Trykk på annonsene:


 

Desember-08

Sending 11.12.08 del 1, del 2, del 3

Sending 04.12.08 del 1, del 2, del 3

November-08

Sending 27.11.08 del 1, del 2, del 3

Sending 20.11.08 del 1, del 2, del 3

Sending 13.11.08 del 1, del 2, del 3

Sending 06.11.08 del 1, del 2, del 3

 

Oktober-08

Sending 30.10.08 del 1, del 2, del 3

Sending 23.10.08 del 1, del 2, del 3

Sending 16.10.08 del 1, del 2, del 3

Sending 09.10.08 del 1, del 2, del 3

Sending 02.10.08 del 1, del 2, del 3

 

September-08

Sending 25.09.08 del 1, del 2, del 3

Sending 18.09.08 del 1, del 2, del 3

 

Samme, gamle pølsa?

Vi er ikke oppfinnsomme nok, når det gjelder å lage spennende retter av det flotte kjøttet vi har hentet hjem fra vår gavmilde og produktive natur. Dette kan vi gjøre noe med! I sendingen den 27. november, gir gourmetkokk, Fredrik Hald, oss en grei innføring i alternative måter å bruke viltkjøttet på - som lasagne eller paté - det er bare å prøve seg! 10 nye oppskrifter ligger på Oppskriftsiden - og mange gode tips ble kringkastet tiul dem som vil høre programmene. For en ting er å få inspirasjon og oppskrifter - framgangsmåter og praktiske tips, det står det mindre om. Men den som lytter, lærer!

Velkommen til Nord Norge, Jaktradioen.net!

Jeg blir med ujevne mellomrom minnet om at det bor jegere i andre deler av kongeriket, enn her på Vestlandet, som jaktradioen.net har sin geografiske og organisatoriske base. Sist ut er Asbjørn Åshaug fra Hommelstø, som påpeker at de har mye flott jakt der han holder til. Og for liksom å strø litt ekstra salt i såret - for selvsagt er dette både beklagelig og sårt - så sender han oss et knippe bilder av flotte øyeblikk fra den lokale jakta.

Gode Asbjørn! Det er ikke vilje det skorter på - jeg skulle så gjerne ha kommet meg rundt i landet og laget reportasjer fra ulike jaktmiljø og forskjellige jegerkulturer. Men det koster penger og jaktradioen.net er et "one man show" - med slunken lommebok. Men jeg jakter på den rike onkelen og på annonsører som vil bidra til at vi kan komme oss et skritt videre. Bort fra Vestland, Vestland og ut til stedene der elgene og beverne bor. Du må bare ikke tro at jeg ikke er klar over dette misforholdet, Asbjør! Takk likevel, for påminnelsen - og takk for at jeg får lov til å bruke bildene dine i denne MEGET relevante sammenhengen! Her er Asjørns bilder:

Smnaoksene1.jpg

Disse staute elgoksene har Asbjørn møtt på Sømna. En praktfull guttegjeng!

Augustelg1.jpg

Denne idyllen har fått tittelen "august-elg 1" - det kan bare bety en ting: Det kommer mer!

Augustelg2.jpg

Kan en jeger med våkent blikk og kamera fange bedre øyeblikk enn dette i august?

Kjkkenbordoksen.jpg

Det ser så hverdagslig ut. Men en jeger vet og ser at dette er et øyeblikk klippet ut av en situasjon som rommer stolthet, ærefrykt, glede og tradisjoner. Flott!

Sndagsbukken300.jpg

Et gyllent øyeblikk! En gullbukk!

Bever07.jpg

Det er dette jeg mener, Asbjørn! Vi har ikke bever her - men det virker så krevende og spennende. Du er god!

Skytebaneelg1.jpg

For et artig motiv! Her kan elgen øve seg på møtet med jegerne!

Skytebaneelg2.jpg

Her kan elgforeldrene ta med seg ungene og la dem få se hvordan jegerne ser ut og høres...

Det må jo være en flott bane, Asbjørn!

Naturforvalterpbeverjakt.jpg

Som småbarnspappa vet jeg hvor viktig det er å få de håpefulle med ut i skogen og opp på fjellet. Og toppen av lykke er selvsagt å få de unge med på selve jakta! Takk for flotte bilder, Asbjørn. Hold ut! Vi kommer kanskje en dag!

Alle bildene er gjengitt med tillatelse fra fotografen, Asbjørn Åshaug.

 

 

 

Fikk du med deg intervjuet med Lars Gangås? Hvis ikke, finner du det her.

