JPGHjortelusfluer_i_nakken_p___elgen_Seksjon_for_vilthelse_Veterin__rinstituttet.JPGIxodes_ricinus_fra___re_Hjort_med_VI_vilt.jpg

Nå blir det skuddpremie på kråker i Hå kommune!

27.oktober049.JPG

Hå kommune betaler 15 kroner for hver kråke, fram til sesongslutt i mars neste år. Skjærene får man foreløpig ikke noe for, men fra flere hold blir det hevdet at den er minst like skadelig for mange småfugler, som kråkene. Men: kråkene er verst - og nå skjer det noe i Hå!

Ordfører Terje Mjåtveit i Hå kommune på Jæren, er strålende fornøyd! Endelig får han gjort noe med de enorme kråkeflokkene i Rogaland, som hver vår tar stadig flere egg og unger av vipene - som nå er kommet ned på et faretruende lavt nivå. Den jordnære ordføreren, som selv er bonde, er sørgelig klar over at kråkene ikke er den eneste faktoren som desimerer vipebestanden - men kråkene er i alle fall en faktor man på kort sikt kan gjøre noe med! Så nå kan du reise til Hå på Jæren med kråkene dine og levere dem i et eget mottak og få betalt 15 kroner stykket!

-Hva om det kommer kråker fra jegere i andre kommuner?

- Det ser vi stort på, svarer den blide ordføreren. Hovedsaken er å få redusert kråkebestanden, om det er "våre" kråker eller kråker fra Stavanger eller Bergen, det får heller stå sin prøve!

Møt Frode Bjelland, 14 år og fullbefaren jeger i sesongens første program, torsdag 26. august kl. 12.00!

Velkommen til en ny sesong med jaktradioen.net! Den 3. i rekka! En radio drevet av jaktiver - noen vil kalle det jakt-feber - idealisme og god gammeldags dugnadsånd. Og en raus og snill redaktør i en strileradio på Sotra utenfor Bergen - Rolf Øvretveit i Radio Sotra fortjener all den takk han kan få for å gi jaktradioen.net sendetid og redaksjonsplass i lokalene ute på øya vest av Bergen.

Sommerferie_2010_280.JPGSommerferie_2010_281.JPG

26. august er vi i gang igjen - fra klokken 12.00 til kl. 14.00 - med masse aktuelt jaktstoff! Dette er Frode Bjelland 14 år - og jaktfrelst! Selv om han ikke har lov til å jakte på egenhånd ennå, øver han seg på smygjakt og legger ikke skjul på at han ser fram til å få skutt sin egen rådyrbukk - om ikke lenge! Dessuten hjelper han småfuglene med å holde skjærebestanden nede på Hjelmeland.Sommerferie_2010_268.JPG

Dette er en av bukkene Frode Bjelland kunne vise oss på en liten sightseeing rundt gården på Hjelmeland i Ryfylke. Det var begynt å mørkne, så det ble etterhvert ganske vanskelig å holde kameraet stødig, men vi ser at det der en fin bukk... hør i programmet hvor mange dyr vi så totalt!

Havertjakt med ny vri!

Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__5_.JPG

Dette er en havert i havet utenfor Finnøy i Ryfylke. Den ble født i vinter en gang, men nå har mamma overlatt den til seg selv og noen kompiser mellom noen skjær - der de skal og må lære seg å finne mat sjøl, passe seg for spekkhoggeren - og kanskje at mannen med norgesrekord i havert, Ingvald Kristoffersen (med en rugg på 360 kg!) er kaptein på den lille båten...

Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__22_.JPG

Som unger flest, er havertungene nysgjerrige - og de tre vi møtte, var dessuten utrolig sultne. Det hører med til historien at det er skuddpremie på disse dyra, 750 per hode - men alle planer om jakt ble lagt til side, da ungene viste oss sin fulle tillit - og endatil bød på underholdning av fineste sort!

Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__72_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__74_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__78_.JPG

Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__81_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__84_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__87_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__38_.JPG

Sannhetens øyeblikk! Havertjegeren håndmater den tillitsfulle havertungen! Fem makreller, en lyr og en hvitting gikk ned på høykant - bokstavelig talt. Og jegeren var ikke et øyeblikk i nærheten av å tenke jakt. For det første fordi dette er et vernet område, men minst like viktig var det at denne dagen ble fylt til randen med fine opplevelser - også for jegeren! For han skulle komme tilbake om ikke lenge - med barnebarna og kamerera! Takk for turen, Ingvald!Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__38_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__39_.JPG

Kråkebråk i Rogaland!

27.oktober052.JPG

3. september er det duket for rabalder i Jaktradioen! For da møter vi Erik Astad fra Finnøy, som er politianmeldt for å ha utlyst sin høyst private premiering av beste kråkejeger i Rogaland i år! En sølvpokal til 10.000 kroner + en "Ungdomspremie" til beste jeger under 16 år, som kan få tatt livet av flest mulig kråker! Den heldige vinneren får et 22-kaliber gevær, komplett med kikkertsikte og lyddemper, lover Astad. I Hammerfest sitter miljøvernansvarlig i kommunen og rister oppgitt på hodet over rabalderet i Rogaland.

 

-Skulle ikke tro vi bodde i samme land, humrer han. For i Harstad har de hatt god erfaring med å gi den høyeste skuddpremien i landet for kråker, mink, rev og ravn! Etter at man kunne innkassere 1000 kroner for hver rev, er det skutt over 20 rever i kommunen - og med 200 kroner for hver kråke, er også kråkebestanden blitt kraftig desimert. Og hekkingen er vellykket i områdene der kråka til nå har herjet.

Reven er en versting! Skyt mer rev!

Men ikke glem at grevlingen også er et rovdyr i skogen!

En sommer er snart over og da kommer jaktsesongen ubønnhørlig nærmere - og sesongens første program med den! Det har vært en spennende sommer, med masse innsats fra flere hold for å redde det norske nytteviltet. Minkbekjempelsen er satt i fokus og Høyskolen i Nord Trøndelag (HINT) sammen med Høgskolen, avdeling Evenstad i Hedemark har gjennomført en stor undersøkelse for å finne ut hvilket rovdyr det er som røver flest storfugl (tiur) reir. Prosjektansvarlig har vært Torfinn Jahren, som nå endelig kan begynne å analysere det spennende billedmaterialet fra de mange viltkameraene. Mer enn 70 viltkameraer ble satt opp ved like mange rugende røyer, for å avsløre hvem som tar eggene.

Torfinn_Jahren_reirprosjekt__5_.JPGTorfinn_Jahren_reirprosjekt__4_.JPGTorfinn_Jahren_reirprosjekt__3_.JPGTorfinn_Jahren_reirprosjekt__2_.JPGTorfinn_Jahren_reirprosjekt.JPG

Her ser du noen av bildene fra de omlag 100 viltkameraene Høgskolene i Nord Trøndelag og Hedemark satt ut ved hekkende røyer (storfugl) våren 2010. Nå vet man mer om hvem som tar eggene - den store overraskelsen er at grevlingen i noen områder er en god nummer to etter reven!

Det beklagelige faktum er at mer enn 70 % av redene blir røvet før eggene er klekket! Nå er resultatet klart: Reven er den største synderen, med mer enn 50 % av de ødelagte reirene på samvittigheten! Nummer to er grevlingen - og det er en overraskelse, for mange har trodd at grevlingen ikke ferdes langt inne i de dype skogene. Men det gjør der den - der den finnes! For der grevlingen ikke er, der tar kråkefuglene over rollen som store eggrøvere - etter reven.

Kråka er enten en god nummer tre eller to - avhengig av om det er grevling i terrenget eller ikke. Kråke, ravn og nøtteskrike er altså sammen med reven og grevlingen ansvarlige for enorme inngrep i storfuglbestanden i skogen! Fortsatt er det ubesvarte spørsmål - og overraskende og tankevekkende materiale å forske i. Bare 3 mår ble registrert i det rikholdige materialet, noe som  kan bety at måren ikke er så utpreget eggtyv som vi har trodd - eller ikke er så utbredt i Nord Trøndelag og Hedemark, som ellers i landet? Her både kan og må det forskes mer.

Det soleklare resultatet av undersøkelsen, er at revejakta må intensiveres - samtidig som jakta på både grevling og kråke må settes på dagsorden - øyeblikkelig! Her snakker vi både om skuddpremier, fellekampanjer og dugnader for å hjelpe bakkehekkende fugler med å lykkes i å få eggene klekket og å få tusenvis av fugleunger på vingene!

Sesongens førdste program vil inneholde mer om denne undersøkelsen - og om mange prisverdige tiltak rundt om i landet for å få gjort noe med predatorene i jaktterrengene våre. En mann er anmeldt av NOAH fordi han vil gi den beste kråkejegeren i fylket der han bor, en pokal til 10.000 kroner - og et flott 22-kaliber gevær, komplett med kikkertsikte og lyddemper til den ungdommen som skyter flest kråker! Slikt blir det selvsagt bråk av - og jaktradioen.net har møtt mannen og bringer med glede hans engasjement og ideer videre! Et annet sted i landet har en annen kar satt opp sin private skuddpremie på 300 kroner for hver skutte/fangete mink! Han vil jeg møte! Unge og gamle gleder seg til en ny sesong - og snart er ventetiden over! Vi er i gang... trolig i løpet av de første ukene i august!

Velkommen til ny sesong med jaktradioen.net!

Mvh Hans-Gunnar

Mer hormoner på gang!

Trond Brynjulfsen på Askøy har opplevd at ei røy kom og la seg flat - ikke for ham, men for hunden hans. En jaktlabrador. Kan skje er det slik naturen ved ulike slumpetreff har fått til flyvende hunder? Eller fuglehunder???

Ta vare på skinnet!

Olav Granberg går i gummistøvler og kjører trillebører med skinn og avskjær på Granberg Garveri i Ølensvågen. Han understreket bekledningen, da jeg spurte om han var direktør...

Dersom du har mange skinn etter jakta, kan du spørre om garveriet vil kjøpe noen av dem til å dekke kostnadene med å garve noen til deg selv. Slik KAN du slippe billig fra en tur på garveriet - for det koster litt å få skinna transformert fra slakteavfall til mjukaste, finaste pelsverk. I intervjuet går vi gjennom hva og hvordan du går fram for å få det beste utgangspunktet for mjuke, flotte beverskinn, mårskinn eller minkskinn.

20. mai møtte vi professor Harald Kryvi, ved UiB, som har uttalt at jegere er glad i å drepe dyr. I debatten med fylkessekretær terje Wangsholm i NJFF/Hordaland, mente han det var en overdrivelse å sette likhetstegn mellom "like å drepe" og å være "lystmorder". Hen tviholdt på sin opprinnelige formulering, men viste seg å være enig i mangt og mye av det jegerne står for.

Nå må minken passe seg!

Rådgiver Johan Danielsen i DN kom med utførlig informasjon om satsingsplanen når det gjelder tiltak for å få redusert minkbestanden. Men å få jakte fra motorbåt, sto ikke på hans og DNs agenda...

Få flere mobilmaster til Åseral!

et forsøk på å intervjue reiselivskoordinatoren i Åseral kommune, ble en meget oppstykket,men underholdende, affære - rett og slett fordi mobilnettet i byda er til å le seg i hjel av! Vi måtte til sist gi opp og får komme tilbake til denne eventyrlige pletten på norgeskartet, ved en senere anledning. Åseral kommune har 900 innbyggere og en kvadratkilometer til hver innbygger som vil ut og jakte eller plukke sopp, sette rypesnarer eller beverfeller... say no more! Kanskje er det dårlig gjort av Jaktradioen å avsløre hvor dette lille jegereldoradoet finns...? Men det er liten grunn til bekymring - jakta er forbeholdt de "innfødte" - og noen få utvalgte som roter seg bort fra Riksvei 42 på veien mot Evje.... de som kjører feil, blir fristet til å bli... Mer om dette en annen gang!

Gal tiur - eller bare spillegal?

Vi har mottatt følgende filmgodbit fra Asbjørn Åshaug, som plutselig ble gjenstand for meget nærgående oppmerksomhet fra en overstadig spilleglad tiur!

Beklager at ikke videoen lar seg spille av her - vi jobber med saken - og det skal bli løst over pinse!

NÅ BLIR DET BEVERJAKT!

Jaktradioen har vært i Åseral kommune, langt nord på Sørlandet (det er det de sier selv - i værmeldingen er det trolig dette området de omtaler, når de sier: "dalstroka innafor") - i alle fall: vi fikk være med Erik Røysland og kameratene hans på beverjakt i et par dager. Og det var en flott opplevelse! Og om vi fikk bever? Gjett om!!

Resultatet av turen kommer i sendingen 29.04! Og merk sendetiden: 12.00 - 15.00!

Skjøt Afrikas største antilope

med pil og bue!

Her er bildene:

 

2009 bilder/102_0582.jpg

Elan antilopen er selve drømmen for mange safarijegere. Holdningen til kombinasjonen pil og bue, på den ene siden og Afrikas største antilope, på den andre, er delt. Men Steinar Boge er en erfaren jeger, som også har skutt elan med 375. Etter måneder med øvelsesskyting med pil og bue hjemme i Os, var tiden moden da dette dyret viste seg. Avstanden var under 30 m og pila gjennomboret begge lungene i tillegg til å kutte av et solid ribbein på veien ut. Og dyret døde raskere av pila enn av geværkula!

2009 bilder/102_0584.jpg

Steinar Boge blir liten bak berget av kjøtt og horn. som den staselige elanbukken representerer. Buen er kjøpt i SA og viste seg å være et meget effektivt våpen. 800 kg veier bukken - eller omtrent det samme sam 4 flotte hjortebukker! Livingstone Elan, kalles dette dyret, som regnes som den største av antilopene.

Nå skal dyret stoppes ut og bli et flott trofé! Men det er bare en ting: Hvor skal den henge? Den er diger!

2009 bilder/102_0569.jpg

Husker du Øyvind Børløw? Vi møtte ham hjemme hos Steinar da de møtte Hercules og Tinus fra safariarrangøren, African Game Hunters. Her er Øyvind med sin bliss buck og en smilende Hercules etter fallet.

37 695 hjort ble felt i 2009!

Hjortekollenr2.erfelt.JPG

Så fikk vi da endelig vite det rette svaret! Klokka ti i dag formiddag (26. mars 2010) kom SSB (Statistisk Sentralbyrå) med tallet for hvor mange hjort som ble skutt i jaktsesongen 2009. De som lurte på om hjorten ville befeste seg som større (i antall) enn elgen, fikk også svar: 35 971 elg er færre enn 37 695 hjort! Svaret på hvem som kom nærmest løsningen på konkurransen vår, får du i første program etter påske.

Vil redde alt!

2009 bilder/Kurt_Oddekalv_milj__krigeren__7_.JPG

Kurt Oddekalv har høye mål: Når han en gang har fått oppdrettsnæringa til å forstå at de driver med noe svineri (etter Oddekalvs mening) så skal næringen få rydde opp etter seg og dermed vil unike torskestammer i fjordene kunne reddes. Mener miljøkrigeren. Nå har han fått opprettet et eget givernummer for dem som vil støtte ham i kampen for et bedre miljø - nummeret finner du i første del av sendingen 25. mars.

Unngå denne dama!

Siv_Olsen_Haukeland_s_h_008.JPG

Lytt til et godt råd i sendingen 11. mars: Ikke møt denne dama mens hun er på jobb! For da har du et problem! Siv Olsen er nemlig ansatt på den største arbeidsplassen i Hordaland, Haukeland Universitetssykehus - ved kardeiologisk avdeling. Hjerteavdelinga! Men, skulle det nå først være så galt at du får et hjerteinfarkt, så kan en rask gjennomlytting av Siv Olsens kloke budskap, være med på å redusere skader og skaffe riktig hjelp raskt. For når pumpa fusker, da haster det med riktige handlinger fra jaktkameratenenes side.

