Trykk på annonsene:

 

 


November-10

sending 18.11.20 del 1, del 2

Sending 11.11.20 del 1, del 2

Sending 4.11.10 del 1, del 2

 

Oktober-10

Sending 28.10.10 del 1, del 2

Sending 21.10.10 del 1, del 2

Sending 14.10.10 del 1, del 2

Sending 07.10.10 del 1, del 2

 

September-10

Sending 30.09.10 del 1, del 2

Sending 23.09. 10 del 1, del 2

Sending 16.09.10 del 1, del 2

Sending 09.09.10 del 1, del 2

Sending 02.09.10 del 1, del 2

 

August-10

Sending 26.08.10 del 1, del 2, del 3

 

Mai-10

Sending 27.05.10 del 1, del 2, del 3

Sending 20.05.10 del 1, del 2, del 3

Sending 06.05.10 del 1, del 2, del 3

 

April-10

Sending 29.04.10 del 1, del 2, del 3

Sending 22.04.10 del 1, del 2, del 3

Sending 08.04.10 del 1, del 2, del 3

 

Mars-10

Sending 25.03.10 del 1, del 2, del 3

Sending 11.03.10 del 1, del 2, del 3

 

Februar

Sending 25.02.10 del 1, del 2, del 3

Sending 18.02.10 del 1, del 2, del 3

Sending 11.02.10 del 1, del 2, del 3

Sending 04.02.10 del 1, del 2, del 3

 

Januar-10

Sending 28.01.10 del 1, del 2, del 3

Sending 21.01.10 del 1, del 2, del 3

Sending 14.01.10 del 1, del 2, del 3

____________________ 

 

JUL

Jula kom raskt i år, men ta det med ro! Det er ingen dramatikk!

Som frilanser hender det av og til - alt for sjeldent - at oppdragsmengden rett og slett gjør det vanskelig eller umulig å lage flere programmer. Når så en planlagt reportasjereise i selskap med Åkrafjorden Jakt, blir utsatt til neste år, så sto jeg plutselig uten mer råstoff til Jaktradioen.

Når det så dukker opp tidkrevende oppdrag, som jeg ikke kan si netakk til, ser jeg ingen annen mulighet enn å ta juleferie. Jeg takker for hyggelige henvendelser og gjentar at Jaktradioen lever videre, at jeg er oppegående, ved friskt mot og like optimistisk for 2011 som jeg har vært hele veien. Det blir stadig flere som stikker innom sidene våre - og som reagerer kjapt når sendingene ikke er der de skulle vært.

 

Hva som skal skje i det kommende året er det ingen som vet, men jeg tror det blir en utenlandstur eller to. Om ikke mer, så til Sverige for å hente hjem et villsvin eller to. I tillegg ligger jo Afrika og Alaska og lokker i det fjerne...

 

Det er lov å drømme, det gjør jeg stadig oftere, men jeg minnes stadig på det beklagelige faktum at jeg er alene om å trekke vogna. Dersom du har ideer, tid og ressurser til å bidra, så har jeg en opptaker ekstra og et lynkurs i hvordan du bruker den, på lager...

 

Neste program er det 80. i rekka, det bør vi feire - eller skal vi vente til vi runder 100???

 

Dermed gjenstår det bare å ønske dere alle en riktig god jul og et feiende flott jaktår i 2011! Kom med tips og forslag til innhold i sendingene, slik kan de bare bli bedre! Snakkes på nyåret!

 

Med de aller beste hilsener

 

Hans-Gunnar

Møt ordføraren i "hjorteparadiset" Kvinnherad

OrdfrerSynnveSolbakken.jpgSynn__ve_Solbakken.JPG

Dette er ordføraren i Norges hjorterikeste kommune, Kvinnherad, med og uten kamuflasje. I dette programmet er ho med Jaktradioen på post i dei bratte liene i Omvikdalen. Om det blei hjort? Høyr sjølv!!

Ordførar Synnøve Solbakken i Kvinnherad kommune, har vore med Jaktradioen på hjortejakt. Ho har vore på hjortejakt før, men aldri der det smalt - og det satte Jaktradioen og grunneigaren vi jaktar hos, Hans Ølver Sandvik, oss føre å gjere noko med! Dagen starta med bukkebrøl og regntunge skyer. Men Synnøve Solbakken er ei sporty dame, så etter ein marsj opp den bratte lia, var vi eiit ein times tid på post. Korleis det gjekk? Lytt sjølv - det er spennande når losen (elghunden Bamse) kjem nærmare og nærmare...

28. oktober - program nr. 76.

 

Møt Morten Iversen fra Bergen Helikopter AS og Arnt Ivar Rivelsrud fra den nyåpnete delikatesseforretningen i Kjøttbasaren! Begge er redningsmenn for jegere, som enten har lykkes eller ikke lykkes med jakten sin...

Takk for gratulasjoner og hyggelige hilsener i anledning Jaktradioens program nummer 75! Det er hyggelig å få tilbakemeldinger og ekstra artig å få ros, skryt og verbale klaps på skulderen! Takk, takk!

Nå er det 25 program til vi når 100 sendte programmer - det er langt fram og det vil koste mye arbeid, så jeg er veldig spent på om jeg får det til. Vi MÅ ha annonsører - og arbeidet med dette er slikt jeg ikke er hverken flink til eller gleder meg til å gripe fatt i. Men det må gjøres og det står egentlig om livet til Jaktradioen. Det må penger inn, hvis ikke må jeg legge årene inn. Nok om det.