Storviltjakt som "god gjerning"?

VELKOMMEN TIL NEW ZEALAND!

possum.jpg

Dette er Lars Gangås, fellingsleder i SNO - og litt av en eventyrer! Her har han felt to av de verste skadedyrene i NZ: Possum! Disse ble satt ut av de første settlerne, for at de skulle ha noe artig å jakte på! Stakkars NZ! Opprinnelig (sikkert ikke et riktig begrep i historisk sammenheng - men presist nok for dagens jegere) var det nesten ikke pattedyr her! Bare to flaggermus - i tillegg til sjøløver eller pelssel langs strendene - på de to øyene som utgjør NZ. I dag er dette landet blitt et økologisk eksperiment som har gått fullstendig bannas!

OG: Et eldorado for jegere. For alt man finner i de statlige områdene, er i prinsippet uønskede dyrearter. Det være seg hjort, wallaby, gemse, thar eller altså den verste alteteren av dem alle: Possumen.

GemsefraMakarora.jpg

En flott gemse - og Lars Gangås i et nesten ubeskrivelig jakteldorado. Her hadde han alt en jeger kunne ønske seg - unntatt en å dele jaktopplevelsene med.

stor-gemsefraKaragarua.jpg

Gemsen, som er en truet dyreart der den egentlig hører hjemme, er et uønsket skadedyr i NZ! Det er bare å ta for seg - og det er god plass og langt mellom jegerne.

regnbuerret.jpg

Kombinasjonen gevær og fiskestang, er ideell i NZ. Men husk at selv om du kan skyte så mye vilt du bare vil, er det baglimit på ørretten. Men hva gjør det når fisken veier 1,5 kilo og vel så det!

kea.jpg

En ekte innfødt fugl - kea - verdens eneste alpine papegøye og en fugl som selvsagt er fredet!

Gemse-fjell...jpg

Det er i slike omgivelser man er velkommen til å utøve så mye jakt man bare vil. Gratis!

Giftskilt.jpg

Myndighetene i NZ har langt på vei gitt opp kampen mot den forhatte possumen, men de prøver å holde bestanden i sjakk med å legge ut (droppe fra fly - "teppebombe" - store områder med) gift. Her gjelder det å være forsiktig med hva man spiser - og drikker. Og ikke ta med hunden din hit - for denne giften dreper hunder på et øyeblikk!

mat.jpg

En "nistehjort" - mat hentet rett ut fra buskene.

Alle fotos: Lars Gangås.

Takk skal du ha, Lars!

Er storviltjakt i Afrika noe for deg?

Og er det noe for JENTER?

Lindamimpala.JPG

En impala kan man få skutt for en overkommelig sum.

Lindassebraportrett.JPG

Mens en sebra koster noe mer, men ikke noan av de aktuelle viltartene var urimelig dyre, synes Linda. Men så skulle hun ikke skyte elefanter heller da...

I siste utgave av jaktradioen.net, hadde vi med venninnene Camilla Elvik og Linda Stensland, begge 25 år, som har vært på jaktsafari i Sør Sfrika. Linda var jeger og jaktet med eget våpen, mens Camilla bare var med for å se og oppleve. For å gjøre en lang historie kort: Camilla ble smittet av "Afrikabasillen" og har allerede tatt jegerprøven og skal tilbake, det samme skal Linda.

Lindasreiseflgevedtrofeene.JPG

Safarijakt er sosialt. Her poserer Linda sammen med resten av jaktlaget -mange kjente fjes fra Bergen Jæger og Fiskerforening (BJF) her - der Linda Stensland er leder av kvinneutvalget.

I programmet møter vi også turarrangøren, Tom Jensen, som eier og driver Safari Management og som fortalte om reglene for jakta i Afrika. Selv om mange dyr er fredet og all internasjonal handel med produkter av elefanter, krokodille eller løver og leoparder er forbudt, så får jegere med et CITES-sertifikat sine trofeer med seg hjem. Det tar litt tid, men det kommer, lover arrangøren.

Camilla drømmer om å få skyte en leopard - noe som koster flesk, minst 50 000 kroner antyder turarrangøren - mens Linda ikke helt har bestemt hva hun skal sikte seg inn på neste gang...

 

Fra sendingen 30.10.08 Arrangerer ikke elefantjakt!