2009 bilder/Siv_Olsen_Haukeland_s_h_003.JPG

EKG-en er et viktig verktøy for kardeiologisykepleieren fra Harstad. Denne maskina forteller teamet som venter hvor stort infarktet er og hva de må gjøre. Men viktigst av alt er å få pasienten til sykehuset så raskt som mulig! Her handler det om 113 og helikopter om nødvendig! Dessuten bør alle jegere kunne livreddende førstehjelp: 30 raske hjertekomprimeringer og 2 innblåsinger, 30 raske hjertekomprimeringer og to innblåsinger, 30 raske.... til du merker at ambulansepersonalet pikker deg i ryggen og sier de kan overta...

Siv Olsen er ei dame du bør gjøre alt for å unngå

Siv_Olsen_Haukeland_s_h_004.JPGSiv_Olsen_Haukeland_s_h_005.JPG

Siv Olsen er jeger og ivrig med hagla på leirduebana. Men helst skulle hun selvsagt ha fått jaktet på ordentlig vilt, men små barn, en ansvarsfull jobb og litt for lite fritid, gjør at hun og mannen søker trøst med leirduene. Å være en av nøkkelpersonene i hjerteteamet på Haukeland Universitetssykehus, gir en god følelse i hverdagen. Og Siv er veldig glad i jobben sin. I dag handler det om å få pasientene under behandling fort! Helst innen 90 minutter. Og operasjonene er effektive:

- Det har hendt mer enn en gang at pasienten reiser seg etter operasjonen og spør: Kan jeg fortsatt gå på jakt?

Svaret er: Ja! Men det er lurt å forebygge...

- Stump røyken og hold deg i form! formaner den blide, kunnskapsrike nordlendingen.

 

 

VINTERFERIE!

Torsdag 4. mars blir det ingen sending! Det kommer litt brått på, men det var rett og slett så vanskelig å få gjort avtaler med folk, at jeg valgte å heller lage et program med innhold den 11. mars, enn et syltynt mageplask i morgen. Håper dere har forståelse for dette! Kos dere hvor enn dere måtte være - vi har fått valper, så her er det ingen vansker med å finne noe å fylle tiden med... Husk: Det er ingen skam å snu! Og grav dere ned i tide - sammen med noen dere liker - å la det stå til!

 

God vinterferie alle sammen!

Hilsen Hans-Gunnar Skarstein

GRØNN SAFARI

2009 bilder/R__ykeovn_Svein_S__reide_097.JPG

Her er tilbud til enhver lommebok, mener Tinus og Hercules i African Game Hunters. Helt nederst på prislisten finner vi "Greenhunt" - hva er det som skjer når et nesehorn eller en løve blir nedlagt med bedøvelsespiler? Er det dyreplageri eller en smart måte å forvalte utsatte dyrearter på?

Vi har tidligere møtt Tinus og Hercules fra Sør Afrika (SA) da de besøkte sin gode kunde og venn, Steinar Boge fra Os. Mens snøen dalte rundt dem, kunne de fortelle om livet ved leirbålet om kveldene sammen med tilfredse jegere i SA. De mener de har et meget konkurransedyktig tilbud (se vedlagte prisliste) og topper det hele med å tilby en fast pris i henhold til denne prislisten - og setter punktum der! Det kommer ikke noe i tillegg! Ikke en gang cognacen eller whiskyen til kaffen om kvelden, kommer i tillegg! Alt innkludert betyr at alt er innkkludert. Det eneste som kunne komme i tillegg, er prisen for ammunisjon for de jegerne som velger å låne (også våpen er til leie GRATIS) våpen. Her må jo hvert våpen skytes inn til hver jeger. Denne kostnaden kan variere med skyteferdigheter etc. Og disse skuddene må betales. Men det er ikke dyrt... i alle fall ikke etter norske forhold.

2009 bilder/R__ykeovn_Svein_S__reide_010.JPG2009 bilder/Tinus_1.JPG lion.JPG

Når det gjelder "Greenhunt", tilbyr Linus (bildet) i African Game Hunters, både løver og nesehorn. Og i kveld vil de svare på hva som egentlig skjer i en slik jakt.

Et tilbud stusset jeg litt ved, og det er tilbudet om grønn jakt - "greenhunt". Steinar Boge vurderer et slikt tilbud og jeg blir selvsagt nysgjerrig. Både som jeger og som meget lunken tilhenger av "Catch & release". Det skurrer liksom litt hos meg. Jeg er jeger, veidemann og sanker - rollen min er altså å hente mat i naturen. Verdens beste mat og verdens eldste oppgave for flokklederen...

Jeg er altså ikke trofejeger, det er det mange andre som er - og de har like stor glede av sin jakt, som jeg har av min. Men når det gjelder dyr som står på ulike fredningslister p.g.a. overdreven jakt, bl.a. nesehorn og løver, så tilbyr altså Tinus og Hercules en jakt de kaller "Greenhunt". Dyret bedøves med dartpil og jegern får sitt trofebilde - og dyret vekkes til live igjen og lever lykkelig til neste gang. Det høres greit ut, men det er helt sikkert noe mer her. Og det vil jeg ha svar på i kveldens sending!

Vi får også møte stolte torskefiskere - med solid HALD! Se saken nedenfor.

Se torsken!

2009 bilder/Torskefiske_i_Dolviken__18_.JPG2009 bilder/Torskefiske_i_Dolviken__126_.JPG

- Vi kan stille klokken etter dette torskefisket! gliser Svein, bøyd over enda en rogntjukk torsk på brygga foran naustet innerst i Dolviken.

- Først kommer hanntorsken, så kommer damene en ukes tid etterpå! Nå er Dolviken full av fisk! Og se her! Han åpner magesekken på en av torskene. Der har tre store sild trengt seg tett sammen før fisken gikk i garnet. Sammen med nevøen, Bengt-Rune, har de hentet opp over 100 kilo fersk fisk fra det iskalde vannet utenfor.

- Vi har hatt dette naustet i flere generasjoner og dette fisket er blitt en årviss tradisjon! Vil du ha noen fisker? Og litt rogn og lever? Kom igjen, sier Svein med en raus gest. En ny nyyyydelig rognpose glir ut av buken på en nyåpnet torsk. Denne er din! sier Svein og lirker den varsomt fri fra festene i moderfisken.

2009 bilder/R__dspette_flyndre__2_.JPG

Og sammen med et 30-talls fine torsker, kom det også lange, lyr og rødspetter opp fra dypet. Kanskje et signal om hvor dypt garnene står?

- Vi har eldgamle me her ute, som vi ikke forteller til noen. Men det er fisk nok til alle, garanterer han. Du må bare få garnet i sjøen!

Takk for tipset, Svein! Og takk for herlig søndagsmiddag!

Safarijaktens svar på Rema 1000?

2009 bilder/African_Game_Hunters2.JPG

Merk deg denne logoen! For Tinus og Hercules mener de har det beste tilbudet til de mest konkurransedyktige prisene på markedet. Du kan jakte hver dag og skyte gemsbuck, springbuck, blesbuck og svart gnu for 3950 US $ på en 7 dagers jakt. Samtidig kan du nyte daglige 3-retters middager, med alle drikkevarer innkludert! Du jakter med speider, til fots eller med bil, med ditt eget eller et lånt våpen - alt til avtalt pris. 3950 US $! Har du råd - til å la være?

2009 bilder/Tinus_2.JPG2009 bilder/Vestbos_servicesentral_087.JPG

Tinus til vensstre og Hercules til høyre, venter mange nordmenn på besøk snart...

De to sørafrikanerne er invitert hjem til Steinar Boge i Os i Hordaland. Det snør og er kaldt, landskapet er dekket av snø og de to er fjetret av alle inntrykkene. Trolig har de sluppet et besøk på et norsk Vinmonopol, for hadde det, hadde de også forstått at opphold med ALT inkludert i jaktprisen, også drinkene ved bålet, etter vinen og ølet til maten, er noe vi ikke opplever i Norge.

Alle som vil kan finne en pakke som passer sin lommebok på http://www.africangamehunters.com/ - og de som vil, kan også høre intervjuet med de to som jaktradioen.net sendte med dem 28. januar i år. Du kan også høre det her.

- Det er bare to ting vi ikke innkluderer i prisen: det ene er taksidermisten (utstopperen) og hjemtransporten av trofeene, det andre er ammunisjonen du bruker dersom du velger å låne et lokalt våpen. Dette betaler jegerne selv - alt annet er spikret. Og vi holder ord, smiler Hercules, som også trakterer gitaren og godt kan finne på å synge ved bålet om kvelden.

- Da glemmer jegerne alt, skyter Tinus inn med et smil.

Som å komme hjem!

2009 bilder/Steinar_Boges_verden.JPG

12 år gamle Dina Marie Boge, har vært i Sør Afrika og skutt dyr selv. Du hører hennes jakthistorie her. I midten bak, sitter mannen som kastet seg i bilen og kjørte i 5 timer opp til Os, for å møte de to safariarrangørene, Øyvind Børløw fra Egersund. For ham er jakt en altoppslukende hobby, enten det er på sel, rådyr, hjort, rein eller elg.

- Er det noen annen hobby enn jakt? spør han retorisk. Om han skal til Sør Afrika? Jepp!

Det var trangt om plassen fra før. Hjort og rådyr trengte seg sammen med representanter fra de afrikanske savannenes største drøvtyggere. I tillegg er også en leopard på vei og Steinar planlegger ny tur ned til Tinus og Hercules.

Både elefant og nesehorn gjenstår, før han har "De 5 store": Bøffel, leopard, løve, nesehorn og elefant! Dersom han lykkes, er det ikke lenger nok med planer om å utvide huset... Da MÅ det større plass til. Jeg mener: En elefant i trappeoppgangen? MED snabel? Det er bare en løsning, Steinar: Nytt hus! De fem store innebærer også et oppgjør med jaktetikk og grådighet. Han har tenkt nøye gjennom tilbudet om å skyte nesehorn. Han svarer slik på spørsmålet om å få oppfylt drømmen:

- Men nesehorn er det ikke morsomt å skyte i visshet om at stammen er begrenset, forteller Steinar Boge til jaktradioen.net. Jeg får vel drive det som heter "Green hunting" - jakt med bedøvelsespiler...

2009 bilder/Vestbos_servicesentral_178.JPG

Jaktradioen vil til Afrika også, men må begynne og spare, for å få det til. Om ikke i år, så kanskje et annet år! Den som lever får se!

 

Stor laks!

Tor_Johnny_Sivertsen.jpg

(Foto: Trond Ivar Lunga, Finnmark Dagblad)

Noen større?

Har du fanget en fisk som fortjener en skrytevegg å henge på? Send den til: post@jaktradioen.net så skal vi gi deg og fisken heder og verdighet!

Tor Johnny Sivertsen har trolig satt en ganske uslåelig rekord i 2009! Denne laksen veier 23,9 kilo etter å ha sloss med Tor Johnny og fluestanga hans. I dagens sending får vi høre detaljene rundt fangsten av den store fisken. Dessuten skal vi innom ulovlig jakt i Finn mark, skuddpremie på rev, kråke og mink i Hammerfest, en gavmild revejeger, en glad safariarrangør og en betenkt våpeneier. M.m.m.

Så er vi endelig i gang!

14. januar gikk sending nummer 50 (tror jeg ganske bestemt at det er...) på lufta! Nesten uten uhell. Vi mistet en samtale vi hadde avtalt med en utstiller på Reiselivsmessen på Lillestrøm, men hun svarte ikke - og det måtte improviseres!

Mest aktuelt i dette programmet, var kanhende nyheten om DVD-en om riktig stell av vilt, laget av Faun Media og Eskil Røkke. Endelig skal alle norske jegere kunne få grundig veivisning i hvordan man håndterer viltet etter at dyret er skutt. Du kan se en smakebit av filmen her, og husk at du som medlem i NJFF får 30% avslag i prisen på 299 NOK - så da er det bare å si: Løp og kjøp!

 

Godt nytt jaktår!

2009 bilder/Gluggjakt_005.JPG

Reven er skutt fra soverommet. Det var i 2009 - hvor mange mårer og rever vil la seg lokke i år?

SÅ e' det på 'an igjæn!!!

Vi har allerede svettet ut de første grammene av juleflesket - og skremt noen kråkefugler med å følge dem i siktet - uten skudd i kammeret! Her håndhever vi helligdagsfredningen i julehelgen, men nå melder alvoret seg igjen! Hører dere? Ravner, skjærer og kråker der ute? Mår og mink - rev og nøtteskrike - nå rasler vi med fellene igjen! Nå kartlegges åtene i fryseboksene rundt om, fallvilt og foringsplasser klargjøres og hengslene smøres til soveromsvinduer, kjøkkenvinduer, kjellervinduer og låvedører - om ikke lenge smeller det - og vi er i gang igjen!

Her på Vestlandet er det smågnagerår i år, og fra flere fjellområder har jeg hørt det samme. Dette er i så fall godt nytt - kanskje blir det en god hekkesesong i år? Like viktig er det at vi alle lar det gå sport i å felle predatorer. Vi kan ikke bare høste nyttevilt, vi må også holde bestanden av skadedyr, nede. Reven gjør stor skade på vidda og i skogen, ravn og kråker likeså - hvis vi alle ser det som vår oppgave å ha felt minst 10 predatorer hver, så vil dette monne litt. Selv har jeg summert jaktåret 2009 og kommet til 61 skjærer og 26 kråker i 2009! Og en ravn! Det er knallhard konkurranse i BJFF, så jeg vinner nok ikke i år, men jeg har en god følelse av å ha gjort livet litt lettere for noen småfugler og noen nyttefugler denne våren. Vi får se hvordan det går. Vi kan fortsatt skyte kråker og skjærer et par måneder til...

14. januar kommer neste utgave av jaktradioen.net på lufta - eller inn i din pc. Min egen jakt på sponsorer og annonsører er bare så vidt begynt - jeg håper å finne en rik onkel eller jaktglad "tante" som ser nytten av å sponse jaktradioen i det kommende året.

Nå er vi i alle fall i gang igjen - og klare til å formidle store og små jaktopplevelser, bomturer og lykkestunder da alt klaffer!

Godt nytt jaktår alle sammen!

Hilser

Hans-Gunnar

HVOR MANGE HJORTER BLIR SKUTT I 2009?

Årets store lytterkonkurranse går mot slutten! Hvem klarer å tippe hvor mange hjorter som blir skutt i jaktsesongen 2009? Forslagene spriker - men bare EN vil komme nærmest det endelige resultatet, som kommer fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) en gang ut på nyåret. Vinneren får en flott kikkert fra Våpensøilen i Bergen. Har du et forslag? Husk at dette kan være andre året hjorten danker ut elgen som det mest tallrike hjortedyret felt i en sesong.

I 2008 danket hjorten for første gang ut elgen - i antall skutte dyr. Hva skjer i år?

Har du et forslag? Det koster ingen ting å komme med et forslag! Send det til post@jaktradioen.net

- og du:

Ha en riktig god jul og et godt nytt jaktår i 2010! Takk for at du lytter på jaktradioen.net - vi høres!

Beste hilsen

Hans-Gunnar Skarstein

 

 

Gavetips til jegere (og sportsfiskere) i sendingen 10. desember!

Hva gir man en jeger til jul? I denne sendingen prøver vi å gi tips og råd til dem som vrir hjernen sin for å finne på noe å gi en jeger. Nyttige og populære gaver er mye morsommere å gi bort, enn slips som aldri blir brukt og bøker som ikke blir lest. Jegere vil ha noe som virker, varmer eller varer. Bli med jaktradioen,net på julegaveraid i sportsbutikkene...

Sitatet fra "Håvamål"

Jeg har fått spørsmål fra noen av dere, som har vært inne på sidene her, om hva setningen "Eld han tarv, som inn er komen og um kne kulsar" betyr. Jeg har tatt dette sitatet med, fordi jeg hadde en god norsklærer i barneskolen, som ikke kvidde seg for å dra oss elevene med inn i den norrønne litteraturen. Håvamål, var en av satsningene hans (du finner hele Håvamål her) og i 3. verset finner du denne strofen.