28. oktober har vi fått besøk av Ottar Liland, som er jaktleder i vald nummer 17 i Bergen - et digert område rundt Bergen lufthavn, Flesland - med hele 15 hjort på kvoten i år. Jaktlaget er også stort og tar på seg opplæringsjakt for bergensere og andre, som vil være med på spennende matauk i utkanten av Stor-Bergen. Sammen med seg i studio hadde han leder av NJFF/Hordaland, Jan Fredrik Monsen, og dermed ble det mye god jaktprat denne første timen. I andre time ble det åpnet for 3. kurs i fellefangst av mår og mink, med Torkjell Mikkelsen fra Fusa som kunnskapsrik foredragsholder. Nå er vi kommet til flåing og tilbedreding av skinnene. Her er det mange gode tips å få med seg om snitt og utstyr.

Jaktradioen har også vært på nyåpning av tradisjonsrike Kjøttbasaren i Bergen. Her holder 3. generasjon Rivelsrud fortsatt tradisjonene som leverandør av norsk vilt til bergenserne høyt i hevd. Og Ivar Arnt Rivelsrud gir et muntert bilde av rollen som viltleverandør til misslykkede jegere, så vel som til kresne gourmeter som gjerne vil ha norsk vilt på tallerkenen. Dersom du lurer på hvor lenge ei rype kan ligge i fryseboksen, får du svaret her. Gratulerer med gjenåpningen! Og lykke til fremover!

Hvem skal bære de tyngste børene ned fra fjellet eller ut av skogen? Hvor mange ganger har man ikke drømt om et helikopter, som sendt fra oven kommer og løfter dyret eller dyrene ut av terrenget og legger det pent på parkeringsplassen ved pickupen... Morten Iversen fra Bergen Helikopter AS orienterer pom priser, vektbegrensninger og regler for motorisert ferdsel i utmark.

Progam nr 75!

Det er tilløp til jubel og champagne i dagens sending! 75 programmer er i boks - og antall lyttere eller brukere bare øker! Det er bra!

Konrad er med oss i dette programmet også - som hyllningsdikt, skrevet av Gerd Karin Stølen, og som utgangspunkt for en grundig analyse av betydningen en gammel bukk har, som "lim" i hjortemiljøet. Johan Trygve Solheim ved Norsk Hjortesenter på Svanøy, deler noen av sine tanker om dette med oss.

Hjortejeger, bonde og Harding-ansatt, Håkon Lie, ser på savnet etter Konrad fra grunneierens og jegerens ståsted. Han er ikke fornøyd, og ser behovet for mer dialog mellom jaktvald og kommune, som en mulig løsning i framtida.

Pelsjegeren og fellefangstinstruktøren Torkjell Mikkelsen, deler flere tips med oss - om regler for fellebruk og hvor det er lurt å sette opp fellene.

I neste program skal vi lære å ta vare på skinnene! Vi gleder oss allerede!

Konrad er  død!

Hjoforvaltningen i Kvinnherad er under en hver kritikk, tordner grunneier og hjortejeger Kjell Åge Ekeland i programmet 14. oktober.

2009 bilder/Konrad_i_barnehagen.jpg

- Vi hadde samlet inn penger som skulle redde livet til den folkekjære "kjendisen". De lot forskerne fra Bioforsk få henge en GPS sender på Konrad, nærmest for å sikre ham gjennom jakta. Nå bruker Bioforsk og Kvinnherad kommune et dårlig batteri som unnskyldning for å få den store, gamle bukken skutt. - Vi hr samlet inn flere tusen til bedøvelse av Konrad, så kommer noen - andatil anonymt - og skyter det viktigste dyret i Hatlestrand! Vi er skuffet og forbanna! sier Kjell Åge Ekland i dagens sending.

Bli med BJFF til Vågå på elgjakt!

Per_Stensland_med_elg_nr_1_i_V__g___Raymond_Skaar_og_Christoffer_Ljosheim_assisterer__3_.JPG

Per stensland, Raymond Skaar og Christoffer Ljosheim ved jaktas første elgfall. En okse, som etter litt om og men ble godkjent som halvtannetåring. Det underlige "geviret" ga grunntil funderinger, men etter samråd med grunneier og eksperter utenfra, ble vi enige om at denne kunne gå som halvtannetåring. Jakta er i gang - og det store spørsmåler er: Får vi Storoksen???

ELGFALL I VÅGÅ

Hvem som felte denne??? Lytt på sendingen 30. september og finn ut!

Jaktradioen får være med når 10 jegere fra BJFF jakter elg i Longmorki på statsallmenningen i Vågå.

Elgjakt er en herlig blanding av spenning, glede, slit og skuffelser. Denne oksen tok det fire mann nesten 1 times slit å få ned til bilveien og ut av terrenget.

16. september:

Bli med på storviltjakt på Island!

Linda Stensland er kommet tilbake etter en forblåst, men spennende og utbytterik jakttur til Island. Med seg i bagasjen hadde hun en opptaker fra Jaktradioen.net Hør hennes egne opptak fra den eksotiske reinsdyrjakta!

Ordfører Terje Mjåtveit i Hå kommune på Jæren, har endelig fått skuddpremien på kråker gjennom i formannskapet sitt! Som første kommune i regionen tar de nå grep for å få redusert kråkebestanden, blant annet for å bedre livsvilkårene for vipene.

Vidar Holte, fra Norsk Skogeierforbund, ser tilbake på Hjorteseminaret i Florø, som Norsk Hjortesenter arrangerte for litt siden. Vi går inn på jakta og på etikken og tradisjoner rundt selve fallet. Blodige kvister, "halal-slakting" og ulike måter å vise respekt - eller mangel på respekt - for døden, er slikt vi er innom i dette intervjuet. Og: Hvem skjøt bjørnen som eide kloa han går med rundt halsen?