Elephant.JPG

(Foto: Get Africa Travel)

http://www.getafricatravel.com/

Elin Fosselie Patton, opprinnelig fra Kristiansand, har slått seg ned sammen med mannen Graham i Sør Afrika, der de i 10 år nå har arrangert ulike former for safari for folk fra hele verden. Med sin bakgrunn er det naturlig for Elin å skreddersy opplegg for det skandinaviske markedet.

lion.JPG

(Foto: Get Africa Travel)

- Mange vil på storviljakt, noe vi gjerne hjelper til med, forteller hun. Kudu og nyala er de to mest populære antilopene man skyter i hennes del av Afrika.

- Men det finnes også folk som vil skyte elefanter - og siste gang jeg var hos utstopperen, sto en elefant i full størrelse klar til utskipng til en pengesterk dollarturist. Men slik jakt vil jeg helst ikke ha noe med, betror hun oss.

Zebra.JPG

(Foto: Get Africa Travel)

- Men vi arrangerer all slags jakt, både med gevær og kamera, for nybegynnere og erfarne storviljegere. Og vi har faktisk et stort marked blant romantiske nygifte, som legger bryllupssreisen sin til vårt sted. Det er ganske romantisk her, så flere har nok lagt grunnlaget for nye generasjoner her, legger hun lattermild til.

Her er hva hun selv forteller om det hun og mannen kan tilby:

Africa Travel er et eksklusivtreiseselskap som har spesialisert seg på opplevelsesreiser i det sørlige Afrika. Vi tilbyr spennende opplevelser som safari, dykking, havfiske, jakt, fjellklatring, vandretur, tropestrender, viltreservat, afrikansk kultur, luksus overnatting eller skikkelig “back to nature” i bushen. Fortell oss hva du ønsker å oppleve og vi vil gi deg opplevelsene. Get Africa Travel startet i 1998 og eies av norske Elin Fosselie og sør-afrikanske Graham Paton. Det vi kan om landet og skandinavers reisevaner har vi brukt til å sette sammen et spesielt produkt. Vi er stolte over å kunne tilby eksotiske overnattingssteder du aldri vil finne om du drar på egen hånd. Vi gir deg personlig service og oppfølging både før og under reisen.

Fra sendingen 16.10.08: Norske jegere i Sverige reddet av EU?

Om det var utslag av en overivrig representant for det svenske Jägerforbundet, Hans Gejbrink, som er Jaktvårdskonsulent i Västerbotten, sitt sololøp mot norske jegere i svenske jaktterreng, eller om norske jegere rett og slett er blitt reddet av strenge regler mot diskreminering i EU (som Sverige er en del av) skal være usagt. Men på et møte i länstyrelsen (fylkesmannen) i Västerbotten mandag 13. oktober, ble det slått fast at det ikke lar seg gjøre å stenge nordmenn - eller andre utlendinger, for den saks skyld - ute fra de svenske jaktmarkene.

Selv om dette er en gledelig utvikling i denne kjedelige saken, så overskygges like fullt de lyse fremtidsutsiktene av at norske jegere ved flere anledninger er tatt i å bryte reglene for hvor mange fugler hver jeger kan skyte per dag, samt i å bryte uskrevne regler for hvordan man oppfører seg som gjester i et fremmed jaktterreng.

Det var Margaretha Karlsson, som kontaktet länstyrelsen etter at Jaktradioen.net hadde spurt henne hva et slikt forbud ville bety for hennes virksomhet. Margaretha driver Grönfjäll fritidsby og arrangerer jaktturer og hjelper flere tusen norske jegere hvert år i forbindelse med jakten.

Nå puster både hun og programlederen lettet ut - og Margaretha sendte både hilsen til sine mange norske venner, og mente Norge burde komme seg inn i EU så fort som råd...

Slaktetips

fra en som er oppvokst på gård, og har mange års erfaring fra hjemmeslakting og reinsdyrjakt. Medlem i BJF, Arild Vangen, forteller her om riktig slakting av nyfelt hjortevilt. Dette er særdeles aktuelt etter at mattilsynet har vraket flere tonn med viltkjøtt, som ikke innfrir kvalitetskravene man stiller til dette flotte råstoffet når det skal selges som menneskemat. Lytt og lær - er du nybegynner, kan det være lurt med papir og blyant. De gode rådene får du her.

Strupesnittet.JPGStrupesnitt3.JPG

Magnusvommerutsin2.hjort.JPGLitthjelpmedstrupen.JPG

Magnus Kjøbli er en vinner i jaktlaget til Bergen Jæger og Fiskerforening, med sine to felte hjortekoller etter de to første jaktdagene. Den vordende legen er en lærevillig og pertentlig slakter, som får rikelig med gode råd og vink under veis under utvommingen. Mattilsynet i Trøndelag har nylig slått alarm over bakterienivået i viltkjøtt som skulle godkjennes til salg. Flere tonn kjøtt er blitt vraket. Følger man rådene om renslighet og forsiktighet, kan dette unngås.