Håvamål, kan oversettes med tale (mål) fra høvdingen eller overhodet (hova) og var vel en samling visdomsord - eller leveregler for folk i samtiden. Vi snakker da om "vikingtiden" og like etter dette. Vi red på hester, gikk med sverd og la stadig større deler av naturen (les:verden) under oss.

Datidens ryttere fikk sikkert litt varme fra hesten mens de red, men trolig var dette en kald fornøyelse. En ridetur fra et sted til et annet i sludd og regn, tæret helt sikkert på kreftene og satte krav til fasilitetene der man kom: det burde være varmt der. Når det i Håvamål heter: Eld han tarv som inn er komen og om kne kulsar", så ser jeg for meg en frossen rytter utenfor en dør. Innenfor er det lyst og det brenner på gruen. Det denne rytteren trenger er ild - varme - stillongs eller lange bukser var neppe mote den gangen, så iskalde knær /føtter var trolig en følge av rideturer i drittvær de fleste kunne gjenkjenne seg i. Fritt oversatt blir da dette sitatet noe slikt som: Ild behøver han som kommer inn med iskalde knær.

Ikke arrester meg for dette, men jeg synes det sier noe om hvordan man skal vise gjestfrihet og ta seg av eller ta imot fremmede. Gjester, venner ferdafolk - veidemenn. Jegere?

Ta deg tid til å lese gjennom Håvamål, det står mye lurt der, om skikk og bruk og om det å bruke øynene...

Jeg bare nevner det!

HG

Leidulf Vonen i Jaktradioen.net

Det er ingen anger å spore hos den aldrende høvdingen fra Naustdal i Sunnfjord. Han har skutt jerv uten lov - og tatt støyten for det. 16. mai 1981 ble han forbryter og folkehelt i Naustdal. Og skulle situasjonen oppstå igjen, er han klar til å hente fram jaktrifla og labbe til fjells for å skyte rovdyra som truer saueflokken hans.

16. mai 1981 kom denne ungjerven på skuddhold til Leidulf Vonen i fjellet mellom Sunnfjord og Nordfjord. En ung hanjerv, som kostet Leidulf det rene rullebladet - og i manges øyne gjorde jegeren til folkehelt. Men han lurer fortsat på:

-Hvor ble det av jerven min? Leidulf Vonen skulle gjerne visst hvor dyret ble av, etter at han sendte kadaveret til NINA i Trondheim. "Dyret var delvis bedervet" svarte NINA, da Leidulf ville ha dyret til utstopping i Naustdal. Akkurat det vet ikke Leidulf om han vil tro på... i resepsjonen der oppe er det to utstoppede jerver som klatrer i et tre...

- Men det er selvsagt ikke min jerv, som er stoppet ut der, sier han - uten å legge skjul på at han ikke er helt overbevist.

Den spreke sunnfjordingen er snart 80 år, sprek som en fole og klikende klar i toppen! I hjembygda, Naustdal, er han kjent som en av de største sauebøndene i dalen og en avholdt krypskytter. En sunnfjordsk utgave av "Robin Hood".

I dette intervjuet forteller han om omstendighetene rundt jervedrapet i 1981, som han ble dømt for og fikk en plett på rullebladet for. Og en klekkelig bot - som venner og sau og geitealslaget tok seg av - men skylden - eller snarere: Æren - den deler han ikke med noen!

- Vi passer på dyra våre, forklarer han.

- Vi steller lammene og får de til fjells. når de er store nok.

- Kommer det rovdyr, så gjør jeg dette igjen, lover den blide  bestefaren, mens han koker middag til barn og barnebarn som er på vei.

 

Latteren satt løst i møtet mellom jaktradioen.net og sauebonden Leidulf Vonen. Han hadde søkt om skadefellingstillatelse på jerven som herjet i reinsdyrflokken på Vona og i saueflokken hans. 70 sauebønder og jegere samlet seg til felles dyst for å få has på rovdyret.

- Men det var eg som skaut, smiler den pensjonerte sauebonden og gjør seg klar til seniordansen i Naustdal.

 

PS: Til alle jerver som lytter til jaktradioen.net: Ikke legg veien om fjellheimen mellom Nordfjord og Sunnfjord - og for all del: Kom ikke til Naustdal! Ikke så lenge Leidulfen lever - og det er det mye som tyder på kan bli lenge!

 

*

Blyforbudet preget årsmøtet

Det upopulære og uforståelige blyforbudet, preget debatten på årsmøtet i Bodø denne helgen. Delegatene fra flere av fylkeslagene stilte med bundet mandat: å få moderorganisasjonen til å kjempe mot dette forbudet, som store deler av grunnfjellet i organisasjonen, stiller seg uforstående til å måtte leve med. Ingen har vansker med å akseptere et blyforbud i våtmarksområder, men på fjellet og ute på havet eller i de dype skogene, har dette forbudet ingen annen virkning, enn dårligere drepeevne i alternative ladninger og dyrere løsninger for jegerne. Mange avstår fra å jakte eller bryter forbudet, for å være sikre på at skuddene de fyrer av mot viltet, dreper så effektivt som mulig. Jan Fr. Monsen fra Hodaland JFF er delegat og stiller med tunge argumenter i debatten. Hør ham og en som ikke vil melde seg inn i NJFF på grunn av NJFFs tafatte holdning til blyforbudet, i programmet 12.11.09 del 2 og 3.

Sendingen 5.09 tar for seg hva som er skadeskyting og hva som skjuler seg mellom permene i rapporten som heter "Bedre jakt".

Og i DEN sendingen kommer vi forhåpentligvis til å få svaret på hva som gjør at vi skadeskyter dyr under jakten. I alle fall vil jeg vite hva vi vet om skadeskytingen. Dessuten vil jeg ha svar på hva som menes med skadeskyting - for noen påstår at en hjort som løper av sted og dør 100 eller 200 meter fra det stedet der den ble skutt, skal regnes som skadeskutt! Vel, vi får høre hva de lærde mener, en ting som er sikkert, er at det skal bli spennende å få noen svar!

Dessuten skal vi altså kaste oss over kråkekunnskapen. Med kunstige reir med vaktelegg og egg laget av plastelina, har forskeren Magne Husby målt predatortrykket til bl. a. kråker, når det gjelder reirplyndring.

---

Jeg har en plan! Etter flere misslykte turer på jakt etter hjorten i Raudlia i Os kommune, der vi har jaget og lusket, ventet og speidet - uten å komme på hold av et eneste dyr, skal jeg ta meg inn i terrenget alene, sammen med Alfa. Sette opp et lite telt og overnatte med utsikt til et av de mest brukte tråkkene. Og bare vente i 24 timer eller mer. Før eller siden MÅ det da for f*** komme en hjort forbi?! Alfa har vært dårlig en periode nå, veldig dårlig - og jeg vet egentlig ikke om hun er helt frisk heller, det får jeg i så fall svar på i løpet av turen.En kraftig livmorbetennelse reduserte henne veldig - men nå er halen oppe igjen og en på tur i dag tidlig virket hun som hun var i sitt gamle jeg igjen. Vi krysser fingrene og belager oss på et døgn med Real turmat og varme fra hverandre - og alle sanser i helspenn, så lenge vi er våkne.

Slik slakter samene reinen

2009 bilder/Utvomming_av_rein.JPG

Hva lærer en barnehage som er på besøk hos samene? Svaret får vi i reportasjen fra "vår mann i Tromsø", Johannes Skulstad. Slakting av rein, står på timeplanen for de minste!

Fra korrespondenten i Tromsø, Johannes Skulstad, får vi en repportasje om hvordan samene slakter et reinsdyr. Dette er spennende for alle storviltjegere, som gjerne vil gjøre alt for å unngå å ødelegge eller redusere verdien av sitt nuskutte vilt ved å gjøtr fril undfer slaktingen. Hvilken side skal dyret ligge på under utvommingen? Samene har sitt svar på dette - for det er ikke hipp som happ---

Tett på gasellene

i program 42.

Lysten har vær der siden jeg leste om gasellene i D2 - det flott weekendmagasinet til Dagens Næringsliv. Jeg fikk stukket til meg en utgave av bladet på fjellet mellom Lærdal og Årdal under en rypejakt for snart 14 dager siden. Og jeg hadde bladet liggende i sekken til langt inn i hjortejakta i Ølve uka etter. Da jeg endelig fisket det fram, var det vått, krøllet og brettet slik vi brettet Cocktail i gamle dager. Vått og vanskelig å bla i, var det også blitt. Men du verden for et stoff! 1000 ville gaseller kunne ikke holdt meg borte fra forsøket på å få disse gasellene inn i min hule - i studio i Radio Sotra. Jaktradioens "hjemmebål" - en telefon og en kort forklaring seinere, var avtalen gjort.

- Vi kommer, vi, svarte Hilde Sørgard Skjold mun tert i andre enden av tråden. Jeg vet ikke hvor mange vi blir, men vi kommer!

Neste dag - altså i går - stilte tre gaseller fra Bergen i Jaktradioens studio og kastet glans og delte tanker i tre samfulle timer! Stor takk til "Gasellene" og stor takk til jaktkamerat Tor B., som abonnerer på DN og mente dette var stoff til jaktradioen.net! Hør intervjuet med de tre bergensjentene og hva de er opptatt av i rollene som storviltjegere. Hvorfor gikk Jertrud Eikås Eide til et så drastisk skritt som det å lage et rent jentejaktlag: Gasellene?

2009 bilder/IMG_9085.JPG

Da de ikke fikk være med på mennenes jaktlag, laget de like godt sitt eget jentejaktlag: Gasellene - fra venstre: Hilde Sørgard Skjold, Elisabeth Hole og stifteren, Jertrud Eikås Eide.

2009 bilder/IMG_9074.JPG

Du kan kontakte Gasellene på jertru@online.no.

Hør også jaktarrangør i Åkrafjorden jakt, Jens Lindskog, sine bekymringer om det han er redd kan være tegn på moralsk forfall blant norske storviltjegere - og Gasellenes tanker om det samme!

JensLindskogerhalvpartenavkrafjordenJakt.JPG

Jens Lindskog i Åkrafjorden Jakt, er bekymret over dalende moral blant norske storviltjegere. Han stiller spørsmålstegn ved om norske jegere får dårlige holdninger av å delta i hektiske drivjakter etter villsvin, hjort og rev i utlandet.

MÅ det være så spennende?

Grålysning. Menn med geværer på en avsidesliggende parkeringsplass. Lavmælt prat om vindretning og radiokanaler, hvem går hvor og hvem skal drive? Nikk og mumling, så skilles de før dagen er blitt dag for hver på sin post å møte en ny dag, starte en ny jaktsesong og: endelig få utløp for spenningen som har bygget seg opp gjennom uker og måneder, ved ladebenken hjemme i kjelleren, i garasjen eller på hytta. De har finslipt ferdighetene sine, skudd for skudd på skytebanen eller i skogen, på bøen eller på fjellet. Prikket inn knepp og avvik, kuler og kruttmengder - for denne dagen. Eller den neste. De er i helspenn, alle sanser i høygir - kommer hjorten til min post? Vil den vise seg for meg? Blir det en bukk eller en kolle? kanskje bare en kalv?

Noen får kvoten straks de setter seg på post eller åpner kjøkkenvinduet eller gangdøra, skyter fra senga eller på bøen ved setra. Jegrene i BJFF har trofast stilt opp på parkeringsplassen i Raudlia i Os kommune. Men hvor mange ganger må de møtes før de får skutt et dyr? Eller to? Hele kvoten er på fire dyr: en bukk, to koller og en kalv. Men alle disse går fortsatt rundt i skogen, over myrene og fjellene, løper bak jegeren og holder dpente jegere for narr. Hvert dyr er perfekte utkiksposter, digre ører som lytter som paraboler, øynene ser visst ikke all verden, men hva gjør det, når nesa er så følsom at den kan fortelle alt om alle som er i skogen? Og hjortene er på hjemmebane - de kjenner hver sti og hver grøft.

Spenningen er stor. Enorm! Dagene med våte klær, tunge støvler og såre muskler, er glemt i det øyeblikket oppgavene er fordelt og mulighetene igjen tar form etter hvert som dagslyset melder seg. En ny dag blir født og jegrene satser alt på at i dag! I dag skal vi lykkes! Men vil det skje? Vil Paal og Terje, Endre og Cristopher, Henning og undertegnede, vil vi lykkes? Og er det et nederlag å ikke få skutt noe?

Følg med på jaktradioens jaktreportasjer. Vi er midt i spenningen og svelger nederlag og holder liv i forventningene. Slik har det alltid vært - og før eller siden...

Hjortejakta er i gang!

Så skal endelig børsa få en tur i skogen igjen! Timene med tørrtrening, lading av hjemmeprodusert jaktammo eller finstilling av siktemidlene på skytebanen, er endelig forbi. Nå er det alvor. I morgen tidlig sitter vi der, på stubber og tuer, under Jervenduker og overhengende greiner, under kampesteiner og i kjøkkenvinduer, glugger og i teltåpninger. Noen sitter med vinden i ryggen, andre går store omveier for å unngå å "værsette" terrenget der dyra skal jaktes. Noen har flaks andre er dyktige, noen får skjelven andre er fjellstødige i det øyeblikket skuddet går.

Jaktradioen.net har tatt mål av seg til å bli en enda bedre radiokanal for landets jegere og sportsfiskere, friluftsfolk og veidekvinner og menn. Vår nye medarbeider i Tromsø, Johannes Skulstad, vil langsomt men sikkert bli varm i trøya der opp, mens gradestokken kryper nedover og dagslyset svinner. Blir satsingen der oppe nord for polarsirkelen en suksess, vil vi vurdere flere medarbeidere andre steder. Vi vil være med der det skjer - men har mange begrensninger og utfordringer. Blant annet økonomiske. Men vi leverer varene etter mottoet: alle må krype før de kan gå! Om ikke annet, så kryper vi raskere og er blitt oppdaget av stadig flere nye lyttere og brukere. Det varmer!

Sesongens store konkurranse!

Vi har stilt flere spørsmål til lytterne våre, men det STORE spørsmålet, som gir vinneren rett til årets hovedpremie (i fjor var det en kajakk fra Viking Kajakk på Askøy, til en verdi av minst 16.000 kroner) er: HVOR MANGE HJORT KOMMER TIL Å BLI FELT INNEN 23/12-09? Den som kommer nærmest v inner! Hva som blir premien i år, vet vi i skrivende stund ikke, men det blir noe flott, helt sikkert!

VENTETIDEN ER OVER!

I det sommeren later til å gå mot slutten, er også ventetiden på første sending i jaktradioen.net over! På torsdag 27/8 kl. 19.00 er vi på plass igjen - forsterket med en "Helvetes søring" i Tromsø. Fra og med sending nummer 35, er Johannes Skulstad med som korrespondent i de nordliste fylkene våre. Han er ung og fersk i jobben og skal få god tid på seg til å sam le stoff og levere stemningsfulle, spennende og informative saker fra vår nordligste landsdel.

Velkommen til Mallorca!

Vil du ha et actionfylt alternativ til overfylte barer, med lapdance, sexy senoritas, sandstrender med toppløse sexy damer og hundrevis av hylende unger, så finnes kanskje svaret på dine drømmer - dersom du er jeger - i fjellene på Mallorca!

2009 bilder/Mallorcajakt_278.JPG

Disse to ungbukkene, måler krefter i skyggen under trærne oppe på Victoriafjellet, helt nord på Mallorca. Her fant vi en liten flokk med villgeiter av en rase med mer enn 3000 årig historie bak seg. Et fantastisk avlsarbeid, med mye etnisk rensing, ligger bak det vi nå ser resultatet av her oppe!

Første program etter ferien tar oss imidlertid til sørlige breddegrader - til Mallorca og tursistbyen Alcudia på den nordligste pynten av øya. Her har den lokale jegerforeingen Joan Hernandez (bildet)

2009 bilder/Mallorcajakt_001.JPG

som sin visepresident, og undertegnede har hatt gleden av å følge denne ildsjelen et par dager på og utenfor jobben som nestleder i jegerorganisasjonen. Mest av alt vil møtet med Joan handle om avlsarbeidet som er gjort med Mallorcas villgeit - Den Baleriske Boc (se bildet) - et mer enn 3000 år gammelt dyr, som nå kan bli et trofedyr for jegere fra hele verden.