Erik Astad på Finnøy er fortsatt under etterforskning fra Politiet, etter anmaldelsen fra NOA, for å ville sette opp en sølvpokal til 10.000 kroner + et salonggevær, komplett med lyddemper og kikkertsikte til den som skyter flest kråker og til den beste unge kråkejegeren. Han liker det ikke, men frykter heller ikke de ripene denne anmeldelsen måtte gi ham i lakken, smiler han.

Ekle kryp fra Sverige!

Hjorteseminaret i Florø er akkurat over og Jaktradioen vil bringe noen inntrykk fra dette viktige møtet for alle som er opptatt av hjort og hjortevilt. Fra veternærinstituttet kom forskeren Knut Madslien og fortalte siste nytt om forskningen på flått, hjernemark og hjortelusfluer. Den siste krysset grensa fra Sverige tilbake på 1980-tallet en gang - og har siden bare spredt seg og spredt seg... Hjernemarken blir det også mer av - i tråd med at det blir satdig mer hjort. Nå går hjernemarken også løs på husdyra... Da blir det kanskje gjort noe sor å bli kvitt den? Hva med flåtten? Hvor mange mennesker MÅ bli syke, før man setter inn tiltak for å behandle den norske naturen... Og: Er det mulig? Hør sendingen 9. september - DAGEN FØR DAGEN...

Følg utviklingen av flått og hjortelusflue på www.flattogflue.no her kan du også se hva du kan bidra med som observant jeger.

Bruk engangshansker nå du sjekker disse bildene. Det er tryggest!

Hjortelusflua_Veterin__rinstituttet_BYtrehus.JPGHjortelusfluer_i_nakken_p___elgen_Seksjon_for_vilthelse_Veterin__rinstituttet.JPGIxodes_ricinus_fra___re_Hjort_med_VI_vilt.jpg

Nå blir det skuddpremie på kråker i Hå kommune!

27.oktober049.JPG

Hå kommune betaler 15 kroner for hver kråke, fram til sesongslutt i mars neste år. Skjærene får man foreløpig ikke noe for, men fra flere hold blir det hevdet at den er minst like skadelig for mange småfugler, som kråkene. Men: kråkene er verst - og nå skjer det noe i Hå!

Ordfører Terje Mjåtveit i Hå kommune på Jæren, er strålende fornøyd! Endelig får han gjort noe med de enorme kråkeflokkene i Rogaland, som hver vår tar stadig flere egg og unger av vipene - som nå er kommet ned på et faretruende lavt nivå. Den jordnære ordføreren, som selv er bonde, er sørgelig klar over at kråkene ikke er den eneste faktoren som desimerer vipebestanden - men kråkene er i alle fall en faktor man på kort sikt kan gjøre noe med! Så nå kan du reise til Hå på Jæren med kråkene dine og levere dem i et eget mottak og få betalt 15 kroner stykket!

-Hva om det kommer kråker fra jegere i andre kommuner?

- Det ser vi stort på, svarer den blide ordføreren. Hovedsaken er å få redusert kråkebestanden, om det er "våre" kråker eller kråker fra Stavanger eller Bergen, det får heller stå sin prøve!

Møt Frode Bjelland, 14 år og fullbefaren jeger i sesongens første program, torsdag 26. august kl. 12.00!

Velkommen til en ny sesong med jaktradioen.net! Den 3. i rekka! En radio drevet av jaktiver - noen vil kalle det jakt-feber - idealisme og god gammeldags dugnadsånd. Og en raus og snill redaktør i en strileradio på Sotra utenfor Bergen - Rolf Øvretveit i Radio Sotra fortjener all den takk han kan få for å gi jaktradioen.net sendetid og redaksjonsplass i lokalene ute på øya vest av Bergen.

Sommerferie_2010_280.JPGSommerferie_2010_281.JPG

26. august er vi i gang igjen - fra klokken 12.00 til kl. 14.00 - med masse aktuelt jaktstoff! Dette er Frode Bjelland 14 år - og jaktfrelst! Selv om han ikke har lov til å jakte på egenhånd ennå, øver han seg på smygjakt og legger ikke skjul på at han ser fram til å få skutt sin egen rådyrbukk - om ikke lenge! Dessuten hjelper han småfuglene med å holde skjærebestanden nede på Hjelmeland.Sommerferie_2010_268.JPG

Dette er en av bukkene Frode Bjelland kunne vise oss på en liten sightseeing rundt gården på Hjelmeland i Ryfylke. Det var begynt å mørkne, så det ble etterhvert ganske vanskelig å holde kameraet stødig, men vi ser at det der en fin bukk... hør i programmet hvor mange dyr vi så totalt!

Havertjakt med ny vri!

Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__5_.JPG

Dette er en havert i havet utenfor Finnøy i Ryfylke. Den ble født i vinter en gang, men nå har mamma overlatt den til seg selv og noen kompiser mellom noen skjær - der de skal og må lære seg å finne mat sjøl, passe seg for spekkhoggeren - og kanskje at mannen med norgesrekord i havert, Ingvald Kristoffersen (med en rugg på 360 kg!) er kaptein på den lille båten...

Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__22_.JPG

Som unger flest, er havertungene nysgjerrige - og de tre vi møtte, var dessuten utrolig sultne. Det hører med til historien at det er skuddpremie på disse dyra, 750 per hode - men alle planer om jakt ble lagt til side, da ungene viste oss sin fulle tillit - og endatil bød på underholdning av fineste sort!

Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__72_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__74_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__78_.JPG

Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__81_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__84_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__87_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__38_.JPG

Sannhetens øyeblikk! Havertjegeren håndmater den tillitsfulle havertungen! Fem makreller, en lyr og en hvitting gikk ned på høykant - bokstavelig talt. Og jegeren var ikke et øyeblikk i nærheten av å tenke jakt. For det første fordi dette er et vernet område, men minst like viktig var det at denne dagen ble fylt til randen med fine opplevelser - også for jegeren! For han skulle komme tilbake om ikke lenge - med barnebarna og kamerera! Takk for turen, Ingvald!Havert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__38_.JPGHavert_Ingvald_Kristoffersen_minkjakt__39_.JPG

Kråkebråk i Rogaland!

27.oktober052.JPG

3. september er det duket for rabalder i Jaktradioen! For da møter vi Erik Astad fra Finnøy, som er politianmeldt for å ha utlyst sin høyst private premiering av beste kråkejeger i Rogaland i år! En sølvpokal til 10.000 kroner + en "Ungdomspremie" til beste jeger under 16 år, som kan få tatt livet av flest mulig kråker! Den heldige vinneren får et 22-kaliber gevær, komplett med kikkertsikte og lyddemper, lover Astad. I Hammerfest sitter miljøvernansvarlig i kommunen og rister oppgitt på hodet over rabalderet i Rogaland.

 

-Skulle ikke tro vi bodde i samme land, humrer han. For i Harstad har de hatt god erfaring med å gi den høyeste skuddpremien i landet for kråker, mink, rev og ravn! Etter at man kunne innkassere 1000 kroner for hver rev, er det skutt over 20 rever i kommunen - og med 200 kroner for hver kråke, er også kråkebestanden blitt kraftig desimert. Og hekkingen er vellykket i områdene der kråka til nå har herjet.

Reven er en versting! Skyt mer rev!

Men ikke glem at grevlingen også er et rovdyr i skogen!

En sommer er snart over og da kommer jaktsesongen ubønnhørlig nærmere - og sesongens første program med den! Det har vært en spennende sommer, med masse innsats fra flere hold for å redde det norske nytteviltet. Minkbekjempelsen er satt i fokus og Høyskolen i Nord Trøndelag (HINT) sammen med Høgskolen, avdeling Evenstad i Hedemark har gjennomført en stor undersøkelse for å finne ut hvilket rovdyr det er som røver flest storfugl (tiur) reir. Prosjektansvarlig har vært Torfinn Jahren, som nå endelig kan begynne å analysere det spennende billedmaterialet fra de mange viltkameraene. Mer enn 70 viltkameraer ble satt opp ved like mange rugende røyer, for å avsløre hvem som tar eggene.

Torfinn_Jahren_reirprosjekt__5_.JPGTorfinn_Jahren_reirprosjekt__4_.JPGTorfinn_Jahren_reirprosjekt__3_.JPGTorfinn_Jahren_reirprosjekt__2_.JPGTorfinn_Jahren_reirprosjekt.JPG

Her ser du noen av bildene fra de omlag 100 viltkameraene Høgskolene i Nord Trøndelag og Hedemark satt ut ved hekkende røyer (storfugl) våren 2010. Nå vet man mer om hvem som tar eggene - den store overraskelsen er at grevlingen i noen områder er en god nummer to etter reven!

Det beklagelige faktum er at mer enn 70 % av redene blir røvet før eggene er klekket! Nå er resultatet klart: Reven er den største synderen, med mer enn 50 % av de ødelagte reirene på samvittigheten! Nummer to er grevlingen - og det er en overraskelse, for mange har trodd at grevlingen ikke ferdes langt inne i de dype skogene. Men det gjør der den - der den finnes! For der grevlingen ikke er, der tar kråkefuglene over rollen som store eggrøvere - etter reven.

Kråka er enten en god nummer tre eller to - avhengig av om det er grevling i terrenget eller ikke. Kråke, ravn og nøtteskrike er altså sammen med reven og grevlingen ansvarlige for enorme inngrep i storfuglbestanden i skogen! Fortsatt er det ubesvarte spørsmål - og overraskende og tankevekkende materiale å forske i. Bare 3 mår ble registrert i det rikholdige materialet, noe som  kan bety at måren ikke er så utpreget eggtyv som vi har trodd - eller ikke er så utbredt i Nord Trøndelag og Hedemark, som ellers i landet? Her både kan og må det forskes mer.

Det soleklare resultatet av undersøkelsen, er at revejakta må intensiveres - samtidig som jakta på både grevling og kråke må settes på dagsorden - øyeblikkelig! Her snakker vi både om skuddpremier, fellekampanjer og dugnader for å hjelpe bakkehekkende fugler med å lykkes i å få eggene klekket og å få tusenvis av fugleunger på vingene!

Sesongens førdste program vil inneholde mer om denne undersøkelsen - og om mange prisverdige tiltak rundt om i landet for å få gjort noe med predatorene i jaktterrengene våre. En mann er anmeldt av NOAH fordi han vil gi den beste kråkejegeren i fylket der han bor, en pokal til 10.000 kroner - og et flott 22-kaliber gevær, komplett med kikkertsikte og lyddemper til den ungdommen som skyter flest kråker! Slikt blir det selvsagt bråk av - og jaktradioen.net har møtt mannen og bringer med glede hans engasjement og ideer videre! Et annet sted i landet har en annen kar satt opp sin private skuddpremie på 300 kroner for hver skutte/fangete mink! Han vil jeg møte! Unge og gamle gleder seg til en ny sesong - og snart er ventetiden over! Vi er i gang... trolig i løpet av de første ukene i august!