 

Avslører hjortens hemmeligheter på jaktradioen.net!

(Tekst/foto: Hans-Gunnar Skarstein)

HjortemerkerMeisingset.jpgHjortemerkingifelt.jpgGladMeisingsethogbukk25.jpg

Bildeserien viser forsker Erling Meisingseth i arbeidet med å merke noen av hjortene inne på oljeraffineriet på Mongstad. I alt har StatoilHydro på Mongstad en bestand på 100 dyr i kosten. Dette var for mange, så bestanden er nå kraftig redusert - men flere av de merka dyrene er funnet igjen langt unna Mongstad. Noen så langt borte som i indre Sogn.

Hvor finner du hjort med slaktevekt over 200 kilo?

Forsker Erling Meisingseth ved Direktoratet for Naturforvaltning (DINA) avslører mange av hjortens hemmeligheter i siste program (sendt 2. oktober 2008). Den norske hjorten er mer i slekt med den skotske hjortestammen, enn den svenske, fortalte Meisingseth - og forklaringen kan være at vikingene hentet mer enn damer da de var på tokt i vesterled...

Dessuten svarte han på det store spørsmålet om hvor de største hjortebukkene finns - du finner det i del 3 i sendingen som gikk 2. oktober.

 

 

 

 

 

Jaktradioen002.JPG

- I denne haugen ligger det faktisk ett enslig lovlig skudd. Kan du se det? Slik ammunisjon er lov å bruke i Sverige, så det er fortsatt lov å eie blyhagl i Norge. Det er bruken i Norge, som er ulovlig.

Blyforbudet gjelder til havs også!

(Tekst/foto: Hans-Gunnar Skarstein)

I jaktradioen.net 2. oktober, fortalte oppsynsmann Erik Haugland i Statens Natur Oppsyn (SNO) at de i tillegg til å sjekke om sjøfugljakten blir utøvd på en forsvarlig måte, også vil ha et våkent øye med hva jegerne skyter med. Forbudet mot å bruke blyhagl i Norge ble innført for 5 år siden - ogdet gjelder ennå. Og det gjelder også på sjøen, understreker oppsynsmannen.

- Dersom det oppstår mistanke om at det ikke er lovlig ammunisjon i alle lommer og gjemmer ombord, kan vi be om å få tømt alt, forteller Erik Haugland til jaktradioen.net. Og de har mange muligheter til å gå grundig til verks.- om nødbvendig kan vi pirke ut kuler fra skutt vilt, for å se hva de er laget av. Straffen for å jakte med ulovlig ammunisjon er streng. Inndraging av våpen og fangst i tillegg til bøter, må påventes.

Andre reaksjonsformer kan være inndraging av alt utstyr som har vært brukt i den ulovlige jakten - og da snakker vi om inndraging av båten i tillegg til våpenet som er benyttet. Men det er ikke gjort noen avsløringer eller pågripelser i slike saker ennå, så det finnes ikke noen praksis å vise til, ennå!

NEI TIL NORSKE JEGERE I NESTE ÅRS FUGLEJAKT I SVERIGE!

Her kan du finne mer om det vi tar opp i programmene akkurat nå. Her vil vi også legge ut bilder og videoer som illustrerer aktuelle saker og temaer.

24.juni2008038.jpg

På grunn av dårlig oppførsel fra norske jegeres side, kan det bli vanskelig for alle utlendinger å jakte i Sverige neste år, sier jaktansvarlige i Västerbotten, Hans Geibrink, til jaktradioen.net. På bildet har Magnus og Alfa en hyggelig rast i den svenske fjellheimen.

SVERIGE STENGEndelig på land! Og slaktingen kan begynne! Og Finn er fortsatt kliss naken! Alfa venter spent på en godbit...ER NORSKE JEGERE UTE NESTE ÅR? (Tekst/foto: Hans-Gunnar Skarstein)

Siden 1993 har Sverige åpnet for at utenlandske jegere har kunnet jakte på statens grunn i de tre nordsvenske fylkene, Jämtland, Västerbotten og Norrbotten. Ikke minst har titusener av norske jegere nytt godt av dette, etter som svensk småviltjakt starter flere uker tidligere enn den norske.

Men nordmenn er ikke lenger så velkommen i den svenske fjellheimen, som de var tidligere. I løpet av de 15 årene med fritt fram for norske småviltjegere, har det også reist seg røster som protesterer mot nordmennenes respektløse framferd på de svenske jaktmarkene.