2009 bilder/Mallorcajakt_126.JPG

Balerian Boc - Mallorcas egen "urgeit" eller villgeit - er et stadig mer populært trofedyr, som nettopp er blitt godkjent av det internasjonale rådet for trofejegere. Etter mange år med planmessig avlsarbeid, er en betryggende stamme med "reine" dyr - uten skjemmende innblanding av tamgeiter og andre geiteraser - blitt tilbudt kresne jegere fra hele verden. Et flott trofe som dette, vil koste den nette sum av 40 - 60 000 kroner! Men det finnes representative trofeer helt ned i 12 000 kroners klassen. Dessuten får heldige jegere skyte seg et ungdyr (med genestiske urenheter) til å legge på grillen om kvelden! Interessert? Kontakt: http://www.cazaalcudia.com/ - spør etter Joan Hernandez!

2009 bilder/Mallorcajakt_096.JPG

Dette dramatiske bildet henger i festsalen på skytebanen til jegerforeningen i Alcudia. Det viser en tradisjonsrik måte å fange villgeiter levende på - med lassoer!

2009 bilder/Mallorcajakt_052.JPG

Dødsdømt! Bukker med genetiske urenheter, som de to små "nøklene" under haken på denne ungbukken, er et tegn på genetisk innblanding av tamgeiter. Dermed er denne bukken dødsdømt og et "bonusdyr" for troféjegere som betaler for å skyte en av de raserene bukkene på øya.

Dessuten skal vi på havertjakt og lansere første oppgave i denne sesongens konkurranse. Oppgaven denne gangen er tredelt:

* Hva heter Norges største villreinområde?

* Hvor mange dyr er årets kvote på i dette området?

* Hva heter Norges minste villreinområde?

Vi har valgt å gi en liten premie til de første som svarer rett på hvert enkelt spørsmål, og trekker ut en verdig vinner blant de som klarer å besvare alle tre oppgaver riktig. Hovedpremien er det Våpensøilen som leverer.

Det var deilig med en ferie, men jammen er det flott å være i gang igjen også!

Den nye hjemmesiden vår lat vente på seg - Rune på Geilo lovet oss at siden skulle være oppe og gå for lenge siden - mange purringer og bortforklaringer senere er vi like langt og mye fattigere. For selv om ingenting er ferdig, har det kostet mye av en slunken reklamekasse. Vi velger å tørke tårene og knytte nevene - lytterne våre har ridd av tøffere stormer enn de man opplever i databransjen. kanskje vil det til og med komme en flott hjemmeside en dag... også sånn sett er denne bransjen lunefull og uforutsigbar.

Hjemmeladere kan glede seg! For fra og med program 36, vil vi komme med stadig nye, opplysende og nyttige tips til den vitebegjærlige hjemmelader. At vi er blitt mange. kan de stadige tilbudene og prisavslagene på fabrikkammunisjonen tyde på. Men selv om det tilbys jaktammunisjon til 25 kroner skuddet, er det fortsatt mange ganger dyrere enn det det koster å lade selv.

Og hjemmelading kan veldig fort bli en hobby i hobbyen, som gir enda mer glede og kunnskaper om våpen og ammo. Gled dere folokens - og takk for at dere følger med på Jaktradioen.net.

Hans-Gunnar Skarstein

 

Havertjakt i vest!

2009 bilder/Havertjakta_117.JPG

Haverten (Halichoerus grypus) sitt rike strekker seg fra Lindesnes til Nordkapp. Men haverten finns på begge sider av Atlanteren fra Biscaya i sør, i Østersjøen og opp mot ishavet. Den største av våre jaktbare seler kalles gjerne også gråsel og kan oppnå anseelige størrelser. Et dyr på 360 kilo er felt på Finnøy i Ryfylket i 2009 (omtalt annet sted her på jaktradioen.net), men den vanligste størrelsen er mellom 130 og 200 kilo. I forhold til hvalrossen (Odobenus rosmarus), blir haverten en liten tass - for hvalrossen kan komme opp i hele 1500 kilo! Haverten lever gjerne i kolonier og vi er i området nordvest for Alden i Askvoll kommune og sørover mot Utvær og Gulen i Ytre Sogn, på jakt etter dette storslagne dyret. Dette er selve "indrefileten" av Vestlandet. Noen dager i slutten av juni, akkurat mens havertens lillebror, steinkobben (Phoca vitulina) holder på å kaste ungene sine - det er det det kalles når de føder på et skjær eller på en stille strand eller enda til i åpent vann.

2009 bilder/Havertjakta_048.JPG

Vi var tre ombord i den lille båten med 50 HK i hekken. Det gikk fort nordover fra Sotra, opp forbi Askøy mot Fensfjorden, Fedje og Sognefjorden - før vi smatt inn mellom holmer og skjær vest av Askvoll - like sørvest for Alden og slo leir på en holme ytters i Bulandet. På veien nordover passerte vi dette skjæret, med kobber og havert, i Hjeltefjorden like før innløpet til Fensjorden. En havertmor med unge er ikke det vi jakter på, så vi nøt inntrykkene der og da. En flik av en frodig vestlandsnatur åpenbarte seg for oss - og ga "kveik" til jegeren inni oss. Dette er havets storvilt og vi er rustet til tennene med rifler og lyddempere, kikkertsikter og kuler og krutt.

2009 bilder/Havertjakta_053.JPG

Skjæret med kobbe og havert, bød på et lite eventyr. Første halvdelen ble fortalt oss da vi fikk se dyra. En halvvoksen havertunge strekker hals og ser over mot to steinkobber den deler skjæret med. Vel hjemme oppdager jeg at det titter en unge ut mellom haleluffene til kobben med ryggen til. Et svart lite hode, en nykommer som kanskje skal leke med havertungen om noen uker - og gjøre mye ugagn for fiskere og oppdrettere, før vi møtes igjen en annen gang under andre forhold...

2009 bilder/Havertjakta_088.JPG

Lars Christian Tveit bak roret og Christer Kolltveit, her med skipshunden "Rocky" på fanget, fra Sotra og Øygarden JFF - var vertskap for turen. De hadde vært i dette området og jaktet både havert og steinkobbe tidligere. Nå skal vi sammen tilbake og oppleve jakteventyret blant holmene og skjærene helt ytterst blant de vestligste prikkene på draftene over Vestlandskysten. Det fantastiske været til tross, må passasjeren (undetegnende) anføre at plasseringen midtskips - uten polstret sitteunderlag - i en hurtiggående båt i stor fart og med bare noen ganske få bølger under halvmeteren, gjør vondt i ræva leeenge! Veldig lenge... Nåvel, jeg ofrer gjerne litt sittekomfort for en god jakt - la det stå til karer!

 

2009 bilder/Havertjakta_093.JPG

Vi bruker flere timer og mer bensin enn antatt opp til Bulandet. Vi finner en holme helt ytterst mot havet, slår opp lavvoen og setter kurs mot holmer og skjær her ute. Jeg er første mann som ser en havert i en malstrøm på utsiden av et skjær. Det er stor fjære, så jeg kan fote meg trygt bak en stein med skosålene godt festet mot rur og gneis. Men haverten er varsom og kommer bare opp for å puste og observere, snuse og kontrollere omgivelsene - et ungt dyr som trolig er jaget bort fra moren før hun skal konsentrere seg om oppforstring og passing av en ny unge, som kommer til høsten en gang. Nå lå den unge haverten og lot seg vaske att og fram mellom tarebladene i noen sekunder, før den dukker og blir borte i mellom fem og sju minutter. Så er den oppe igjen. Jeg vil lage reportasje fra jakten og har startet opptakeren og montert et kamera på geværet mitt. Det er tradisjon at gjestene får skyte først, sa Lars da han satte meg i land på skjæret. Jeg lot meg selvsagt ikke be to ganger! Og der satt jeg og målte avstanden til drøye 70 meter, mens jeg kjente på adrenalinet som meldte seg med sitring og øket spenning. Det var et slags mønster, fant jeg ut, der dyret var oppe i et halvt minutts tid og borte mellom 5 og 10 minutter. Men haverten var forsiktig. Vinden var gunstig inn fra norvest mens jeg lå sør for dyret med ypperlig anlegg for Tikkaen og stadig bedre skuddsjanser. Minuttene gikk, selvsagt. Så altfor fort.

2009 bilder/Havertjakta_098.JPG2009 bilder/Havertjakta_101.JPG

Etter 20 minutter var det slutt på tålmodigheten til vertskapet. De gadd ikke sitte ombord i båten og lure på om det var et dyr der ute, eller ikke. De ga gass og kom inn mot land, mens de plysteret høyt og skingrende. Jeg skjønte det var over og gjorde meg klar til å gå ombord i båten igjen - da plutselig stakk haverten hodet høyt opp og jeg kastet meg i stilling. Nå visste jeg at dette var den siste muligheten i denne omgang, så jeg lot skuddet gå! haverten gjorde et byks opp på skjæret samtidig som jeg gjorde nytt ladegrep og sendte et nytt skudd i hodet på dyret som stupte ut i det blodige skummet ved skjæret og ble borte. Lars og Christer ga gass og kom seg raskt over dit haverten hadde ligget, men kunne bare konstatere at dyret var gått til bunns og at det ikke var mer å hente der. Nå ville de videre!

2009 bilder/Havertjakta_055.JPG

Jeg bruker bildet av den lille havertungen fra krysset Hjeltefjorden/Fensfjorden, som også kastet seg ut i bølgene etter hvert. Min bestefar ville kalt dette for "Nasedyr" - dyr eller fisk (da heter det naturligvis "Nasefisk") som kommer straks man starter jakt eller fiske - og som peker "nase" etter en i ettertid.  For mitt vedkommende ble dette den ene muligheten til å få skutt en havert. Christer måtte vente helt til neste dag, før han fikk en sjanse.

2009 bilder/Havertjakta_136.JPG

Her ute er det havørn og gjess, skarv, ærfugl og måker, oter, sel og villsau som regjerer. Vi møtte dem alle! Og la det være sagt med en gang: det tegner til å bli en god fuglejakt til høsten! Store flokker med grågjess og enorme flak med ærfugl (hvorfor jekter vi ikke på den?) og masse skarv, lover godt for jakt fra nyanskaffet jakt- og fiskekajakk fra Viking Kajakk på askøy. Jeg gleder meg til å jakte alene og stille kunne gli mellom holemer og skjær - så sant været tillater det! For her er det væregudene som rår!

2009 bilder/Havertjakta_105.JPG

 

2009 bilder/Havertjakta_165.JPG

Hvor er du, havert? Erter du oss? Er det ikke nok at du erter havet? Havet ligger som et speil. Det er varmt og lummert. Kvelden før hadde et lite regnvær feid over holmer og skjær med lyn og torden! Bare for å fortelle oss at vi ikke må glemme hvem som bestemmer her ute. Vi glemmer ikke! Dette er vindenes rike! Her samler stormene krefter, her blir de født og her slippes de løs i villt raseri.... senere en gang. Det er aldri spørsmål om. Det handler bare om når.

2009 bilder/Havertjakta_092.JPG

Oteren krysset sundet mellom øya der vi hadde slått opp lavvoen, ytters i Bulandet. Dette er utsikten fra teltåpningen! Et fantastisk skue, som fungerte som et godt plaster på sårede jegerfølelser. Overraskelsen ble imidlertid stor, da vi oppdaget at en hjortebukk hadde kommet seg ut på øya lengst ute. Og gikk og beitet fredelig, alene og langt unna fluesvermene, myggen og kleggen og myriadene med knott, lenger inne...

2009 bilder/Havertjakta_103.JPG

Lavvoen vår sto for nær et svartbakpar sine halvvoksne unger. Jeg så dem svømme mellom holmene der ute, men foreldrene var redde for at vi skulle gjøre noe mer. De fløy rundt oss lenge - langt inn i den lyse natta med hese skrik om hvor lite velkomne vi var der ute. Gå vekk! roper den- dette er mitt! Gå, gå, gå!

2009 bilder/Havertjakta_129.JPG

Kreftene som skapte dette landskapet har vært voldsomme. Vekta av kilometertykk is, er borte. Resultatet av skuring fra dgre steinrøyser på vandring under og foran isen, sees fortsatt. Da breene trakk seg tilbake, steg havbunnen opp og viser en flott variert fjellgrunn. Breene er borte, men de andre kreftene er der fortsatt. Vær og vind friserer hvert gresstrå og hver mosedott, som klorer seg fast. At noen revebjeller har klart bragden å kneise på en tue øverst på øya, er en bragd! Gneis og kvarts ligger som størknet brøddeig ned mot sjøen. Som halvferdige plastelinaklatter på et lekebord i barnehagen. Men dette er ingen barnehage - her er reglene knallharde! Den sterkestes rett. Havørna rår her ute, sammen med oteren og den tilpassingsdyktige minken. Her har også kråkene og ravnene funnet seg nisjer de kan overleve i - på plyndrigstokt må de fly om kapp med svartbakk, gråmåker og sildemåker. Men opportunistene klarer seg! Oteren jager etter sigende bort minken, men vi vet det ikke sikkert. Oteren blir i alle fall flere og flere - artige og nyfikne svømte de rundt oss, på sin jakt etter noe spiselig fra havets koldtbord.

2009 bilder/Havertjakta_123.JPG

Utvær fyr har reddet skip og mannskap mang en gang. Farvannet her er farlig om du stikker dypere enn en meter eller to. Dette er en "paddemark"! Et minefelt for store skip som måtte forville seg hit - styr unna! roper fyret. Ta en annen lei! Hele fyret er rødt og strengt! Idyllen virker så harmløs i solskinnet, men vestlendningene vet at naturkreftene hviler ikke, de trekker bare pusten! Blid klukking og små skvulp over skjær, er smilehull ved munnen som kan brøle og fråde så vilt og hemningsløst, at sjøfarende vet det er den visse død å trosse varslene fra fyrene, der lengst ut mot Nordsjøen. Styr unna, skipper! Kom deg i le! Søk havn et annet sted - dette er havertens rike, framfor noe!

2009 bilder/Havertjakta_170.JPG

Demperen er lang og tung. Dette er ikke våpenet man drømmer om på reinsdyrjakta, der hvert eneste gram teller. Dette er smygjegerens våpen. Stort, tungt og presist! Tofot med vugge, hører også med - men haverten erter ikke bare havet - derav navnet - nei, haverten erter jegeren og byr på svært få muligheter for skudd. Våre avledningsmanøvre hjalp lite - det sikre skuddet kom ikke i denne omgang. Og slik ble ettermiddagen til kveld og ikke lenge etter til lys, vestnorsk sommernatt.

2009 bilder/Havertjakta_107.JPG

Glitrende luksus i mange etasjer siger forbi oss der ute. Mens vi smyger oss rundt nes og odder, gjennom grunne slukter og over farlig paddemark, høres fjernt brum fra det store cruiseskipet på vei nordover fra Bergen. I den lyse sommernatta kan vi forestille oss stemmene om bord, som sier: Ce'est magnifique! Ohla, la.. Wonderful! Wunderbar! Det klirrer i isbiter og bruser i drikk fra glassene med høy stett der ute - mens vi klasker knott og mygg og vi smyger og smyger på det store, svarte hodet, som stadig skifter taktikk og reaksjonsmønster. Av og til nært et kort øyeblikk, men som oftest klart og tydelig i silhuett - godt utenfor skuddavstand. En diger havhest, et glitrende passasjerskip - luksus og spenning. Det blir ikke bedre! Topp!

 

2009 bilder/Havertjakta_145.JPG

Omsider blir det klaff! En havert ligger midt i strømmen mellom to holmer og Christer gjør seg klar til å gå i land. havdønningene er uforutsigbare her ute, lange og seige. Den lille båten løftes opp og dyttes fram, for så å bli tatt i et solid grep om kjølen og kastet langt ut fra svaberget igjen. Hopper du for tidlig, havner du i vannet. Hopper du for seint, havner du i vannet - krumbøyd som en panter før spranget, i et byks er han på land og smyger seg fram mot stillingen i en kløft. Han er klar til å fange haverten i siktet - puste rolig og forta et kontrollert avtrekk.