Velkommen til ny sesong med jaktradioen.net!

Mvh Hans-Gunnar

Mer hormoner på gang!

Trond Brynjulfsen på Askøy har opplevd at ei røy kom og la seg flat - ikke for ham, men for hunden hans. En jaktlabrador. Kan skje er det slik naturen ved ulike slumpetreff har fått til flyvende hunder? Eller fuglehunder???

Ta vare på skinnet!

Olav Granberg går i gummistøvler og kjører trillebører med skinn og avskjær på Granberg Garveri i Ølensvågen. Han understreket bekledningen, da jeg spurte om han var direktør...

Dersom du har mange skinn etter jakta, kan du spørre om garveriet vil kjøpe noen av dem til å dekke kostnadene med å garve noen til deg selv. Slik KAN du slippe billig fra en tur på garveriet - for det koster litt å få skinna transformert fra slakteavfall til mjukaste, finaste pelsverk. I intervjuet går vi gjennom hva og hvordan du går fram for å få det beste utgangspunktet for mjuke, flotte beverskinn, mårskinn eller minkskinn.

20. mai møtte vi professor Harald Kryvi, ved UiB, som har uttalt at jegere er glad i å drepe dyr. I debatten med fylkessekretær terje Wangsholm i NJFF/Hordaland, mente han det var en overdrivelse å sette likhetstegn mellom "like å drepe" og å være "lystmorder". Hen tviholdt på sin opprinnelige formulering, men viste seg å være enig i mangt og mye av det jegerne står for.

Nå må minken passe seg!

Rådgiver Johan Danielsen i DN kom med utførlig informasjon om satsingsplanen når det gjelder tiltak for å få redusert minkbestanden. Men å få jakte fra motorbåt, sto ikke på hans og DNs agenda...

Få flere mobilmaster til Åseral!

et forsøk på å intervjue reiselivskoordinatoren i Åseral kommune, ble en meget oppstykket,men underholdende, affære - rett og slett fordi mobilnettet i byda er til å le seg i hjel av! Vi måtte til sist gi opp og får komme tilbake til denne eventyrlige pletten på norgeskartet, ved en senere anledning. Åseral kommune har 900 innbyggere og en kvadratkilometer til hver innbygger som vil ut og jakte eller plukke sopp, sette rypesnarer eller beverfeller... say no more! Kanskje er det dårlig gjort av Jaktradioen å avsløre hvor dette lille jegereldoradoet finns...? Men det er liten grunn til bekymring - jakta er forbeholdt de "innfødte" - og noen få utvalgte som roter seg bort fra Riksvei 42 på veien mot Evje.... de som kjører feil, blir fristet til å bli... Mer om dette en annen gang!

Gal tiur - eller bare spillegal?

Vi har mottatt følgende filmgodbit fra Asbjørn Åshaug, som plutselig ble gjenstand for meget nærgående oppmerksomhet fra en overstadig spilleglad tiur!

Beklager at ikke videoen lar seg spille av her - vi jobber med saken - og det skal bli løst over pinse!

NÅ BLIR DET BEVERJAKT!

Jaktradioen har vært i Åseral kommune, langt nord på Sørlandet (det er det de sier selv - i værmeldingen er det trolig dette området de omtaler, når de sier: "dalstroka innafor") - i alle fall: vi fikk være med Erik Røysland og kameratene hans på beverjakt i et par dager. Og det var en flott opplevelse! Og om vi fikk bever? Gjett om!!

Resultatet av turen kommer i sendingen 29.04! Og merk sendetiden: 12.00 - 15.00!

Skjøt Afrikas største antilope

med pil og bue!

Her er bildene:

 

2009 bilder/102_0582.jpg

Elan antilopen er selve drømmen for mange safarijegere. Holdningen til kombinasjonen pil og bue, på den ene siden og Afrikas største antilope, på den andre, er delt. Men Steinar Boge er en erfaren jeger, som også har skutt elan med 375. Etter måneder med øvelsesskyting med pil og bue hjemme i Os, var tiden moden da dette dyret viste seg. Avstanden var under 30 m og pila gjennomboret begge lungene i tillegg til å kutte av et solid ribbein på veien ut. Og dyret døde raskere av pila enn av geværkula!

2009 bilder/102_0584.jpg

Steinar Boge blir liten bak berget av kjøtt og horn. som den staselige elanbukken representerer. Buen er kjøpt i SA og viste seg å være et meget effektivt våpen. 800 kg veier bukken - eller omtrent det samme sam 4 flotte hjortebukker! Livingstone Elan, kalles dette dyret, som regnes som den største av antilopene.

Nå skal dyret stoppes ut og bli et flott trofé! Men det er bare en ting: Hvor skal den henge? Den er diger!

2009 bilder/102_0569.jpg

Husker du Øyvind Børløw? Vi møtte ham hjemme hos Steinar da de møtte Hercules og Tinus fra safariarrangøren, African Game Hunters. Her er Øyvind med sin bliss buck og en smilende Hercules etter fallet.

37 695 hjort ble felt i 2009!

Hjortekollenr2.erfelt.JPG

Så fikk vi da endelig vite det rette svaret! Klokka ti i dag formiddag (26. mars 2010) kom SSB (Statistisk Sentralbyrå) med tallet for hvor mange hjort som ble skutt i jaktsesongen 2009. De som lurte på om hjorten ville befeste seg som større (i antall) enn elgen, fikk også svar: 35 971 elg er færre enn 37 695 hjort! Svaret på hvem som kom nærmest løsningen på konkurransen vår, får du i første program etter påske.