For to år siden ble to norske småviltjegere tatt med flere hundre ryper i bagasjen etter et par dagers jakt. Det var ingen tvil om at de hadde brutt regelen om at det bare er tillatt for gjestejegere å skyte 8 ryper pr. jeger pr. dag. I tillegg kan jegerne også skyte tre skogsfugler, orrfugl eller tiur. Slike overtramp blir lagt merke til og medfører naturligvis at norske jegere blir fulgt ekstra godt med.

I år rystes igjen de svenske jaktmyndighetene av opplysninger fra Norrbotten og Jämtland, der det hevdes at norske jegere i horder har tatt seg til rette på områder der svenske jegere allerede var i gang med jakten. Det er en uskreven regel blant jegere, at man aldri går inn i et område der en annen jeger - eller flere jegere - allerede jakter. Dette brydde ikke nordmennene seg om, men la seg demonstrativt framfor de svenske jegerne og plaffet løs på fugleflokkene svenskene jaktet på.

Nå er det svenske Jegerforbundet så irritert, at de vurderer tiltak som i praksis vil stenge alle utlendinger ute fra den svenske fjellheimen neste år. Og det er nordmennene som får skylden.

- Dette er dypt beklagelig og opplysninger vi slett ikke liker å høre, sier lederen i Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF), Torstein Moland. På spørsmål om hva han og NJFF kan gjøre med dette, svarer han at NJFF har beklaget overfor de svenske jaktmyndighetene og at det nå er laget en brosjyre som skal fortelle norske jegere hvilke regler de har å forholde seg til når de jakter i Sverige.

Nå ser det ut til at spørsmålet snarere blir OM de får jakte i Sverige.

Hør detaljene i vår neste sending, torsdag 25. september kl. 12.00 - 15.00

Sverige2007mFrodeogMagnus(15).JPG

En stolt gjeng etter endt jakt nær Grönfjäll i Västerbotten. Fra venstre: Magnus og Hans-Gunnar Skarstein, Alfa, Frode Fimland og den irske setteren, Jambo. Skal det bli slutt på slike opplevelser for norske gjestegjegere, fordi noen få nordmenn er i ferd med å ødelegge alle nordmennens omdømme i vårt naboland?

NAKEN JEGER PÅ HARDANGERVIDDA

(Tekst/foto: hans-Gunnar Skarstein)

Her er bildene fra den spennende jakten, da Finn Greve Isdahl sr. måtte kaste klærne i 1500 meters høyde på Hardangervidda, for å redde reinsdyrbukken, som stormet ut i det vesle tjernet og døde. Det øverste bildet er av Alfa, kløvhunden min, som bærer de to frambeina til reinsdyrbukken i sekken sin. Flink jente!

Alfa med kløv på ryggen. Begge frambeina til bukken fikk plass i sekken hennes.Finn Greve Isdahl sr. kastet klærne og gjør seg klar til en iskald opplevelse på Hardangervidda.Et vått reinsdyr er tungt og den nakne jegeren måtte slite for å få opp dyret sitt!Det var et kjempeslit å få dyret opp mellom steinene på land, slik at slaktingen kunne begynne.

Finn er en flott fyr og en dreven fjellvandrer. Han driver gjerne sauesankeing som oppvarming til reinsdyrjakta!Og han går fort, så du bør være i god form om du har tennkt å holde føge med ham.

091220061606VxFQqOhwPVXxVfWgid.jpg

Dennen bukken skjøt vi nær toppen som er avmerket med 1509 m.o.h. mellom Hestebotn og Lengjavatnet.

 

"Lytteposten" er et fristed for jegertanker - og

reaksjoner på ting som er aktuelt for jegere,

sportsfiskere og alle friluftsfolk.


Ved dette bålet skal folk kunne komme med

tankene sine - og vite at jaktradioen.net kan

bruke ytringene deres under sendingene.

Dette er ditt bidrag - følg veiledningen

og bli med i sendingen min.

 

Trykk her for å gå til lytteposten


 


Du kommer til Jaktradioen på twitter

ved å klikke: HERDu kommer til Jaktradioen på Facebook

ved å klikke: HER

 

 

 

MENYEN PÅ FORSIDEN

 

 


Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter
 
Jaktradioen, Søreidneset 106 , 5251 Søreidgrend, Tlf.: 004793208811, E-post: post@jaktradioen.net, Skriv ut siden
Websidene er laget i publiseringsverktøyet Mekke.no