Christer glir forsiktig ned i sprekken i fjellet med den lange, tunge lyddemperen pekende mot haverten som leker i bølgene framfor ham. Avstanden er mellom 100 og 120 meter - et perfekt skudd sender en kaskade av blod og vann til værs - og en fin havert til bunns. Det andre dyret på denne jakten ble borte for oss.

 

2009 bilder/Kopi_av_Havertjakta_053.JPG

En steinkobbe blir født! Du kan se det lille hodet titte ut mellom luffene på dyret med ryggen til! Ikke forstyrr! Vi kom oss heldigvis videre opp mot området vi skulle jakte havert på lenger nord. Denne krabaten kom til verden ved innløpet til Fensfjorden med utsikt til Ågotnes og Fedje. Velkommen til verden, småen! Neste gang skyter jeg kanskje ikke med kamera...

Og til Lars og Christer: Takk for turen!

Sommerferie!

Program nummer 34, sendt 25. juni, markerer en foreløpig stans i programmene i alle fall til midten/slutten av juli. Det betyr selvsagt ikke at redaksjonen legger seg på latsiden og lar humla suse! Så langt der i fra! Vår nye medarbeider i Tromsø, "geilingen",Johannes Skulstad, skal læres opp og gis teknisk innføring i hvordan han best kan få formidlet spennende rapporter, reportasjer, intervjuer og innslag fra sin landsdel til oss her nede i Vestlandshovedstaden, Bergen - og strilaradioen, Radio Sotra. Samtidig vil vi selvsagt fortsette å samle reportasjestoff til sendingene til høsten. Revejakt og kråkejakt, seljakt og forberedelser til den STORE HØSTJAKTA... det er like aktuelt alt sammen- Dessuten skal vi se mer på sportsfiskernes sommer - og hvilke planer de har for høsten. Enda mer interessant er utviklingen av hjemmesida vår! Her vil det skje store ting! Og det allerede i løpet av noen få dager! Og så skal sommeren brukes til å systematisere og finpusse det nye produktet!

Kluss - igjen!

 

Program nr 34 ble et godt program! Særlig den første timen, var jeg veldig fornøyd med, etter som så mange spennende ressurspersoner stilte opp og øste av sin kunnskap og innsikt. Men tror du jeg husket å starte opptakeren, som er nødvendig for å kunne legge sendingene ut på nettet i ettertid? Nix! Jeg glemte det, 2. og 3. timen ble reddet, men ikke den første. Dermed måtte jeg inn i redaksjonen på fredag den 26. juni og lage en oppsummering i stedet. Da var det selvsagt ikke mulig å få tak i de samme intervjuobjektene som dagen før. Fillern! Men, gjort er gjort - og det nytter lite å gråte over spilt melk. Når redaktør Rolf kommer tilbake fra pubrunden sin i Irland eller Skotland, vil han legge sendingen ut på nettet. Det er det visst bare han som kan.

Kos dere folkens! Jeg reiser på seljakt mandag - og selvsagt blir dette reportasjer for neste program - uansett når dette måtte komme!

 

God sommer!

ET STOOORT TAKK TIL DERE I NJFF OG BIOFORSK, SOM STILTE OPP OG GA DE 19 KUNSTNERNE VED HATLESTRAND SKOLE EN PREMIEPOSE DE SENT VIL GLEMME!

TUSEN TAKK!

 

Hans-G.

 

Elevene ved Hatlestrand skole har tegnet Konrad!

Her er tegningene:

2009 bilder/Konrad_001.jpg

Malin Nerhus 1. klasse

2009 bilder/Konrad_002.jpg

Benjamin Stien 2. klasse

 

2009 bilder/Konrad_004.jpg

Elisabeth Eikeland 1. klasse

2009 bilder/Konrad_005.jpg

Mads Joacim Eikeland 1. klasse

2009 bilder/Konrad_006.jpg

Anna Bjorkelund 1. klasse

2009 bilder/Konrad_007.jpg

Sondre Kirkhus Lysen 1. klasse

2009 bilder/Konrad_008.jpg

Nicolai Nistad 1. klasse

2009 bilder/Konrad_009.jpg

Tora Tuften Aksnes 2. klasse

2009 bilder/Konrad_010.jpg

Ole-Kristian Stølen 2. klasse

2009 bilder/Konrad_011.jpg

Otto Femsteinevik 2. klasse

2009 bilder/Konrad_013.jpg

Judith Skår Jacobsen 2. klasse

2009 bilder/Konrad_014.jpg

Simen Prestnes Fosså 2. klasse

2009 bilder/Konrad_015.jpg

Markus Håland 2. klasse

2009 bilder/Konrad_016.jpg

Kristian Grønevik 2. klasse

2009 bilder/Konrad_017.jpg

Arne Linga Stegane 2. klasse

2009 bilder/Konrad_018.jpg

Hanna Herstad Eikeland 2. klasse

2009 bilder/Konrad_019.jpg

Solveig Galtung Femsteinvik 2. klasse

19 flotte tegninger fikk vi inn i redaksjonen vår! Og så mange fine opplevelser barna har hatt med den populære hjortebukken! Vi blir nesten misunnelige! Nå spørs det bare om vi klarer å plukke ut en som vi synes er finere enn en annen! Det skal godt gjøres, for hva skal vi se etter? Her har barna fått med seg at han (Konrad) er på ene siden av et gjerde, mens ungene er på den andre. Noen har sett ham med traktoren i bakgrunnen, mens andre har fått med seg at hjorten har et hvitt akterspeil - og at Konrad har fått gul klave og blå merker i ørene. Dette blir ikke lett! Følg med! Følg med!

Snart sommer!

Torsdag 18. juni skal Radio Sotra overføre en lang og viktig debatt i kommunen, noe som gjør at Jaktradioen.net ikke får plass denne dagen. Dermed ser det ut til at sendingen 25. juni blir den siste før vi tar sommerferie og ikke dukker opp igjen før etter sommerferien en gang. Da venter mange spennende jaktsituasjoner på oss alle sammen. Jaktradioen.net tar gjerne i mot forslag til jakter og fangstsituasjoner vi kan og/eller bør dekke.

Ikke glem at vi fra og med denne høsten har en medarbeider nord for "Moralsirkelen", Johannes Skulstad i Tromsø. Så langt krefter og penger strekker til, vil vi hjelpe ham til å få laget reportasjer og rapporter fra en landsdel Jaktradioen.net til nå har behandlet stemoderlig. Men her skal det altså bli andre boller!

Hjemmesiden vår kommer også til å få en ansiktsløfting, så bare følg med, folkens!

Send forslag til redaksjonen hit: post@jaktradioen.net.

Hans-Gunnar Skarstein

Populære "Konrad"!

2009 bilder/Konraden_005.JPG

Geviret er ikke akkurat noe å rope hurra for i øyeblikket, men se på de låra! Dette er Konrad, med sender rundt halsen og svært lite bevegelse å bidra med i prosjektet Hordahjort.no. Men bare vent...

Dette er Konrad! En kjendis i nærmiljøet og et artig tilskudd til utemiljøet for barnehagen og skolen på Hatlestrand, like ved fergeleiet på Gjermundshamn. Reisende på vei til og fra Rosendal, aner lite om at de faktisk passerer en diger hjortebukk med ganske få meter mens de triller om bord eller i land fra fergen. Men dette vet de i barnehagen og dette kunne kontaktlærer ved Hatlastrand skole, Gerd Karin Stølen, fortelle mye om i sendingen 4. juni.

2009 bilder/DSC_0852beh.jpg

Konrad er et av dyra som er med i prosjektet "Hordahjort" (se mer om dette her) og en av hjortene som ble merket, fordi lokalbefolkningen ba om at dette måtte gjøres. Nå kan hele verden følge bevegelsene til bukken - og akkurat bevegelsene, er ikke mye å rope hurra for. Han flytter seg nemlig nesten ikke! Konrad holder seg ved barna i barnehagen og på skolen - bare unntaksvis flytter han litt på seg - og da legger han trolig samtidig grunnlaget for sin egen skjebne: han gumler nemlig i seg de beste plantene i hagene i distriktet, noe som gjør at stadig flere ønsker ham dit alle kompisene er: I fryseboksene til hjortejegerne i området.

2009 bilder/DSC_0058.jpg

Bærer Konrad litt preg av å være "Hage-Hjort"? Litt lite spretten, liksom...

Men enn så lenge nyter Konrad anseelse og forbudte frukter i rikelig monn - trolig vil han ha et slags uformelt amnesti gjennom hjortejakta 2009 også, i alle fall ønsker Erling Meisingseth det - og da blir det nok slik. For Konrad har mange koller og kolleger i distriktet, så både gamle og unge i Konrads rike, kan nyte synet av den prektige hjortebukken i et år eller to, før han faller for et jegerskudd. Når senderen han bærer har gått tom for batterier og sluttet å levere data til det unike hjorteprosjektet.

2009 bilder/DSC_0264.jpg

Dette er Konrad og "Kompisen" (nærmest). Kompisen havnet i fryseboksen, mens Konrad trolig får et år eller to som takk for innsatsen i vitenskapens tjeneste.

Bildene har vi fått fra Gunn-Bente Stølen, datteren til Gerd Karin, og vi takker så mye og ber henne samtidig om ikke å bli altfor sinna på bukken i bedet, Takk for flotte bilder! Hils Konrad og ungene i barnehagen og på skolen. Om ikke lenge er vi blitt lovet tegninger av Konrad fra 1. og 2. klassingene ved Hatlestrand skole - vinneren vil få ei flott fiskestang, fra Bergen Aktiv! Så nå er det bare å finne fram fargeblyanter og papir før sommerferien kommer og ødelegger alt sammen!

2009 bilder/GR_2009-03-21_8-9.jpg

Dette oppslaget har stått i lokalavisa, Grenda.

2009 bilder/Konrad_i_trafikken.jpg

Observante trafikkanter kan få oppleve at Konrad krysser trafikken på vei til eller fra skolen og barnehagen.

2009 bilder/Konrad_og_leker.jpg

Konrad stortrives blant sykler og leker - og hageeiernes favoritter er også øverst på Konrads ønskeliste... Og det kan bety trøbbel for den populære hjorten - allerede til høsten.

2009 bilder/Konrad_i_barnehagen.jpg

Når hjortebukk nummer 109 (BLÅ) gjør sin entre i barnehagen, da er alle kommet. Dagen kan begynne og Konrad spiller en viktig rolle for store og små. Trolig får han leve et par år til - hvis han bare kunne la noen av blostene i nabohagene få være i fred...

Takk for et flott innslag i Jaktradioen.net!

HG

Hvordan virker lyddemperen på skuddet?

Våpeneksperten Per Stensland kommer og forklarer hvordan lyddemperen virker og hvilken innvirkning denne populære innretningen har på våpenet og selve skuddet. Dreper kula like godt? Hvorfor flytter treffpunktet seg? Skal man skyte opp, med eller uten lyddemper?

Noen godbiter til hjemmeladerne også - hvor finner jeg data om mitt krutt? Hvordan kan jeg vite at det kruttet jeg har brukt til en kulevekt, lar seg bruke i andre skudd med andre kulevekter, der det er angitt en annen kruttype i ladetabellen?

En hilsen fra rypefjellet!

3 bergenskamerater, med Christian Ljosheim i spissen, reiste til Geiteryggen for å jakte ryper. Her er guttenes rapport, ført i pennen av Christian:

2009 bilder/IMG_0326.JPG

Hei Hans Gunnar!


Meg og noen venner av meg reiste opp til Geiteryggen for og jakte rype, vi leide da en hytte av Bjf(bergen jeger og fisk).
Vi hadde bestilt jakt periode2. Vi fikk noen fantastiske dager, med sol og blå himmel.

2009 bilder/IMG_0276.JPG

Første jakt dag: Vi våknet brått alle man alle, vi var så spent på hvordan dette skulle bli. Vi hev på oss ryggsekk og pakket niste og det eneste som manglet no var og komme seg til fjells.. Når vi hadde gått i 15-20 minutter, så ser vi 3 fjellryper fly 200 meter forran oss og landet.. vi så på hverandre og smilte bredt.
Vi satte av gårdet mot der fuglene landet. Det gikk ikke mer en 2-3 minutter så hadde hunden stand!! eneste du kunne høre var at hjertet mitt dunket! vi frøs helt til..

2009 bilder/IMG_0322.JPG

Hunden "raja" lettet fuglen på mitt signal og det lettet 3 fjell-ryper, vi våknet til og reiste haglen og skaut! 2 ryper fikk vi..

Første vi tenkte var at dette er plassen for oss! og det stemte. Spenning fortsatt hele den dagen, vi fekk 8-9 ryper..

2009 bilder/DSC00327.JPG

Kvelden: Kvelden i hytten var fantastisk, vi hadde fyrt i peisen og satt oss ned og snakket om hele dagen som var gått. stemningen var på topp!

 

2009 bilder/DSC00305.JPG

Andre jakt dag:  Dag2, når vi våknet gledet vi oss til fjellturen, vi hadde en aning om hva vi hadde i vente! men det tristeste av alt var at rypene vi hadde fått dagen før hadde blitt stjelt! vi hadde hengt de på utsiden av hytten! Dette gjor at stemningen vår falt litt av.. At noen kan finne på og stjele ryper av noen jegre midt oppe på Geiteryggen er helt tragisk..

2009 bilder/DSC00323.JPG

Men vi måtte se lyst på det, og prøve og skaffe oss noen nye ryper. Og det klarte vi, vi fekk 9 ryper denne dagen her, og det var like mye action i fjellet som dagen før.. Gjennom tiden vår på Geiteryggen så vi nok rundt en 150 ryper.. det var flokker på rundt 20 fjellryper stadig vekk.. Bergen jeger og fisk har noen fantastiske hytten der oppe vist folk er inntriserte, det er bare å ta kontakt via Even Benjaminsen eller gå inn på www.bjf.no

 

Stor takk!

HG

Yessss!

Villsvin i sekken!

Full av trikiner???

2009 bilder/Villsvinjakta_127.JPG

Vel, det er altså jegeren, som ligger bakerst... Et flott, lite villsvin ble resultat etter to kvelder på post i et av jakttårnene i bøkeskogen, her nord i Skåne. Rund vekt ca 35 kilo - slaktevekt 19 kilo! Og da snakker vi om svinet i forkant...

2009 bilder/Villsvinjakta_138.JPG

Et velutstyrt slakteri står til disposisjon for jegerne. Og her tas også prøvene, som viser om dyret har trikiner eller ikke. Tollerne på Svinesund benyttet anledningen til å advare meg om faren ved å spise svenske villsvin, da det var kjent at disse var "fulle av trikiner"! Jeg er alltid glad og takknemlig for slike advarsler, for svenskene sa jo ikke et ord om dette!

2009 bilder/Villsvinjakta_125.JPG

Jeg hadde hørt og lest mye om hvor langt et påskutt villsvin kan løpe, så gleden min var stor over at dyret falt i smellet og ikke rørte seg etterpå. Ett skudd fra Tikka, 30 - 06, gjorde susten. Litt flaks skal man jo også ha, for kula rev av aorta og gikk gjennom ene lungen uten å tuche bein - dermed ble minimalt med kjøtt ødelagt i skuddet.

2009 bilder/Villsvinjakta_160_-_Kopi__4_.JPG

Dåhjortene er også et populært jaktvilt i Skåne, og disse 4 var blant dem som kom inn på arenaen for å kose seg med grønt og frodig gress.

 

2009 bilder/Villsvinjakta_119.JPG

23. mai litt over 21.00 om kvelden smalt det i en skånsk bøkeskog - og undertegnede kan etter dette kalle seg villsvinjeger! Her er bildet som min gode venn og veileder, Robert Schmidt har tatt, mens det fortsatt var fotolys.