Vil redde alt!

2009 bilder/Kurt_Oddekalv_milj__krigeren__7_.JPG

Kurt Oddekalv har høye mål: Når han en gang har fått oppdrettsnæringa til å forstå at de driver med noe svineri (etter Oddekalvs mening) så skal næringen få rydde opp etter seg og dermed vil unike torskestammer i fjordene kunne reddes. Mener miljøkrigeren. Nå har han fått opprettet et eget givernummer for dem som vil støtte ham i kampen for et bedre miljø - nummeret finner du i første del av sendingen 25. mars.

Unngå denne dama!

Siv_Olsen_Haukeland_s_h_008.JPG

Lytt til et godt råd i sendingen 11. mars: Ikke møt denne dama mens hun er på jobb! For da har du et problem! Siv Olsen er nemlig ansatt på den største arbeidsplassen i Hordaland, Haukeland Universitetssykehus - ved kardeiologisk avdeling. Hjerteavdelinga! Men, skulle det nå først være så galt at du får et hjerteinfarkt, så kan en rask gjennomlytting av Siv Olsens kloke budskap, være med på å redusere skader og skaffe riktig hjelp raskt. For når pumpa fusker, da haster det med riktige handlinger fra jaktkameratenenes side.

2009 bilder/Siv_Olsen_Haukeland_s_h_003.JPG

EKG-en er et viktig verktøy for kardeiologisykepleieren fra Harstad. Denne maskina forteller teamet som venter hvor stort infarktet er og hva de må gjøre. Men viktigst av alt er å få pasienten til sykehuset så raskt som mulig! Her handler det om 113 og helikopter om nødvendig! Dessuten bør alle jegere kunne livreddende førstehjelp: 30 raske hjertekomprimeringer og 2 innblåsinger, 30 raske hjertekomprimeringer og to innblåsinger, 30 raske.... til du merker at ambulansepersonalet pikker deg i ryggen og sier de kan overta...

Siv Olsen er ei dame du bør gjøre alt for å unngå

Siv_Olsen_Haukeland_s_h_004.JPGSiv_Olsen_Haukeland_s_h_005.JPG

Siv Olsen er jeger og ivrig med hagla på leirduebana. Men helst skulle hun selvsagt ha fått jaktet på ordentlig vilt, men små barn, en ansvarsfull jobb og litt for lite fritid, gjør at hun og mannen søker trøst med leirduene. Å være en av nøkkelpersonene i hjerteteamet på Haukeland Universitetssykehus, gir en god følelse i hverdagen. Og Siv er veldig glad i jobben sin. I dag handler det om å få pasientene under behandling fort! Helst innen 90 minutter. Og operasjonene er effektive:

- Det har hendt mer enn en gang at pasienten reiser seg etter operasjonen og spør: Kan jeg fortsatt gå på jakt?

Svaret er: Ja! Men det er lurt å forebygge...

- Stump røyken og hold deg i form! formaner den blide, kunnskapsrike nordlendingen.

 

 

VINTERFERIE!

Torsdag 4. mars blir det ingen sending! Det kommer litt brått på, men det var rett og slett så vanskelig å få gjort avtaler med folk, at jeg valgte å heller lage et program med innhold den 11. mars, enn et syltynt mageplask i morgen. Håper dere har forståelse for dette! Kos dere hvor enn dere måtte være - vi har fått valper, så her er det ingen vansker med å finne noe å fylle tiden med... Husk: Det er ingen skam å snu! Og grav dere ned i tide - sammen med noen dere liker - å la det stå til!

 

God vinterferie alle sammen!

Hilsen Hans-Gunnar Skarstein

GRØNN SAFARI

2009 bilder/R__ykeovn_Svein_S__reide_097.JPG

Her er tilbud til enhver lommebok, mener Tinus og Hercules i African Game Hunters. Helt nederst på prislisten finner vi "Greenhunt" - hva er det som skjer når et nesehorn eller en løve blir nedlagt med bedøvelsespiler? Er det dyreplageri eller en smart måte å forvalte utsatte dyrearter på?

Vi har tidligere møtt Tinus og Hercules fra Sør Afrika (SA) da de besøkte sin gode kunde og venn, Steinar Boge fra Os. Mens snøen dalte rundt dem, kunne de fortelle om livet ved leirbålet om kveldene sammen med tilfredse jegere i SA. De mener de har et meget konkurransedyktig tilbud (se vedlagte prisliste) og topper det hele med å tilby en fast pris i henhold til denne prislisten - og setter punktum der! Det kommer ikke noe i tillegg! Ikke en gang cognacen eller whiskyen til kaffen om kvelden, kommer i tillegg! Alt innkludert betyr at alt er innkkludert. Det eneste som kunne komme i tillegg, er prisen for ammunisjon for de jegerne som velger å låne (også våpen er til leie GRATIS) våpen. Her må jo hvert våpen skytes inn til hver jeger. Denne kostnaden kan variere med skyteferdigheter etc. Og disse skuddene må betales. Men det er ikke dyrt... i alle fall ikke etter norske forhold.

2009 bilder/R__ykeovn_Svein_S__reide_010.JPG2009 bilder/Tinus_1.JPG lion.JPG

Når det gjelder "Greenhunt", tilbyr Linus (bildet) i African Game Hunters, både løver og nesehorn. Og i kveld vil de svare på hva som egentlig skjer i en slik jakt.