Som den uforbederlige optimisten jeg er, satte jeg meg i tårnet allerede ved 16-tiden om ettermiddagen, mens "ekspertene" flirte og mente at det ikke ville skje noe før tidligst kl 20 - 21. Skuddet smalt kl. 21.10 - men irritasjonen over at ekspertveldet fikk rett, klarte ikke å overskygge gleden over å kunne ta en nyskutt gris med seg ut av skogen.

Hans-Gunnar

Det blir ingen sending 21. mai, på Kristihimmelfartsdag. Men vi kommer sterkt tilbake den 28. mai - trolig med en fersk rapport fra svenske villsvinskoger...

Tkenkniksk fleif"!

Så skjedde det igjen! Noen tastetrykk i beste mening førte til sletting av en tredel av sendingen 14. mai. Det er irriterende og beklagelig, men sånn er det - møtet med Irene Dyngeland og Terje Hovdenakk er borte vekk! Men det nytter like lite å gråte over spilt melk, som over lydfiler som forsvinner i cyber space. Så vi tørker tårene og knyter nevene. Og går på med krum hals! Hold ut!

Torsdag 14. mai

Mens Alexander Rybak forsvarer de norske fargene i MGP semifinalen i Moskva, skal Jaktradioen.net ta dere med ut på dypt vann, til høye bølger og til et nostalgisk gjenhør med en ekte sabb-diesel i et levende fiskevær ytterst i Øygarden vest av Bergen... Lyden av en motor, som er tåresprengende vakker "musikk" i ørene på entusiastene... Gled dere!

Møt en vinner!

Hvordan sender man en kajakk i posten? Hva er portoen på en kajakk? Spørsmålene har faktisk trengt seg på og vært gjenstand for diskusjon med Viking Kajakk på Askøy.

- Hva om det er en vinner som bor i i utlandet? spurte jeg.

- Hvem skal betale frakten, dersom vinneren bor i Finnmark eller langt borte? Det skulle vise seg å være en unødvendig, om enn realistisk nok (for det er faktisk påfallende mange deltakere i konkurransen som bor nordpå) - vinneren ble en kar fra Hordaland. Han er glad i sjøen og driver med hest - og da han var på vei fra et hesteløp i fjor høst, hørte han at vi spurte hvor langt sør vi finner norske reinsdyr? Han visste det gikk noen i Antarktis! Og det skulle vise seg å gi gevinst! Bingo - han er med oss i kveld og det samme er vinneren av en mårfelle, den eneste kvinnelige vinneren i konkurrasnen hittil.

Himmel og hav!

2009 bilder/Nautnes_067_-_Kopi__4_.JPG

I dagens sending blir det høy havfiskefaktor! Ungdomsutvalget i NJFF er på ekskursjon og blir tatt godt vare på av Kenneth Bruvik, som like godt inviterte til havfiske med utgangspunkt i fiskeværet Nautnes, ytters i Øygarden. Turen ut på feltet gikk i en strøken Targa 44 - sjøens "4-hjuls trekker", blir den visstnok omtalt som. Et råskinn av en båt, som med en toppfart på 38 knop, frakter havfiskeentusiaster ut til de mest avsidesliggende, "hemmelige" fiskegrunnene...

2009 bilder/Nautnes_023.JPG2009 bilder/Nautnes_016.JPG

2009 bilder/Nautnes_038.JPG

Størrelsen på fisken, behøver nedvendigvis ikke bety så mye for størrelsen på opplevelsen! Vi er med ut til havet vest av Fedje, der ute hvor vindene blir født. Her kan fiskerne få kjenne fersk og ubrukt vind ruske i håret, mens torsk, sei og lange lar seg lokke av agn og kroker nede i det grønne mørket under båten.

Nautnes fiskevær har et rikt tilbud av havfiske for innkvarterte gjester fra nær sagt hele verden, og legger stor vekt på sikkerheten til sine tilreisende gjester. Ulykken nylig, der to tyske sportsfiskere omkom lenger nord i fylket, har aktualisert sikkerhetsrutinene, sier daglig leder, Frank Hugo Odland.

Torsdag 7. mai

I dag trekkes kajakken!

Få med deg den spennende trekningen av fiske- og jaktkajakken fra Viking kajakk på Askøy! Alle vinnere av ukekonkurransene har havnet i potten det skal trekkes fra.

Jaktradioen002.JPG

Torsdag 30. april

Hva gjør NJFF med blyforbudet?

Hvor står NJFF i forhold til det upopulære blyforbudet i Norge? Vi er mange som ikke forstår at dette har noe med miljøvern å gjøre - og det er enda vanskeligere å forsone seg med at man blir sett på som skurk, dersom man blir tatt med blyhagl i bagasjen på vei til eller fra lovlig jakt med bly i Sverige! Fylkessekretær i NJFF/Hordaland, Alv Arne Lyse, kommer i studio og vil svare på spørsmålene som opptar mange for tiden.

2009 bilder/Tove_Tvedt_Skarstein_Os_025.JPG

Tove Tvedt Skarstein, Os om det å være 3. generasjons innhaver av familiebedriften, "S. Tvedt" i Os. En butikk som har "alt" fra moderne dameklær, hobbyartikler og leker, verktøy og jernvare - til sportsfiskeutstyr og ammunisjon.

2009 bilder/Tove_Tvedt_Skarstein_Os_004.JPG

God kontakt! Den allsideige forretningskvinnen fra Os, er selv hundeeier og fikk raskt god kontakt med reporterens hund. I tillegg med reporteren, naturligvis! Et hyggelig og uforglemmelig møte.

2009 bilder/Tove_Tvedt_Skarstein_Os_031.JPG

Den klassiske "Silver Zulu" er et godt tips for den som vil fiske i Os-elva, hevder Tove Tvedt Skarstein.

Tove_Tvedt_Skarstein_Os_009.JPG

Flasket opp med sportsfiske! hun er 3. genrasjons innehaver av den tradisjonsrike - og INNHOLDSRIKE - butikken "S. Tvedt" på Os. Fiskesluker og sykler er slikt hun har vært med å produsere i fabrikken der butikken i dag står. Nå nyter hun en lett blanding av "fiskefeber" og forretningssans.

Få også med deg møtet med ei spennende næringslivsdame fra Os, Tove Tvedt Skarstein (ikke i slekt med programlederen!) som er barnebarnet til mannen som oppfant svivelen! Og tjente sine første penger med å male rødfarge på torskesluker. I dag driver hun sportsbutikk, leketøy- og hobby-butikk, samt en egen butikk med dameklær. Vidt spekter i en av Norges siste "isenkrammer"! 25 000 produkter på 800 kvadratmeter! I dette programmet får du også møte 15 år gamle Jan Ivar Jørgensen, som sin unge alder til tross, har litt av hvert å lære oss om hjemmelading av patroner! Sendestart i dag kl 12.00!

Møt en verdensmester den 16. april!

Inge Helge Vassbotten (67) har skutt den største bjørnen som noen sinne er skutt - i Kroatia! Bamsen veide 320 kilo og var 53 år gammel! Skinnet alene veide 65 kilo - og bildet alene veide minst to kilo! Men lenge før den koatiske bamsen falt, satte han verdensrekord i hjort høyt til fjells, langt borte. Og hjemme har han hundre hjorte2009/Kajakktest_pÃ¥_Sotra_(8).JPGtrofeer som ennå ikke har fått plass. Men de to hedersplassene ved peisen, er ryddet for to kjemper: En bison og en moskus. Bisonen alene, veide halvannet tonn! Han er en dyktig jeger, som nyter stor anseelse for sin lette fot, sin gode teft, evnen til å "lese terrenget" og tolke kroppsspråk hus dyr og fugler når jakta nærmer seg klimaks. Han deler opplevelsene sine med oss i jaktradioen på direkten fra kl. 19.00! I tillegg skal det handle om ufrivillig faunakriminalitet, gruppesex og orgier - med barn tilstede!

Vi skal til Sverige også, og høre om forberedelsene til årets villsvinjakt og kanskje få svar på hva det vil koste for en nordmann å gå på villsvinjakt hos "søta bror". Hvis vi får lov å komme da...

Uønsket innvandring på Finnøy!

Vi fikk desseverre ikke fotografert den nye norske frosken, "latterfrosken" fra Polen, som en guttunge uforvarende hadde med seg hjem fra ferie i Polen som rumpetroll - og slapp ut i hagedammen hjemme på gården. Dette skjedde for ca. 8 år siden. Rumpetrollene ble til frosker som har formert seg - VOLDSOMT! Nå er spørsmålet hva som vil skje med paddene og de norske froskene. Vi fant bare padder på vår vandring - men de var i brunst og - betryggende nok: veldig mange! Nyt Kjetil Myhres bilder fra Nykkjavatnet.

2009 bilder/Padde_2.jpg

En orgie i kvekkende brunst og våryr villskap - midt inne i en ball av hanner, prøver en diger hunpadde å komme seg til vannet for å legge egg. Gutta er gratispassasjerer...

2009 bilder/Padde_6.jpg

2009 bilder/Padde_5.jpg

2009 bilder/Padde_4.jpg

Paddene på Finnøy må dele vannet med en polsk innvandrer, "Latterfrosken" er alt annet enn latterlig i denne sammenheng...

2009 bilder/Padde_3.jpg

Fotograf Kjell Myhre lar oss få dele inntrykkene fra Nykkjavatnet på Finnøy.

Det er vår i jaktradioen.net!

alfa_ved_innsj.jpg

 

Ingen sending 9. april!

Jaktradioen.net feirer påske og har ingen program før16. april. Da blir det også klart hvem som er den heldige vinneren av kajakken fra Vikingkajakk.no og kanskje får vi luftet noen av planene vi har for resten av 2009...

God påske alle sammen!

 

****

 

Gjorde i buksa da oppsynet kom!

Som regel legger tjuvfiskere kortene på bordet, når Statens Naturoppsyn (SNO) tar folk som gjør seg skyldig i ulovlig lakse- eller sjøørretfiske. Straffen for å fiske ulovlig varierer fra 5 - 6.000 kroner for ett garn opp til 12.000 kroner eller mer for alvorligere forhold. Som for eksempel å fiske innenfor vernesonene. I løpet av året blit det tatt en del tjuvfiskere, men det er grenser for hvor mye krefter og ressurser man ønsker å legge i dette arbeidet. Folk flest vet hva de har lov til å hva de risikerer. En tjuvfisker som hadde satt garnet sitt langt innenfor vernesonen, fikk det litt for travelt da han oppdaget at lovens lange arm var på vei mot det ulovlige garnet han hadde satt - godt innenfor vernesonen.

Tjuvfiskeren i kastet seg i båten sin for å få gtrukket garnet før det ble oppdaget. Men han glemte det lille skjæret han hadde mellom seg og fiskeplassen, der garnet sto - og den hurtige båten braste på land med den uheldige tjuvfiskeren ombord.  Oppsynet gjorde store øyne da de kom bort til skjæret for å yte bistand til den uheldige båtføreren - og for å skrive ut boten for ulovlig fiske. Mens de står og fyller ut skjemaet, fylles lufta av odøren av ferdsk mannskit - og lyden av en "undik" som fylles med stoff som egentlig burde gått i doskåla hjemme.

- Men vanligvis tar folk nederlaget med fatning, humrer SNO på Askøy, Terje Haugland, når han blir minnet på denne episoden, som skjedde for noen år siden.

Torsdag 19. mars

Hjorten har seiret!

For første gang i historien, er det skutt flere hjorter enn elg i Norge. Jaktsesongen 2008/2009 ble "Skogens Konge" detronisert av hjorten. Statistisk Sentralbyrå melder at det ble felt 35 700 hjort og 35 600 elg! At elgen er større enn hjorten, betyr ingen ting i denne sammenhengen. 5 maur er fortsatt flere enn fire elefanter! Hurra!

Merket hjort dør

Er ling Meisingseth er urolig over at flere av hjortene som er med i det store merkeprosjektet, som går ut på å utstyre 60 hjort med GPS-sender. Målet er at vi skal kunne følge hjortens vandringer gjennom året på pc, men kartverket er ikke kommet i gang og så faller altså merkede hjorter døde om i skogen etter å ha fått GPS-sendere på seg. Dyra er sendt til obduksjon på Veterinærinstituttet, der man venter svar i løpet av kort tid.

- Men dette er en meget beklagelig hendelse som vi selvsagt har gjort alt for å unngå skulle skje, sier Erling Meisingset i dette programmet.

Ingen "oppvåkningssprøyte"

Terje Danielsen Kvamme, skogmester og viltforvalter i Vaksdal kommune, deltok i merkeprogrammet og forteller i dette programmet om hvordan hjortene blir bedøvet med "giftpiler" fra såkalte Daktari-gevær. Men til forskjell fra metodene man bruker i andre land, blir det ikke gitt "oppvåkningsmedisin" til dyrene for å få narkosen ut av systemet. Hjortene blir liggende etter at de er merket, til de våkner av seg selv. Dette kan ta opp til 5 timder, forteller Terje Danielsen Kvamme.

Torsdag 12. mars:

Tabuemner

Tidligere leder av jaktutvalget i Rogaland JFF, Erik Astad, har ikke mye til overs for dagens forvaltningsmodeller av jaktbart vilt og predatorer. Da han satt i NJFF/Rogaland, delte de ut "Kråkepokalen" til den som hadde skutt minst 1000 kråker. Helst flere! Skulle man gjøre noe slikt i dag, blir man kalt massemorder, frykter han. Fraværet av skuddpremier på kråker, ravn, skjærer og nøtteskrike er også signaler til ungdommen om at det er greit at disse er der i det antallet de er. Men det er ikke greit! Tordner han. Det er en tragedie - og det MÅ handling til! Før var det bare 10 % av den hegrebestanden vi har i dag - nå overnatter 50 hegrer hver natt på en liten holme ved Finnøy! I Stavanger er det 100 000 kråker - og ingen har ansvaret. I hans tid brukte de giftige hønseegg - og fikk "svarte fugler" bort og rypebestanden opp på et hyggelig nivå. Nå er det bare markedkreftene som bestemmer, tordner han videre. Også blyforbudet gir han en skikkelig omgang...

Hvorfor fester flåtten seg under forhuden? Og hvor mange herreløse katter er det i Danmark? Hva gjør man med katteproblemet? Og hva synes danskene om at den en gang så utsatte kvitkinngåsa, nå opptrer i flokker på flere hundre tusen fugler? Mer enn 700 000 kvitkinngjess kommer innom Danmark i disse dager - og det er mer enn nok, sier konsulent Nils Henrik Simonsen i Det danske jægerforbundet.

To pensjonister fra Sokndal har fanget 45 mår i vinter, men de synes ikke det blir mer skogsfugl av den grunn. Dessuten vil de ikke fortelle hva de lokker måren til fellene med.

Harald Reiso er kommunelege i Arendal og smittevrnlege. Nå har han tatt initiativ til å samle ekspertisen innenfor insektforsking, veterinærkunnskap og medisin for å se hva som kan gjøres for å hindre farlige sykdommer etter flåttbitt. Hva som kommer ut av et slikt møte, forteller han her.

John Skartveit er insektforsker ved UiB og forteller spennende detaljer fra flåttens livssyklus. Og han forteller at flåtten har en slektning i fuglefjellene nordpå, som er akkurat like ekkel som "skaubjønnen", "hantikken", "sauekrabben" og hva det nå er den kalles - flåtten.

I denne sendinga møter vi også Raymond, som er litt i overkant bitt av fiskefeberen og bruker litt mer enn han vil samboeren skal få greie på til fiskeutstyr... Å slite vekk noe blir dyrt, når opphengene han lager koster mellom 500 og 700 kroner stykket...

2009 bilder/Marsm__r_007_1.jpg2009 bilder/Marsm__r_010.JPG

Asbjørn Åshaug i Hommelstø har skutt mår på reveåtet og har hatt en hyggelig sesong. Nå venter han hvalper (grå elghund) og han har "snopt" seg et nytt våpen, en Tikka med lyddemper, for å skåne hundeørene til høsten... En god ide for noen og en hver?

 

"Blyforbudet er ikke endelig!"