Et tilbud stusset jeg litt ved, og det er tilbudet om grønn jakt - "greenhunt". Steinar Boge vurderer et slikt tilbud og jeg blir selvsagt nysgjerrig. Både som jeger og som meget lunken tilhenger av "Catch & release". Det skurrer liksom litt hos meg. Jeg er jeger, veidemann og sanker - rollen min er altså å hente mat i naturen. Verdens beste mat og verdens eldste oppgave for flokklederen...

Jeg er altså ikke trofejeger, det er det mange andre som er - og de har like stor glede av sin jakt, som jeg har av min. Men når det gjelder dyr som står på ulike fredningslister p.g.a. overdreven jakt, bl.a. nesehorn og løver, så tilbyr altså Tinus og Hercules en jakt de kaller "Greenhunt". Dyret bedøves med dartpil og jegern får sitt trofebilde - og dyret vekkes til live igjen og lever lykkelig til neste gang. Det høres greit ut, men det er helt sikkert noe mer her. Og det vil jeg ha svar på i kveldens sending!

Vi får også møte stolte torskefiskere - med solid HALD! Se saken nedenfor.

Se torsken!

2009 bilder/Torskefiske_i_Dolviken__18_.JPG2009 bilder/Torskefiske_i_Dolviken__126_.JPG

- Vi kan stille klokken etter dette torskefisket! gliser Svein, bøyd over enda en rogntjukk torsk på brygga foran naustet innerst i Dolviken.

- Først kommer hanntorsken, så kommer damene en ukes tid etterpå! Nå er Dolviken full av fisk! Og se her! Han åpner magesekken på en av torskene. Der har tre store sild trengt seg tett sammen før fisken gikk i garnet. Sammen med nevøen, Bengt-Rune, har de hentet opp over 100 kilo fersk fisk fra det iskalde vannet utenfor.

- Vi har hatt dette naustet i flere generasjoner og dette fisket er blitt en årviss tradisjon! Vil du ha noen fisker? Og litt rogn og lever? Kom igjen, sier Svein med en raus gest. En ny nyyyydelig rognpose glir ut av buken på en nyåpnet torsk. Denne er din! sier Svein og lirker den varsomt fri fra festene i moderfisken.

2009 bilder/R__dspette_flyndre__2_.JPG

Og sammen med et 30-talls fine torsker, kom det også lange, lyr og rødspetter opp fra dypet. Kanskje et signal om hvor dypt garnene står?

- Vi har eldgamle me her ute, som vi ikke forteller til noen. Men det er fisk nok til alle, garanterer han. Du må bare få garnet i sjøen!

Takk for tipset, Svein! Og takk for herlig søndagsmiddag!

Safarijaktens svar på Rema 1000?

2009 bilder/African_Game_Hunters2.JPG

Merk deg denne logoen! For Tinus og Hercules mener de har det beste tilbudet til de mest konkurransedyktige prisene på markedet. Du kan jakte hver dag og skyte gemsbuck, springbuck, blesbuck og svart gnu for 3950 US $ på en 7 dagers jakt. Samtidig kan du nyte daglige 3-retters middager, med alle drikkevarer innkludert! Du jakter med speider, til fots eller med bil, med ditt eget eller et lånt våpen - alt til avtalt pris. 3950 US $! Har du råd - til å la være?

2009 bilder/Tinus_2.JPG2009 bilder/Vestbos_servicesentral_087.JPG

Tinus til vensstre og Hercules til høyre, venter mange nordmenn på besøk snart...

De to sørafrikanerne er invitert hjem til Steinar Boge i Os i Hordaland. Det snør og er kaldt, landskapet er dekket av snø og de to er fjetret av alle inntrykkene. Trolig har de sluppet et besøk på et norsk Vinmonopol, for hadde det, hadde de også forstått at opphold med ALT inkludert i jaktprisen, også drinkene ved bålet, etter vinen og ølet til maten, er noe vi ikke opplever i Norge.

Alle som vil kan finne en pakke som passer sin lommebok på http://www.africangamehunters.com/ - og de som vil, kan også høre intervjuet med de to som jaktradioen.net sendte med dem 28. januar i år. Du kan også høre det her.

- Det er bare to ting vi ikke innkluderer i prisen: det ene er taksidermisten (utstopperen) og hjemtransporten av trofeene, det andre er ammunisjonen du bruker dersom du velger å låne et lokalt våpen. Dette betaler jegerne selv - alt annet er spikret. Og vi holder ord, smiler Hercules, som også trakterer gitaren og godt kan finne på å synge ved bålet om kvelden.

- Da glemmer jegerne alt, skyter Tinus inn med et smil.

Som å komme hjem!

2009 bilder/Steinar_Boges_verden.JPG

12 år gamle Dina Marie Boge, har vært i Sør Afrika og skutt dyr selv. Du hører hennes jakthistorie her. I midten bak, sitter mannen som kastet seg i bilen og kjørte i 5 timer opp til Os, for å møte de to safariarrangørene, Øyvind Børløw fra Egersund. For ham er jakt en altoppslukende hobby, enten det er på sel, rådyr, hjort, rein eller elg.

- Er det noen annen hobby enn jakt? spør han retorisk. Om han skal til Sør Afrika? Jepp!

Det var trangt om plassen fra før. Hjort og rådyr trengte seg sammen med representanter fra de afrikanske savannenes største drøvtyggere. I tillegg er også en leopard på vei og Steinar planlegger ny tur ned til Tinus og Hercules.