- Blyforbudet er noe tull, mener tidligere leder av jaktutvalget i Rogaland JFF, Erik Astad. Han understreker imidlertid i intervjuet vi sender i Jaktradioen.net den 12. mars, at han uttaler seg som privatperson. Og det er en mann med mye på hjertet! Mer enn 300 hjort har den ivrige storviltjegeren felt. Nå etterlyser han handling i viltpleien her til lands. I tiden han satt som leder av jaktutvalget, lyktes foreningen i å redusere bestanden av kråker og ravn til et minimum - og jaktviltet blomstret!

-Ingen av dem som fikk "Kråkepokalen" på den tiden, hadde færre enn 1000 felte kråker, minnes han...

- Men alle metodene var ikke helt etter boka, medgir han. Når det gjelder blyforbudet, mener han det er et tåpelig forbud, som både mangler vitenskapelig forankring og bred forståelse hos jegerne.

Ny på laget!

Bergen Aktiv, var inntil nylig "bare" en "snopebutikk" for de fiskefrelste. Nå skal de utvide virksomheten til også å omfatte jakt og våpen. Bjørn Dag Pdersen er en av de vi kommer til å møte i programmene som kommer. Han er bitt av fiskebasillen, men også en habil hagleinstruktør og lærer på jegerprøvene i BJFF-regi. Endelig kan vi love at også sportsfiskerene skal få noe de kan glede seg over i jaktradioen.net. Og jeg gleder meg også!

Få jegerprøven inn på skoleplanen, mener Hans Otto Nicolaysen, eller Nicco, som han gjerne kalles, mannen som er et velkent navn i det norske filmmiljøet. Han var med da måfellene skulle hentes ned fra Raudlia. Og for en gangs skyld var det faktisk noe i fella! Sier ikke mer!

Snøklokkene er sprunget ut! Det er kamp om redekassene og de skjærene som ikke er skutt til nå, får fly! Men kråkene får fortsatt passe seg, noen uker til... Lykke til, predatorjegere!

 

20. sending!

Torsdag 26. februar ble den 20. sendinga avvikla. Du verden som tida flyr! Første timen ble viet silda og sildas betydning for alt liv langs norskekysten. Mannen som vet mest om dette, er min gamle venn og nå pensjonert vitenskapsmann, Johannes Hamre, som fortsatt har et arbeidsbord på Havforskininga i Bergen. Det ble mye prat om enorm biomasse og de sjeldne suksessgytingene, som bare skjer hvert 8. - 10. år for sildas vedkommende. Store tall og stor betydning, er de viktigste stikkordene for Den Norske Vårgytende silda. Del 2, ble viet viltforvalter Tore Løne ved fylkesmannens kontor i Hordaland. Han blir blant annet satt til å komme med planer for hvordan man skal forvalte skadevilt - og det spenner vidt når vi hører han får søknad om felling av både hjort og flaggermus! Siste delen fylte røsslige Jan Fredrik Monsen, som i tillegg til å være leder av NJFF/Hordaland, også er en av moderatorene i Kammeret.no. Og det var nettforumet Kammeret.no, som var tema for intervjuet med Monsen. Hva snakker 5000 jegere om? Hva krangler de om? Hva ønsker man og hva ønsker man IKKE å ha som emner på dette nettstedet? Lytt og lær! En verdig jubileumssending? Håper det! Hans-G.

Til sendingen 19. februar 2009.

Puh! Gjett om vi har hatt datakrøll?! Men jeg skal ikke kjede noen med detaljer om hvor treg dataen min er og hvor hjelpeløs jeg føler meg overfor dataverdenens ulike utfordringer. Jeg er ikke flink med data - og takknemlig for at slike som Erling og Helge (datafolkene på Østfold Internett, som har Jaktradioen.net i sin "stall") kan rette sine kloke øyne mot mine problemer og hjelpe meg via sitt tastatur i Østfold. Flott! Stor takk!

I øyeblikket er jeg abonnent hos Telenor, men kommer til å skifte til dobbel kapasitet og mangedoblet fart i løpet av kort tid. Til samme pris som jeg betaler i dag. Noen lurer oss hele tiden...

TILBUD! TILBUD! TILBUD!

En grill for deg?

Spesialpris til jaktradioens lyttere:

125,- pr. stk + porto!

2009 bilder/Flat_grill__116_.jpg

"Flatpack" er en patentert norsk oppfinnelse - som gjør at du kan grille over alt i nær sagt all slags vær. Den passer like godt på en liten veranda, som ute i skogen eller på fjellet. Denne kan du også ha liggende i bilen. Grillen på bildet er fyrt med vanlig trekull, men vi fører også grill i hendige engangspakninger, som ikke trenger opptenningsvæske og som ikke drysser. En slik pakke brenner i 2 timer og er mer enn nok til et vanlig grillmåltid.

 

2009 bilder/Flat_grill__56_.jpg

Jeg har kjøpt meg en fiskerist til å grille fisken i - men det finnes andre løsninger og du kan improvisere. Hovedsaken er at fiskestykkene ikke ramler fra hverandre når de er ferdig stekt.

2009 bilder/Flat_grill__90_.jpg

Neste gang du får et deilig fiskestykke mellom hendene, kan du trylle fram en grill og imponere selskapet ditt. Eller glede deg selv! Hør oppskriftene på fisk i "konvolutt" av Fredrik Hald i jaktradioen.net. Dette er et deilig stykke med kveite og sitronskiver med purreløk og godt smør... mmmm!

 

2009 bilder/Flat_grill__59_.jpg

Laksefisk egner seg utrolig godt til grilling. Og i tillegg til å være godt, er dette også sunt!

 

2009 bilder/Flatpack_grill__5_.jpg

Flatpack er en hendig turgrill for deg som ikke vil være med på ødeleggelsene som følger av engangsgrillene. Den er lett å ta med seg - den kommer i en flott pose der vi kan få trykket firmalogo eller navn - og den blir ikke så varm i bunnen at den svir underlaget. Den kan vaskes i vaskemaskinen og den kan brukes 1000 ganger! Hva venter du på?

Du finner detaljer om grillen på Botun.no.der er den også til salgs (prisen der er 249,-) - men vår pris er 125,- pr. stk + porto - så langt lageret rekker. Fordi vi har en god avtale med Botun. Har du noen gode grunner til IKKE å skaffe deg og resten av familien, venner og naboer en Flatpack?

Vil du bestille en Flatpack, kan du gjøre det på denne adressen: post@jaktradioen.net - du angir antall og hvor de skal leveres, så får du en tilbakemelding med endelig pris og informasjon om betaling - så får du grillen(e) i løpet av et par dager.

Fikk skjegget i låsekassen på skytebanen!

 

2009/Jimmy__vredal__6_.JPG

 

 

Villmarkens Sønmn, kaller han seg, Jimmi Øvredal, og var med i forrige sending fra sin flik av den norske villmarken, lengst inne i Øvredalen i Os kommune. Han er en munter pensjonist og skribent, som har begått flere bøker og hatt mye glede av å jakte og sanke i naturen. Etter at opptakeren var slått av og jeg skulle til å si farvel, måtte jeg skryte litt av det flotte sjegget hans - og det var da han betrodde meg at det ikke bare var stas, for det kom in n i knappene på trekkspillet... Og enda verre: det satte seg fast i låskassen på mauseren mens han skulle skyte opp til jegerprøven sist høst.

- Og da vakte jo litt oppsikt, la han til på os-målet sitt.

Fiskeoppskrifter!

Som Fredrik Hald lovet oss for lenge siden, har han hentet fram sine beste oppskrifter på mat fra havet, fra elvene, fra svaberg og stille innsjøer...

2009/Fredrik_Hald__13_.JPG 2009/Fredrik_Hald__2_.JPG
Som om det ikke er nok at han øser av sin matkunnskap i jaktradioen.net, har han også gitt oss rett til å hente oppskrifter fra den lekre kokeboka han har skrevvet om mat av laks og ørret: "Laks og ørret - helt enkelt". Den er utsolgt fra opplaget, så her har vi en lekkerbisken for alle som vil følge med!
Og endelig er det gjort!
2009/Kajakktest_p___Sotra.JPG
Det er lenge siden vi lovet å foreta en skikkelig test av kajakken vi har fått av Viking Kajakk på Askøy. Den flotte kajakken egner seg både til jakt og fiske - og er egentlig en drøm for alle oss som har fått sitte i den og se den gli gjennom vannet. Grunnen til at vi ville at Kenneth Bruvik skulle foreta testen, er at han veier 130 kilo (i tørr tilstand) og dessuten ikke lar seg bestikke til å si ting han ikke mener. Dermed bar det en fin vinterdag ut til Sotra med kajakken på biltaket og kenneth i tørrdrakt, klar til test. Han provoserte fram en velt og havnet i sjøen, men hva som videre skjedde får du lytte deg fram til...
Lykketreff på sesongens siste jaktdag!
2009/IMG_5228.JPG
Ole Jacob Eide fra Bergen fikk hendene fulle da han fyrte av et skudd mot ei rype i fjellet på Geiteryggen på sesongens siste jaktdag, for hans vedkommende. Hør intervjuet med den blide jegeren i programmet som går 19. februar.
Endelig en havert!
Norgeshistoriens STØRSTE!
ByggmakkerNordsogjaktFinny127.JPG
Ingvald Kristoffersen fra Finnøy, har endelig fått en havert på fellingslista! Og hvilken havert! Norgeshistoriens største registrerte havert, ble veiet inn på Finnøy til hele 360 kilo! Hør den blide nordlendingen som har gjort rogalending av seg, fortelle om den spennende jakta!
Du kan se haverten og oppslaget i lokalavisa, Øyposten, her: http://www.oyposten.no/nyhet.cfm?nyhetid=2378

Til sendingen 15. januar 2009:

HISTORIENS STØRSTE HJORTEGEVIR!

Norvald Gjerdevik har funnet en hjortebukk drivende i sjøen - på hodet hadde den et gevir med hele 19 tagger! Det er det største som noen sinne er registrert i Norge!

Slik fant han hjorten!

Dette var synet som møtte Norvald Gjerdevik da han fant liket av hjortebukken med det rekordstore geviret. Bildene er lånt ut til Jaktradioen.net av Norvald Gjerdevik og kan ikke brukes andre steder uten opphavsmannens samtyukke!!

SL700741.JPG

Hadde bukken ramla på elva? Eller kom den drivende inn fjorden?

 

SL700740.JPG

Stanken var uutholdelig, men det store geviret virket interessant...

 

SL700739.JPG

Slaktevekta på dette dyret ville trolig vært over 150 kg - men det blir bare spekulasjoner, gevirdet, derimot . det står til gull! Og det er det største geviret som noen sinne er funnet i Norge!!!

Nå kan geviret sees på Norheimsund Videregående skole.

Gratulerer!

Hans-Gunnar Skarstein

Samme, gamle pølsa?

Vi er ikke oppfinnsomme nok, når det gjelder å lage spennende retter av det flotte kjøttet vi har hentet hjem fra vår gavmilde og produktive natur. Dette kan vi gjøre noe med! I sendingen den 27. november, gir gourmetkokk, Fredrik Hald, oss en grei innføring i alternative måter å bruke viltkjøttet på - som lasagne eller paté - det er bare å prøve seg! 10 nye oppskrifter ligger på Oppskriftsiden - og mange gode tips ble kringkastet tiul dem som vil høre programmene. For en ting er å få inspirasjon og oppskrifter - framgangsmåter og praktiske tips, det står det mindre om. Men den som lytter, lærer!

Velkommen til Nord Norge, Jaktradioen.net!

Jeg blir med ujevne mellomrom minnet om at det bor jegere i andre deler av kongeriket, enn her på Vestlandet, som jaktradioen.net har sin geografiske og organisatoriske base. Sist ut er Asbjørn Åshaug fra Hommelstø, som påpeker at de har mye flott jakt der han holder til. Og for liksom å strø litt ekstra salt i såret - for selvsagt er dette både beklagelig og sårt - så sender han oss et knippe bilder av flotte øyeblikk fra den lokale jakta.

Gode Asbjørn! Det er ikke vilje det skorter på - jeg skulle så gjerne ha kommet meg rundt i landet og laget reportasjer fra ulike jaktmiljø og forskjellige jegerkulturer. Men det koster penger og jaktradioen.net er et "one man show" - med slunken lommebok. Men jeg jakter på den rike onkelen og på annonsører som vil bidra til at vi kan komme oss et skritt videre. Bort fra Vestland, Vestland og ut til stedene der elgene og beverne bor. Du må bare ikke tro at jeg ikke er klar over dette misforholdet, Asbjør! Takk likevel, for påminnelsen - og takk for at jeg får lov til å bruke bildene dine i denne MEGET relevante sammenhengen! Her er Asjørns bilder:

Smnaoksene1.jpg

Disse staute elgoksene har Asbjørn møtt på Sømna. En praktfull guttegjeng!

Augustelg1.jpg

Denne idyllen har fått tittelen "august-elg 1" - det kan bare bety en ting: Det kommer mer!

Augustelg2.jpg

Kan en jeger med våkent blikk og kamera fange bedre øyeblikk enn dette i august?

Kjkkenbordoksen.jpg

Det ser så hverdagslig ut. Men en jeger vet og ser at dette er et øyeblikk klippet ut av en situasjon som rommer stolthet, ærefrykt, glede og tradisjoner. Flott!

Sndagsbukken300.jpg

Et gyllent øyeblikk! En gullbukk!

Bever07.jpg

Det er dette jeg mener, Asbjørn! Vi har ikke bever her - men det virker så krevende og spennende. Du er god!

Skytebaneelg1.jpg

For et artig motiv! Her kan elgen øve seg på møtet med jegerne!

Skytebaneelg2.jpg

Her kan elgforeldrene ta med seg ungene og la dem få se hvordan jegerne ser ut og høres...

Det må jo være en flott bane, Asbjørn!

Naturforvalterpbeverjakt.jpg

Som småbarnspappa vet jeg hvor viktig det er å få de håpefulle med ut i skogen og opp på fjellet. Og toppen av lykke er selvsagt å få de unge med på selve jakta! Takk for flotte bilder, Asbjørn. Hold ut! Vi kommer kanskje en dag!

Alle bildene er gjengitt med tillatelse fra fotografen, Asbjørn Åshaug.

 

 

 

Fikk du med deg intervjuet med Lars Gangås? Hvis ikke, finner du det her.

Storviltjakt som "god gjerning"?

VELKOMMEN TIL NEW ZEALAND!

possum.jpg

Dette er Lars Gangås, fellingsleder i SNO - og litt av en eventyrer! Her har han felt to av de verste skadedyrene i NZ: Possum! Disse ble satt ut av de første settlerne, for at de skulle ha noe artig å jakte på! Stakkars NZ! Opprinnelig (sikkert ikke et riktig begrep i historisk sammenheng - men presist nok for dagens jegere) var det nesten ikke pattedyr her! Bare to flaggermus - i tillegg til sjøløver eller pelssel langs strendene - på de to øyene som utgjør NZ. I dag er dette landet blitt et økologisk eksperiment som har gått fullstendig bannas!

OG: Et eldorado for jegere. For alt man finner i de statlige områdene, er i prinsippet uønskede dyrearter. Det være seg hjort, wallaby, gemse, thar eller altså den verste alteteren av dem alle: Possumen.

GemsefraMakarora.jpg

En flott gemse - og Lars Gangås i et nesten ubeskrivelig jakteldorado. Her hadde han alt en jeger kunne ønske seg - unntatt en å dele jaktopplevelsene med.

stor-gemsefraKaragarua.jpg

Gemsen, som er en truet dyreart der den egentlig hører hjemme, er et uønsket skadedyr i NZ! Det er bare å ta for seg - og det er god plass og langt mellom jegerne.

regnbuerret.jpg

Kombinasjonen gevær og fiskestang, er ideell i NZ. Men husk at selv om du kan skyte så mye vilt du bare vil, er det baglimit på ørretten. Men hva gjør det når fisken veier 1,5 kilo og vel så det!

kea.jpg

En ekte innfødt fugl - kea - verdens eneste alpine papegøye og en fugl som selvsagt er fredet!

Gemse-fjell...jpg

Det er i slike omgivelser man er velkommen til å utøve så mye jakt man bare vil. Gratis!

Giftskilt.jpg

Myndighetene i NZ har langt på vei gitt opp kampen mot den forhatte possumen, men de prøver å holde bestanden i sjakk med å legge ut (droppe fra fly - "teppebombe" - store områder med) gift. Her gjelder det å være forsiktig med hva man spiser - og drikker. Og ikke ta med hunden din hit - for denne giften dreper hunder på et øyeblikk!

mat.jpg

En "nistehjort" - mat hentet rett ut fra buskene.

Alle fotos: Lars Gangås.

Takk skal du ha, Lars!

Er storviltjakt i Afrika noe for deg?

Og er det noe for JENTER?

Lindamimpala.JPG

En impala kan man få skutt for en overkommelig sum.

Lindassebraportrett.JPG

Mens en sebra koster noe mer, men ikke noan av de aktuelle viltartene var urimelig dyre, synes Linda. Men så skulle hun ikke skyte elefanter heller da...

I siste utgave av jaktradioen.net, hadde vi med venninnene Camilla Elvik og Linda Stensland, begge 25 år, som har vært på jaktsafari i Sør Sfrika. Linda var jeger og jaktet med eget våpen, mens Camilla bare var med for å se og oppleve. For å gjøre en lang historie kort: Camilla ble smittet av "Afrikabasillen" og har allerede tatt jegerprøven og skal tilbake, det samme skal Linda.

Lindasreiseflgevedtrofeene.JPG

Safarijakt er sosialt. Her poserer Linda sammen med resten av jaktlaget -mange kjente fjes fra Bergen Jæger og Fiskerforening (BJF) her - der Linda Stensland er leder av kvinneutvalget.

I programmet møter vi også turarrangøren, Tom Jensen, som eier og driver Safari Management og som fortalte om reglene for jakta i Afrika. Selv om mange dyr er fredet og all internasjonal handel med produkter av elefanter, krokodille eller løver og leoparder er forbudt, så får jegere med et CITES-sertifikat sine trofeer med seg hjem. Det tar litt tid, men det kommer, lover arrangøren.

Camilla drømmer om å få skyte en leopard - noe som koster flesk, minst 50 000 kroner antyder turarrangøren - mens Linda ikke helt har bestemt hva hun skal sikte seg inn på neste gang...

 

Fra sendingen 30.10.08 Arrangerer ikke elefantjakt!

Elephant.JPG

(Foto: Get Africa Travel)

http://www.getafricatravel.com/

Elin Fosselie Patton, opprinnelig fra Kristiansand, har slått seg ned sammen med mannen Graham i Sør Afrika, der de i 10 år nå har arrangert ulike former for safari for folk fra hele verden. Med sin bakgrunn er det naturlig for Elin å skreddersy opplegg for det skandinaviske markedet.

lion.JPG

(Foto: Get Africa Travel)

- Mange vil på storviljakt, noe vi gjerne hjelper til med, forteller hun. Kudu og nyala er de to mest populære antilopene man skyter i hennes del av Afrika.

- Men det finnes også folk som vil skyte elefanter - og siste gang jeg var hos utstopperen, sto en elefant i full størrelse klar til utskipng til en pengesterk dollarturist. Men slik jakt vil jeg helst ikke ha noe med, betror hun oss.

Zebra.JPG

(Foto: Get Africa Travel)

- Men vi arrangerer all slags jakt, både med gevær og kamera, for nybegynnere og erfarne storviljegere. Og vi har faktisk et stort marked blant romantiske nygifte, som legger bryllupssreisen sin til vårt sted. Det er ganske romantisk her, så flere har nok lagt grunnlaget for nye generasjoner her, legger hun lattermild til.

Her er hva hun selv forteller om det hun og mannen kan tilby:

Africa Travel er et eksklusivtreiseselskap som har spesialisert seg på opplevelsesreiser i det sørlige Afrika. Vi tilbyr spennende opplevelser som safari, dykking, havfiske, jakt, fjellklatring, vandretur, tropestrender, viltreservat, afrikansk kultur, luksus overnatting eller skikkelig “back to nature” i bushen.  Fortell oss hva du ønsker å oppleve og vi vil gi deg opplevelsene.  Get Africa Travel startet i 1998 og eies av norske Elin Fosselie og sør-afrikanske Graham Paton. Det vi kan om landet og skandinavers reisevaner har vi brukt til å sette sammen et spesielt produkt. Vi er stolte over å kunne tilby eksotiske overnattingssteder du aldri vil finne om du drar på egen hånd. Vi gir deg personlig service og oppfølging både før og under reisen.

Fra sendingen 16.10.08: Norske jegere i Sverige reddet av EU?

Om det var utslag av en overivrig representant for det svenske Jägerforbundet, Hans Gejbrink, som er Jaktvårdskonsulent i Västerbotten, sitt sololøp mot norske jegere i svenske jaktterreng, eller om norske jegere rett og slett er blitt reddet av strenge regler mot diskreminering i EU (som Sverige er en del av) skal være usagt. Men på et møte i länstyrelsen (fylkesmannen) i Västerbotten mandag 13. oktober, ble det slått fast at det ikke lar seg gjøre å stenge nordmenn - eller andre utlendinger, for den saks skyld - ute fra de svenske jaktmarkene.

Selv om dette er en gledelig utvikling i denne kjedelige saken, så overskygges like fullt de lyse fremtidsutsiktene av at norske jegere ved flere anledninger er tatt i å bryte reglene for hvor mange fugler hver jeger kan skyte per dag, samt i å bryte uskrevne regler for hvordan man oppfører seg som gjester i et fremmed jaktterreng.

Det var Margaretha Karlsson, som kontaktet länstyrelsen etter at Jaktradioen.net hadde spurt henne hva et slikt forbud ville bety for hennes virksomhet. Margaretha driver Grönfjäll fritidsby og arrangerer jaktturer og hjelper flere tusen norske jegere hvert år i forbindelse med jakten.

Nå puster både hun og programlederen lettet ut - og Margaretha sendte både hilsen til sine mange norske venner, og mente Norge burde komme seg inn i EU så fort som råd...

Slaktetips

fra en som er oppvokst på gård, og har mange års erfaring fra hjemmeslakting og reinsdyrjakt. Medlem i BJF, Arild Vangen, forteller her om riktig slakting av nyfelt hjortevilt. Dette er særdeles aktuelt etter at mattilsynet har vraket flere tonn med viltkjøtt, som ikke innfrir kvalitetskravene man stiller til dette flotte råstoffet når det skal selges som menneskemat. Lytt og lær - er du nybegynner, kan det være lurt med papir og blyant. De gode rådene får du her.

Strupesnittet.JPGStrupesnitt3.JPG

Magnusvommerutsin2.hjort.JPGLitthjelpmedstrupen.JPG

 

Magnus Kjøbli er en vinner i jaktlaget til Bergen Jæger og Fiskerforening, med sine to felte hjortekoller etter de to første jaktdagene. Den vordende legen er en lærevillig og pertentlig slakter, som får rikelig med gode råd og vink under veis under utvommingen. Mattilsynet i Trøndelag har nylig slått alarm over bakterienivået i viltkjøtt som skulle godkjennes til salg. Flere tonn kjøtt er blitt vraket. Følger man rådene om renslighet og forsiktighet, kan dette unngås.

 

Avslører hjortens hemmeligheter på jaktradioen.net!

(Tekst/foto: Hans-Gunnar Skarstein)

HjortemerkerMeisingset.jpgHjortemerkingifelt.jpgGladMeisingsethogbukk25.jpg

Bildeserien viser forsker Erling Meisingseth i arbeidet med å merke noen av hjortene inne på oljeraffineriet på Mongstad. I alt har StatoilHydro på Mongstad en bestand på 100 dyr i kosten. Dette var for mange, så bestanden er nå kraftig redusert - men flere av de merka dyrene er funnet igjen langt unna Mongstad. Noen så langt borte som i indre Sogn.

Hvor finner du hjort med slaktevekt over 200 kilo?

Forsker Erling Meisingseth ved Direktoratet for Naturforvaltning (DINA) avslører mange av hjortens hemmeligheter i siste program (sendt 2. oktober 2008). Den norske hjorten er mer i slekt med den skotske hjortestammen, enn den svenske, fortalte Meisingseth - og forklaringen kan være at vikingene hentet mer enn damer da de var på tokt i vesterled...

Dessuten svarte han på det store spørsmålet om hvor de største hjortebukkene finns - du finner det i del 3 i sendingen som gikk 2. oktober.

 

 

 

 

 

Jaktradioen002.JPG

- I denne haugen ligger det faktisk ett enslig lovlig skudd. Kan du se det? Slik ammunisjon er lov å bruke i Sverige, så det er fortsatt lov å eie blyhagl i Norge. Det er bruken i Norge, som er ulovlig.

Blyforbudet gjelder til havs også!

(Tekst/foto: Hans-Gunnar Skarstein)

I jaktradioen.net 2. oktober, fortalte oppsynsmann Erik Haugland i Statens Natur Oppsyn (SNO) at de i tillegg til å sjekke om sjøfugljakten blir utøvd på en forsvarlig måte, også vil ha et våkent øye med hva jegerne skyter med. Forbudet mot å bruke blyhagl i Norge ble innført for 5 år siden - ogdet gjelder ennå. Og det gjelder også på sjøen, understreker oppsynsmannen.

- Dersom det oppstår mistanke om at det ikke er lovlig ammunisjon i alle lommer og gjemmer ombord, kan vi be om å få tømt alt, forteller Erik Haugland til jaktradioen.net. Og de har mange muligheter til å gå grundig til verks.- om nødbvendig kan vi pirke ut kuler fra skutt vilt, for å se hva de er laget av. Straffen for å jakte med ulovlig ammunisjon er streng. Inndraging av våpen og fangst i tillegg til bøter, må påventes.

Andre reaksjonsformer kan være inndraging av alt utstyr som har vært brukt i den ulovlige jakten - og da snakker vi om inndraging av båten i tillegg til våpenet som er benyttet. Men det er ikke gjort noen avsløringer eller pågripelser i slike saker ennå, så det finnes ikke noen praksis å vise til, ennå!

 

NEI TIL NORSKE JEGERE I NESTE ÅRS FUGLEJAKT I SVERIGE!

Her kan du finne mer om det vi tar opp i programmene akkurat nå. Her vil vi også legge ut bilder og videoer som illustrerer aktuelle saker og temaer.

24.juni2008038.jpg

På grunn av dårlig oppførsel fra norske jegeres side, kan det bli vanskelig for alle utlendinger å jakte i Sverige neste år, sier jaktansvarlige i Västerbotten, Hans Geibrink, til jaktradioen.net. På bildet har Magnus og Alfa en hyggelig rast i den svenske fjellheimen.

SVERIGE STENGEndelig på land! Og slaktingen kan begynne! Og Finn er fortsatt kliss naken! Alfa venter spent på en godbit...ER NORSKE JEGERE UTE NESTE ÅR? (Tekst/foto: Hans-Gunnar Skarstein)

Siden 1993 har Sverige åpnet for at utenlandske jegere har kunnet jakte på statens grunn i de tre nordsvenske fylkene, Jämtland, Västerbotten og Norrbotten. Ikke minst har titusener av norske jegere nytt godt av dette, etter som svensk småviltjakt starter flere uker tidligere enn den norske.

Men nordmenn er ikke lenger så velkommen i den svenske fjellheimen, som de var tidligere. I løpet av de 15 årene med fritt fram for norske småviltjegere, har det også reist seg røster som protesterer mot nordmennenes respektløse framferd på de svenske jaktmarkene.

For to år siden ble to norske småviltjegere tatt med flere hundre ryper i bagasjen etter et par dagers jakt. Det var ingen tvil om at de hadde brutt regelen om at det bare er tillatt for gjestejegere å skyte 8 ryper pr. jeger pr. dag. I tillegg kan jegerne også skyte tre skogsfugler, orrfugl eller tiur. Slike overtramp blir lagt merke til og medfører naturligvis at norske jegere blir fulgt ekstra godt med.

I år rystes igjen de svenske jaktmyndighetene av opplysninger fra Norrbotten og Jämtland, der det hevdes at norske jegere i horder har tatt seg til rette på områder der svenske jegere allerede var i gang med jakten. Det er en uskreven regel blant jegere, at man aldri går inn i et område der en annen jeger - eller flere jegere - allerede jakter. Dette brydde ikke nordmennene seg om, men la seg demonstrativt framfor de svenske jegerne og plaffet løs på fugleflokkene svenskene jaktet på.

Nå er det svenske Jegerforbundet så irritert, at de vurderer tiltak som i praksis vil stenge alle utlendinger ute fra den svenske fjellheimen neste år. Og det er nordmennene som får skylden.

- Dette er dypt beklagelig og opplysninger vi slett ikke liker å høre, sier lederen i Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF), Torstein Moland. På spørsmål om hva han og NJFF kan gjøre med dette, svarer han at NJFF har beklaget overfor de svenske jaktmyndighetene og at det nå er laget en brosjyre som skal fortelle norske jegere hvilke regler de har å forholde seg til når de jakter i Sverige.

Nå ser det ut til at spørsmålet snarere blir OM de får jakte i Sverige.

Hør detaljene i vår neste sending, torsdag 25. september kl. 12.00 - 15.00

Sverige2007mFrodeogMagnus(15).JPG

En stolt gjeng etter endt jakt nær Grönfjäll i Västerbotten. Fra venstre: Magnus og Hans-Gunnar Skarstein, Alfa, Frode Fimland og den irske setteren, Jambo. Skal det bli slutt på slike opplevelser for norske gjestegjegere, fordi noen få nordmenn er i ferd med å ødelegge alle nordmennens omdømme i vårt naboland?

NAKEN JEGER PÅ HARDANGERVIDDA

(Tekst/foto: hans-Gunnar Skarstein)

Her er bildene fra den spennende jakten, da Finn Greve Isdahl sr. måtte kaste klærne i 1500 meters høyde på Hardangervidda, for å redde reinsdyrbukken, som stormet ut i det vesle tjernet og døde. Det øverste bildet er av Alfa, kløvhunden min, som bærer de to frambeina til reinsdyrbukken i sekken sin. Flink jente!

Alfa med kløv på ryggen. Begge frambeina til bukken fikk plass i sekken hennes.Finn Greve Isdahl sr. kastet klærne og gjør seg klar til en iskald opplevelse på Hardangervidda.Et vått reinsdyr er tungt og den nakne jegeren måtte slite for å få opp dyret sitt!Det var et kjempeslit å få dyret opp mellom steinene på land, slik at slaktingen kunne begynne.

Finn er en flott fyr og en dreven fjellvandrer. Han driver gjerne sauesankeing som oppvarming til reinsdyrjakta!Og han går fort, så du bør være i god form om du har tennkt å holde føge med ham.

091220061606VxFQqOhwPVXxVfWgid.jpg

Dennen bukken skjøt vi nær toppen som er avmerket med 1509 m.o.h. mellom Hestebotn og Lengjavatnet.

 

 

 

"Lytteposten" er et fristed for jegertanker - og

reaksjoner på ting som er aktuelt for jegere,

 sportsfiskere og alle friluftsfolk.

 

Ved dette bålet skal folk kunne komme med

tankene sine - og vite at jaktradioen.net kan

bruke ytringene deres under sendingene.

Dette er ditt bidrag - følg veiledningen

og bli med i sendingen min.

 

 

Trykk her for å gå til lytteposten

 

 


Du kommer til Jaktradioen på twitter

ved å klikke: HER

 

Du kommer til Jaktradioen på Facebook

ved å klikke:  HER

GÅ TIL MENYEN PÅ FORSIDEN

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter
 
Jaktradioen, Søreidneset 106 , 5251 Søreidgrend, Tlf.: 004793208811, E-post: post@jaktradioen.net, Skriv ut siden
Websidene er laget i publiseringsverktøyet Mekke.no