Både elefant og nesehorn gjenstår, før han har "De 5 store": Bøffel, leopard, løve, nesehorn og elefant! Dersom han lykkes, er det ikke lenger nok med planer om å utvide huset... Da MÅ det større plass til. Jeg mener: En elefant i trappeoppgangen? MED snabel? Det er bare en løsning, Steinar: Nytt hus! De fem store innebærer også et oppgjør med jaktetikk og grådighet. Han har tenkt nøye gjennom tilbudet om å skyte nesehorn. Han svarer slik på spørsmålet om å få oppfylt drømmen:

- Men nesehorn er det ikke morsomt å skyte i visshet om at stammen er begrenset, forteller Steinar Boge til jaktradioen.net. Jeg får vel drive det som heter "Green hunting" - jakt med bedøvelsespiler...

2009 bilder/Vestbos_servicesentral_178.JPG

Jaktradioen vil til Afrika også, men må begynne og spare, for å få det til. Om ikke i år, så kanskje et annet år! Den som lever får se!

 

Stor laks!

Tor_Johnny_Sivertsen.jpg

(Foto: Trond Ivar Lunga, Finnmark Dagblad)

Noen større?

Har du fanget en fisk som fortjener en skrytevegg å henge på? Send den til: post@jaktradioen.net så skal vi gi deg og fisken heder og verdighet!

Tor Johnny Sivertsen har trolig satt en ganske uslåelig rekord i 2009! Denne laksen veier 23,9 kilo etter å ha sloss med Tor Johnny og fluestanga hans. I dagens sending får vi høre detaljene rundt fangsten av den store fisken. Dessuten skal vi innom ulovlig jakt i Finn mark, skuddpremie på rev, kråke og mink i Hammerfest, en gavmild revejeger, en glad safariarrangør og en betenkt våpeneier. M.m.m.

Så er vi endelig i gang!

14. januar gikk sending nummer 50 (tror jeg ganske bestemt at det er...) på lufta! Nesten uten uhell. Vi mistet en samtale vi hadde avtalt med en utstiller på Reiselivsmessen på Lillestrøm, men hun svarte ikke - og det måtte improviseres!

Mest aktuelt i dette programmet, var kanhende nyheten om DVD-en om riktig stell av vilt, laget av Faun Media og Eskil Røkke. Endelig skal alle norske jegere kunne få grundig veivisning i hvordan man håndterer viltet etter at dyret er skutt. Du kan se en smakebit av filmen her, og husk at du som medlem i NJFF får 30% avslag i prisen på 299 NOK - så da er det bare å si: Løp og kjøp!

 

Godt nytt jaktår!

2009 bilder/Gluggjakt_005.JPG

Reven er skutt fra soverommet. Det var i 2009 - hvor mange mårer og rever vil la seg lokke i år?

SÅ e' det på 'an igjæn!!!

Vi har allerede svettet ut de første grammene av juleflesket - og skremt noen kråkefugler med å følge dem i siktet - uten skudd i kammeret! Her håndhever vi helligdagsfredningen i julehelgen, men nå melder alvoret seg igjen! Hører dere? Ravner, skjærer og kråker der ute? Mår og mink - rev og nøtteskrike - nå rasler vi med fellene igjen! Nå kartlegges åtene i fryseboksene rundt om, fallvilt og foringsplasser klargjøres og hengslene smøres til soveromsvinduer, kjøkkenvinduer, kjellervinduer og låvedører - om ikke lenge smeller det - og vi er i gang igjen!

Her på Vestlandet er det smågnagerår i år, og fra flere fjellområder har jeg hørt det samme. Dette er i så fall godt nytt - kanskje blir det en god hekkesesong i år? Like viktig er det at vi alle lar det gå sport i å felle predatorer. Vi kan ikke bare høste nyttevilt, vi må også holde bestanden av skadedyr, nede. Reven gjør stor skade på vidda og i skogen, ravn og kråker likeså - hvis vi alle ser det som vår oppgave å ha felt minst 10 predatorer hver, så vil dette monne litt. Selv har jeg summert jaktåret 2009 og kommet til 61 skjærer og 26 kråker i 2009! Og en ravn! Det er knallhard konkurranse i BJFF, så jeg vinner nok ikke i år, men jeg har en god følelse av å ha gjort livet litt lettere for noen småfugler og noen nyttefugler denne våren. Vi får se hvordan det går. Vi kan fortsatt skyte kråker og skjærer et par måneder til...

14. januar kommer neste utgave av jaktradioen.net på lufta - eller inn i din pc. Min egen jakt på sponsorer og annonsører er bare så vidt begynt - jeg håper å finne en rik onkel eller jaktglad "tante" som ser nytten av å sponse jaktradioen i det kommende året.

Nå er vi i alle fall i gang igjen - og klare til å formidle store og små jaktopplevelser, bomturer og lykkestunder da alt klaffer!

Godt nytt jaktår alle sammen!

Hilser

Hans-Gunnar

 

 

"Lytteposten" er et fristed for jegertanker - og

reaksjoner på ting som er aktuelt for jegere,

sportsfiskere og alle friluftsfolk.


Ved dette bålet skal folk kunne komme med

tankene sine - og vite at jaktradioen.net kan

bruke ytringene deres under sendingene.

Dette er ditt bidrag - følg veiledningen

og bli med i sendingen min.

 

Trykk her for å gå til lytteposten


 

 


Du kommer til Jaktradioen på twitter

ved å klikke: HERDu kommer til Jaktradioen på Facebook

ved å klikke: HER

 

Gå til aktuelt 2009

 

MENYEN PÅ FORSIDEN

 

 


Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter
 
Jaktradioen, Søreidneset 106 , 5251 Søreidgrend, Tlf.: 004793208811, E-post: post@jaktradioen.net, Skriv ut siden
Websidene er laget i publiseringsverktøyet Mekke.no